keskiviikkona, helmikuuta 05, 2020

Coronasta pandemiaan - emme saa unohtaa mittasuhteita!




...

HS:

WHO: Koronavirus ei ainakaan toistaiseksi ole aiheuttanut pandemiaa


...
Ilkka Luoma 

Kiina pyytää rahalla tuotteita, varusteita, palveluita ja lääkkeitä taltuttamaan Corona-virusta

Corona-viruksen uutisvirta on ylimitoitettu, sillä nyt Kiinassa itsessään noin 500 menehtynyttä vastaa suhteessa meille -
kahta kuollutta. Meidän on aina muistettava mittasuhde meidän ja Kiinan välillä. Jokaisella suomalaisella on Kiinassa 250 kaveria, toveria ja mahdollista potentiaalista ostajaa.

"Vara ei venettä kaada", ja kuitenkin uutisvirran massiivisuus verrattuna esimerkiksi joka päivä kuoleviin saastuneen veden uhreihin on jotenkin "uskomaton", sillä 3.400 lasta menehtyy joka päivä noihin jätevesien mikrobeihin - lähinnä kehitysmaissa; mutta! Tuo jäteveden uhka ei ole meille uhka! Tuossa se ero ja syy miksi se ei kantaudu uutisoinnin informaatiovirtaan.

Kiina on ylhäältä alas käskytysvaltio, jossa vuosituhansien aikana ei ole harrastettu kreikkalaista vapaiden miesten suoraa reaaliaikahuutelua toreilla - tehtäessä yhteiskunnallisia päätöksiä - ei meilläkään, olemme valinneet välillisen parlamentarismin - kaikkine komiteamietintöineen.

Kiina on nyt mobilisoitunut, ja monet kaupalliset - muut kuin välittömästi Coronaan liittyvät - projektit ovat standby -tilassa, odottaen hetkeä, jolloin corona nitistetään, joka tapahtunee noin 2-3 kuukauden kuluessa.

Kiinalaisten oma tuotantokoneisto juuri Coronan osalta on kohdistettu massatuotantoon, mutta missään maailman maassa ei ole välitöntä kapasiteettia operoida oman valtion kaikki kansalaiset tuon tuotannon piiriin. Täydellistä omavaraisuutta ei ole missään - "äkillisiä" tapahtumia kohtaan. Ei myöskään Kiinassa.

Kiinan etu on käskytys, joka ohjautuu ylhäältä alas. Tämä edellyttää määrätietoisuutta, mutta myös riskillisyyttä, jotta ylätason päätökset ovat oikeita. Kokemus auttaa. Kiina onkin ollut "aina" maailman väkirikkain valtio, eli siellä tiedetään miten suuria massoja ohjastetaan - niihin liityvine ongelmineen.

Tämä Corona onkin nyt maailmaamme yhdistävä, joka voi edesauttaa maailmallista yhteistyötä!


...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Menehtyneitä Kiinassa tähän mennessä noin 500 - se tarkoittaisi Suomeen suhteutettuna kahta henkilöä. Mikäli tartunnan saaneita olisi Kiinassa 50.000 - se olisi taas meille katsottuna noin 200 ihmistä.

Jos Suomessa kuolisi ikääntyvää väestöä kausi-influenssaan vaikkapa 50 henkilöä - se merkitsisi Kiinassa noin reilua 12.000 kuollutta!

Kaikki on suhteellista. Tässä on hyvä muistaa, että Kiinassa on 1.398.000.000 asukasta, se on paljon - niin paljon, että jokaiselle suomalaiselle siunaantuu tavalla tai toisella 250 kiinalaista. Kiinan väkiluku kasvaa noin seitsemällä miljoonalla per vuosi.

Tässä voimme kysyä kuinka paljon menehtyi 1950-luvun loppupuolella aasialaiseen virukseen - luku oli noin neljä miljoonaa - entä 1960-luvun loppupuolella hongkongilaiseen - se oli taas noin miljoona. Espanjan tautiin sata vuotta sitten kuoli pelkästään Suomessa noin 30.000 suomalaista.

Kuinka paljon EU-Euroopassa menehtyy kaupunkien saasteilmanalaan - vuosittain, entä kausiinfluenssaan - vielä hyytävämpää on havaita, että lähinnä kehitysmaissa kuolee noin 3.400 lasta - JOKA PÄIVÄ - saastuneen veden mikrobeihin - elimistön kuivumiseen, ripuliin.

Niin?