perjantaina, helmikuuta 07, 2020

Esperi esimerkkinä, ettei sairauksilla ja huolenpidolla tule yrittää liiaksi voitollisuutta?




*
...

HS-analyysi: Esperin romahdus rahoittajien syliin kertoo, etteivät kasvukiihko ja kovat tuottotavoitteet sovi vanhusten hoivaan


...
Ilkka Luoma 

Valveutuneet ovat kysyneet jo pidempään; pitääkö olla kuponginleikkaajille apajat, kun vanhuutta hoivataan, tai sairauksia parannetaan.

Miten on - tuoko tämä liiketoiminnallinen epäonnistuminen nyt voimaa ajatuksille, joissa sosiaali- ja terveysministeriön pääluokka pyhitetään suurelta osin yhteiskuntavetoiseksi.

Varakkaille voidaan jättää oma mahdollisuus rahoittaa omat sairautensa, terveyden hoitonsa ja lopulta vanhuuden turva, mutta omin varoin - sopivan maltillisella yhteiskuntasponsoroinnilla?

Yhteiskunnan verovaroista tapahtuva operointi hoituu omien yhteiskuntamallien mukaisesti - tasa-arvoisesti ja yhtäläisesti kansalaisillemme. Toisten ihmisten sairauksilla ja vanhushoivalla ei voida voittoja hamuta - osingoiksi ulkomaille, vältellen veroja kaikin laillisin keinoin. Tässä kohdin yksityisyyden ja yhteiskunnallisuuden rajanveto on helppoa.

Tosiasiat pompsahtavat. Nyt katsotaan velvollisuushakuisuutta. Meidän on kannettava vastuuta vanhuksista, meillä on jatkuva yhteiskunta- ja sukupolvisopimus ylläpitää ikääntyvä väestönosamme - hehän ovat pääsääntöisesti oman osansa antaneet.

Lapsia syntyy liian vähän ja tämä herättää nyt lopulta yhteiskunnalliset päättäjämme. Jotain täytyy tehdä, kipeitäkin leikkauksia. Kokeneiden kasvaneet varallisuudet kulkeutuvat jo osaltansa varmasti omien ikääntymismenojen katteeksi. Nuorilta loppuvat rahkeet, ja heidän kyky kantaa sukupolvisopimusta uhkaantuu todellisuudeksi.

Hallituksen on keksittävä keinoja, joilla nykyisten suurien ikäluokkien kasvanut reaaliomaisuus voisi kohdistua vanhuksien itsensä kustantamiiin hoitoihin ja iäkkyyden ylläpitoon. Mitkä olisivat keinoja, joilla tuo taseomaisuus realisoituisi kitkatta ja ilman yhteiskuntakuluja vanhushoitoon?

NNV - Nuorten Naisten Voima on tekojen edessä. PM Sanna Marin voisi olla riittävän viisaasti radikaali nuori ymmärtämään ratkaisevasti muuttunut tilanne. Ikääntyvät hoidetaan ja nuoret rohkaistaan lasten tekoon. Lapset ovat olleet aina huomisen edellytys!

...

Ei kommentteja: