lauantaina, helmikuuta 29, 2020

Fasismin lyhyt oppitunti - kysymyksinä





...

Fasisti on fasisti ja rasisti on rasisti, mutta leimaava nimittely ei edistä vuoropuhelua


...
Ilkka Luoma 

Demokatiassa enemmistö jyllää, mutta armeliaisuudessaan ja inhimillisyydessään demokraatti sääti vähemmistöä suojaavia lakeja. Entä jos fasismi olisi enemmistö - oliko se sitä Benito Mussolinin Italiassa ja oliko se Saksan kolmannessa valtakunnassa vuoden 1933 jälkeen, kun Adolf Hitler otti vallan viimeisen demokraattisen vaalin jälkeen ... demokratia luvun ollessa yli 40%, mutta alle 50! Taipuiko Saksan kansa synkronisen ylivallan edessä?

Mitä tuo f-sana siten oikeastaan on? Se on ainakin johtajavaltaa, jossa viimeisin päätöskyky on yhdellä ja/ tai tämän asettamalla sekä johtamalla "johtoryhmällä". Yksi heiluttaa kuitenkin tahtipuikon.

Onko hyvää fasistia olemassa? Ehkä, ainakin silloin jos f-sanan kannattajat ovat demokraattisessa enemmistössä. Onko jossain näin - ei ole, mutta onko olemassa mahdollisuus/ uhka, että f-sanaiset ottavat enemmistövallan?

Entä jos kansa valitsee fasismin? Miten silloin vähemmistöstä voidaan kamppailla demokraattisesti enemmistöä kohtaan. Miksi ihmiset tyytyivät Mussolinin Italiassa fasistiseen hallintoon - entä Saksan kolmannessa valtakunnassa?

Koettiinko Saksassa vuoden 1933 jälkeen jotain hyvää - historia ei tänään osaa kertoa kuin pahaa - syyt löytyvät vuoden 1941 jälkeen, kun alkoi sellaiset toimet, jotka peittosivat ne vähäisetkin vähemmistön oikeudet!

Mitä enemmän sätitään fasismia, ilmaisemalla vain sen ääreistotalitäärisiä toimia - eikö f-sanasta löydy mitään hyvää? Miksi f saa kuitenkin kannatusta, tosin nyt pinnalle noussut suomalainen f-ilmiö on hyvin, hyvin pienen ryhmän, oikeastaan yhden henkilön pienoisjäävuori, joka kelluu harvinaisen pinnalla. Mutta sana leviää, kun f-sanaa mystifioidaan.

Paras keino avata silmiä on puolueeton ja tasapuolinen asiakäsittely, myös tuon pahuuden akseliksi todetun f-sanan olemuskäsittely. Mitä enemmän haukutaan, sen enemmän utaliaisuus nousee, jo siksikin, että halutaan tietää, onko tosiaan niin, että tuo f-sanan ympäristö on vain pahuuden vaikutetta - ihmisen synkkyyden mielistä. 
::



...

Ei kommentteja: