perjantaina, maaliskuuta 27, 2020

Asiantuntijoillekin vaikeasti ymmärrettävä Kiina ja sen menetelmät rakentaa maailmallista tasapainoa



...
HS 26032020:

"Ulkomaat|HS-analyysi

Maailmaa runteleva pandemia tekee Kiinasta entistä arvaamattomamman – ja sen kannalta erityisen huonoa on, jos joku kuuluisuus kuolee virukseen

Koronaviruksen leviäminen on esimerkki siitä, miten Kiinan sananvapaustilanne heijastuu meihin suomalaisiinkin, sanoo Lapin yliopiston professori Matti Nojonen. Hän arvioi yhdessä tutkija Jyrki Kallion ja ekonomisti Tuuli Koivun kanssa, millaisia jälkiä kriisi Kiinaan jättää." -HS

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006453217.html - 

..

1 - Kiina ja kiinalaisuus, yhtenä pisimpään jatkuneena korkeakulttuurina * - ovat monille käsityksien ylittävä ja osin avautumaton kokonaisuus. Tässä HS-analyysissa saimme suomalaisten länsilasein näkökulmaistettu selitekokoelma kiinalaisuudesta, sen uhista, vähemmän mahdollisuuksista, mutta erityisesti moitteina toimista, jotka olivat virheitä täältä 5,5 miljoonan kansakunnan näkökulmasta.

Arvostetut analyysin tekijät ovat kaikki suomalaistaustaisia. Suomessa - täällä sinällään lännen ja idän vedenjakajalla, on aina ollut laajasti vaikea ymmärtää miten kaukana maailman suurimmassa menetellään, käsitetään, toimitaan ja ohjastetaan. Kun katsoo kiinalaisten muistiinpanoja, voi avautua kulminaatio sanoista videoon!

Analyysi, ettei Kiinassa hallittaisi "laivan kulkua" - perustuu läntisen mielen tutkimuksiin, haastatteluihin - vaikkakin jopa erinomaisella kiinankielen hallinnalla - ovat kuitenkin vain suomalaisnäkökulmia.

Kokonaisvaltaisuus analyysille saavutetaan yhdistämällä edelliseen suomalaistunut kiinalaisuus - esimerkiksi erinomaista suomea osaavan kiinalaisen toimesta - varsinkin, jos haastateltava omaa molemmat maat "kotimaikseen"!

Nyt HS julkisti lukijoilleen suomalaisella asiantuntijuudella analyysin maailman suurimmasta valtiosta ja sen menettelytavoista.

Olen 20 vuoden Kiina-kokemuksella huomannut suomalaisuuden pitävän osin kulttuurisuodatinmuuria suojanaan, vaikka muutoin olisikin erinomainen tuntemus Kiinasta - maantieteenä, historiana jopa kungfutselaisuutena. Aito kiinatuntemus vaatii pitkää 'tunteen marssia'.

Mikä on jäänyt puutteeseen tunteesta?

Herkkyys kokea ja nähdä avoimin silmin "erilainen" kulttuuri elää, toimia ja ajatella toinen toisensa viestintää - kulloisessakin tilanteessa.

Nyt osataan joitain peruskysymyksiä, mutta olo kiinalaisen iholla on vaillinaista - myös kuuntelemiltani kiina-asiantuntijoilta, joita joissain yhteyksissä kutsutaan sinologeiksi.

.

2 - Aivan ensimmäiseksi olisi omaksuttava mittasuhteet

Jos esimerkiksi Kiinassa oli 80 000 Koronavirustartuntaa, merkitsee se meille karkeasti noin 320' tä, tai sitten jos mielenosoituksia on päivässä 250, niin meille suhteutettuna se olisi yksi.

On ymmärrettävää, että 1398 miljoonan kansakuntaa ei ohjasteta kuten 5,5 miljoonan Suomea. Tai niin, ettemme ole kuulleet Enontekiön neuvovan Helsinkiä visaisissa pulmissa - vaikkapa viruksien osalta.

Samoin on vilpittömästi katsottava pitkää kiinalaisuuden historiaa, vaikkapa näihin päiviin nähden osuvasti tapahtumia 1400-luvu alusta. Keisari Zhu Di' n aika oli kiintoisa, erityisesti hänen kuolemansa jälkeen.

Kiinalaisen politiikan ymmärrys on taitolaji

Mitä kommunismi tarkoittaa - juuri Kiinassa ja mitä kaksi pinnanalaista kehitysreformia - uuskungfutselaisuus ja "Vihertyvä Kiina", joka jatkaa edellisen "Menkää ja rikastukaa" talousreformia - tosin nyt Kiinan "valistuneistossa" pohditaan mitä Deng Xiaoping oikeastaan tarkoitti rikastumisella.

"Vihertyvä Kiina" on kansallinen suurhanke, jossa Kiina korjaa ympäristöongelmat, jotka syntyivät 40 vuotta kestäneessä "rikastumisessa" - vuoteen 2049 mennessä, tuolloin nykymuotoinen Kiina täyttää 100 vuotta.

Meidän on täältä Suomesta turhaa koettaa verrata, ja vielä vähemmän koettaa muotittaa Kiinaa tahtoomme - yhteiskuntamalliin, joka on kaltaisemme. Tuo lopulta välikädellinen demokratia ja sananvapaus ovat kuplauma, jota yritetään EU' ssa tuotekehittää. Kiina seuraa EU' ta uteliaana - ehkä odottaen jotain kopioitavaa heillekin?

Kiinalaiset eivät sekaannu itsenäisten omiin sisäisiin asioihin, elleivät ne liity suoraan Kiinaan tai sen tavoitteisiin luoda omaa osuuttaan (1,4/7,8) tähän yhteiseen maailmamme. Läntinen yhteisö on vähemmistö, jopa vain Kiinaan nähden.

Rohkeasti sanoisin, etteivät kiinalaiset kaipaa kaltaistamme keskeneräistä välikäsidemokratiaa. Emme tiedä heidän seuraavaa siirtoa, sen kuitenkin tiedämme, että The Newsweek' in kannessa luki: "China' s Century". e


.

Kuva edellisen 'kolmikannan johtajuudesta' - Hu Jintao vierellää oikealla Jian Zemin ja osa istuvaa politbyroota

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
EKSTRA

HS: Kiinan vuosikymmeniä jatkunut talouskasvu voi pysähtyä tänä vuonna kokonaan

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000006458669.html -

...
Ilkka Luoma kommentti 1.4.2020 - 9:49

Olen käynyt joulukuisin - kerran vuodessa, Suomen Pankin erinomaisen BOFIT-osaston Kiina-informaatioissa. SP tarjoaa hienon mahdollisuuden päästä lähemmäksi Kiinaa.

Vajaat kymmenkunta kertaa on BOFIT' in asiantuntijat arvioineet Kiinan talouden, ellei nyt romahtamista, niin ainakin selvää laskusuhdannetta ... Ennustukset eivät ole tähän mennessä toteutuneet, kun yhden %-luvun osalta.

Tuo luku on kansantuotteen kasvu. Kiinan Keskushallinto on aina viisivuotissuunnitelmissaan määritellyt vuosikasvun, jonka tulee toteutua "suhteellisen tarkasti" - nykyään noin kuusi prosenttia.

Kiina aloitti 40 vuotta sitten kuuluisan "Menkää ja rikastukaa" reformin; sen aikaisen johtajan Deng Xiaoping' in kehotteena. Tuo kehote toimi, ja vuosina 2014-15 Kiina astui taloudeltaan maailman suurimmaksi (bkt/PPP - IMF 2014/-15). PPP tarkoittaa ostovoimakorjattua bkt' ta, joka on puhdistettu valuuttavaihteluista - nythän tyypillisesti bkt ilmoitetaan US-dollareina.

Tuo "täysin oikein ennustettu" prosenttiluku alkoi yli 10 prosentista, "Menkää ja rikastukaa"-reformin alkuvuosina. Hiljalleen tuo luku pienenee, jo siitäkin pakosta, ettei itse lukuarvo voi missään kasvaa "loputtomiin samalla prosentilla" - vaan se alenee, ollen tälle vuodelle noin 4,8 - johtuen kahden-kolmen kuukauden "talouskuopasta", mutta tuo kuoppa on täytettävissä ja nyt odotamme miten Keskushallinto tuon loppuvuoden määrää.

Määräykselle ja sen toteutumiselle on kiinalainen realiteettinsa. Kiinassa sen 1398 miljoonan kansakunnan ansioista - on maailman suurin sisämarkkinapotentiaali. On huomattavaa, että kiinalaisittainkin Kiinassa on 850 miljoonaa "vähätuloista" ihmistä. Hekin haluavat noiden keskiluokkaisten 350 miljoonan joukkoon. Hyväosaisia, jos tällaista sanaa saa ja voi käyttää - on Kiinassa noin 80 miljoonaa.

Kiinassa on hyvin paljon rakennettavaa. Kiina aikoo hypätä parin läntisen yhteiskuntajärjestyksen kehitysvaiheen yli, sillä Kiinassa on kaikessa hiljaisuudessa alkanut "Vihertyvä Kiina" -reformi. >[2]

...