maanantaina, maaliskuuta 02, 2020

Kuinka häikäilemätön Turkki voikaan olla - hyökkää rahan ja vaikutusvallan toivossa!



*

...

HS:

HS-analyysi: Erdoğanin häikäilemätön näytös Kreikan rajalla voi maksaa Euroopalle poliittisesti paljon

...
Ilkka Luoma 

1 - HS-ote: " ... TURKIN presidentti Recep Tayyip Erdoğan rakentaa Turkin ja Kreikan välisestä raja-alueesta nopeasti ja häikäilemättömästi uusinta näyttämöä monen rintaman valtataistelulleen. ... "

Jos menemme juurisyihin on syytä katsoa Turkin ja sen presidentin pakkomielteistä häikäilemättömyyttä etelämpänä, josta alkaa tuo suuri kuva ongelmista, jotka juontuvat jo yli sadan vuoden takaa - ottomaanien häviöstä I Maailmansodassa ja Sykes & Picot sopimuksesta, jossa silloiset kolonialistit Ranska ja Englanti Euroopasta piirtelivät tuon konfliktialueen rajat uudelleen - kyselemättä juurikaan mitään paikallisislta heimoilta.

Toisaalta presidentti Recep Tayyip Erdogan on aivan oikeassa syysuhteesta, jossa Syyrian sota tuottaa aivan liikaa pakolaisia Turkkiin. Nyt on selvästi jokin rajapyykki saavutettu ja toisaalta on pakko päästellä painetta - juuri Kreikan suuntaan, onhan se EU-valtio, jonka myötä EU maksaa Turkille rahaa, jotta pakolaiset pysyisivät Turkin puolella. Pitäisikö tässä kohdin entisten kolonialistien kantaa enemmän omaa historiavastuuta?

Syyrian Idlibin alue, joka on Turkissa kiinni ja toisaalta Turkin ja Kreikan raja ovat syy-yhteydessä keskenään. Idlib työntää ja Turkin raja Kreikalle päästää. Yksinkertaista - Turkki haluaa lisää rahaa EU' lta ja tukea Idlibin yksipuoliselle hyökkäyssodalleen. Kovaa peliä, sanoisinko jopa häikäilemätöntä.

Turkki luottaa natovaltiona Naton turvaavaan 5. Artiklaan, joka tuottaa tuen USA' lta, jos vähänkään Syyrian puolelta isketään Turkin puolelle. Näin Turkilla on kiristysruuvi niin Naton - kuin EU' nkin suuntaan. Nyt Turkin hyökkäyssuunta on yksiselitteinen - Turkista Syyriaan, ja ilman mitään YK-mandaattia, kuten ei ollut USAF' in Syyrian pommituksille - alkaen 2014.

Mikäli Turkki erehtyy osumaan Syyriaan laillisesti kutsuttuihin venäläissotavoimiin - on silloin vaarana paljon suurempi uhka - jossa Venäjä maailman toisena ydinasesuurvaltana kohtaa Naton. ... >

...
Ilkka Luoma 
2 - Ja sitten se suuremman tilannekuvan uhka, mikäli Turkin häikäilemättömyys ylittää maailmalliset turvamuurit!*

Nato tietää, että Venäjän ollessa konventionaalisesti alakynnessä, on sen strategisten ydinaseiden käyttökynnyksellä uhkaaminen ehkä alempana kuin US' n. USA toisaalta tietää, että juuri nuo Venäjän strategiset ydinasevoimat ovat liian suuri tuntematon pelote, sillä Venäjän Suomen vieressä olevat Kuolan niemimaan ydinsukellusveneiden tukikohdat ja niiden Borei-alukset ovat paljolti torjumaton uhka koko läntiselle sotakoneistolle.

Tuo edellinen on hyvin epätodennäköistä, mutta tuon todennäköisyyden vastavoimaksi on kohonnut itse US-presidentti Donald Trump, jonka mielenliikkeitä ei todellisuudessa tunneta.

Uutisoinnin ja kiinalaistietojen myötä tiedämme vain, että Trump leikittelee sotavoimillaan - siitä esimerkkinä Kiinan presidentti Xi Jinping' in vierailuna USA' ssa, tuolloin oli Trumpin pakko saada kehaista Xi' n korvaan - nautittaessa jälkiruokaa: "aloitin juuri ohjusiskun Syyriaan" - tuossa kohdin Xi ymmärsi voittaneensa presidenttikolleegansa.

Kiina on tullut duopoliksi. USA ei enää johda maailmaa maailmanpoliisina. USA' n asenne tuli selväksi Saksan Munchenissä olleessa turvallisuuskokouksessa, jossa US kerjäsi EU-Eurooppaa kumppaniksi Kiinaa vastaan.

Kiina koetaan suureksi uhaksi jo koko "läntiselle yhteisölle", joka on vain pieni vähemmistö (1,2/7,8) maailmallisessa ihmispopulaatiossa, itseasiassa pienempi kuin Kiina (1,4/7,8)!

Suuri kysymysmerkki on tässä kaavassa: "Kiina + Venäjä > US + EU". Emekä tiedä lähtisikö EU edes tuohon kaavaan mukaan. e

...
Otsikkoon nähden: Turkki hyökkäsi Syyriaan - ilman mitään mandaattia YK' lta - tuottaakseen lisää pakolaisia, jotta voi kiristää EU' lta lisää rahaa - ehkä uskomaton arvio, muttta mahdollinen!

Ei kommentteja: