torstaina, maaliskuuta 05, 2020

Presidentti Trump teki historiallisen rauhansopimuksen - USAF iski rajusti Afganistaniin!




...

HS:

Yhdysvallat vastasi Talebanin hyökkäyksiin ilmaiskulla vain päiviä vetäytymis­sopimuksen jälkeen

...

Ilkka Luoma 

US-presidentti Donald Trump toistaa itseään. Hän jätti huomioimatta tasavertaisena tahona Israelin tuentasuunitelmissaan palestiinalaiset, oli sinällään "hyvä yritys", jonka motiivi oli kuitenkin lähestyvät US-presidentivaalit.

Ei ole oletettavaa, että Trumpin vävypojan Jared Kushnerin ajama yksipuolinen "rauhansuunnitelma" israelilais-palestiinalaiseen ympäristöön kantaa hedelmää, vaikka Trump nyt soittaisikin palestiinalaisten Mahmud Abbasille!
...

Niin Afganistanissakin, jossa USA' n aloittama hyökkäyssota alkoi jo vuonna 2001, ollen pidempi kuin kuuluisa Vietnamin TV-sota.

Nyt Trump haluaa lunastaa edellisiä vaalilupauksiaan - hyvä se, mutta miten? Trump unohti toistamiseen, tässä Afganistanin ulkoistetun sisällissodan yhden osapuolen - virallisen, mutta talebaanien silmissä heikon Afganistanin hallituksen, joka kieltäytyi vapauttamasta taleban-vankeja, sanoen että se on afgaanien asia - ei US' n.

Taleban iski, Trump soitti whatsapp-puhelun jollekin talebaanien apulaisjohtajalla - kertoen sen olleen "hyvä puhelu". Kohta tuon jälkeen USAF iski, ja pommitti ... kaatuiko tuohon "historiallinen Afganistanin rauhansuunnitelma", vai oliko se jotain kryptistä uutta ulkopolitiikka.

Nythän USA' ssa WSJ-aviisi huolestuu, että voittaessaan US-presidentinvaalit Bernie Sandersin US-ulkopolitiikka muuttuisi liian huolestuttavaksi! Voisiko noin käydä trumppistisen "
Uhkaa, kiristä ja pakota" -ulkopolitiikan jälkeen?

Afganistan voisi olla kuitenkin sulka Trumpin hattuun, jos hän vain ottaisi ja toisi sotilaansa pois, se olisi vaalilupauksen täyttämistä ja johtaisi toiselle kaudelle.

Mutta! Afganistan on vaikea pala ulkoa tunkeutuneille - oli sitten Neuvostoliiton YYA-sopimus tai englantilaisten kolonialismi. Eikä tuo aseiden mahti ole tuonut US' lle voittoa Afganistanista, jonka sodan US on jo käytännössä hävinnyt.

Toivomme että Trump vetää taistelujoukot Afganistanista, sillä se toisi myös omamme kotiin, elävinä, eikä hyytävimmillään osan lippuun käärittyinä.


...

Ei kommentteja: