perjantaina, maaliskuuta 13, 2020

Talvisota oli suomalaisuuden yhtenäistänyt sota



*

...
Talvisota oli suomalaisuuden yhtenäistänyt sota
..
Sodalla oli konkreettinen aloittaja - vastustaja, hyökkääjä - kuuluisin Mainilan laukauksin. Se selvä. Neuvostoliiton Josif Stalinin Puna-armeija kävi lopulta neuvotteluihin tuskastuneena pienempänsä kimppuun.
Talvisota olisi voitu siirtää, jopa välttää -kertoo uusin kirjoitettu dokumentaatio - asiaperustein (evp. ev - prof Pekka Visuri uusimmassa kirjassaan [ https://www.satakunnankansa.fi/a/a472f760-16c7-4b1e-bcda-0e7e44b2e6ca - ] ). Meillä tunnetaan väestömme osalta kovin vähän Talvisodan aattoa, siis niitä neuvotteluja, joita käytiin "aluevaihtojen nimissä" - olisimme luovuttaneet "hehtaarin ja vastineeksi saaneet kaksi" -idealla.

Sellaiset historian tärkeät ja teoiltaan merkittävät herrat kuin marsalkka C.G.E. Mannerheim, J.K.Paasikivi ja Rudolf Walden suosittivat painokkaasti syksyn 1939 hallitustamme käymään asialoppuun saakka Stalinin kanssa nuo aluevaihtoneuvottelut - Stalin olisi Mannerheimin vihjeen pohjalta jopa voinut luopua Hangon vaateestaan. Näitä kolmea herraa ei kuunneltu - ja loppu onkin historiaa, joka maksoi meille paljon - hyvin paljon - 24 000 kaatunutta.

Talvisota oli yhteishengen, johtajuuden ja kotien puolustamisen sankarillinen voitto
Juoksuhaudoissa seisoivat niin virkakaupunkilainen kuin maajussi, vierekkäin - oltiin veljiä, mutta erityisesti naapuria siinä vieressä puolustettiin - koettiin yhteishenkeä, velvollisuutta ja vastuuta - oli kyseessä se kuuluisa tosi. Tuolloiset "virukset", Puna-armeijan luodit, pommit ja räjähteet silpoivat tappaen tovereitamme ja liki kaikki tuotiin omiin kotimaan multiin - kunniakysymykseen vastattiin loppuun saakka.

Tuolloin suomalaiset olivat omastansa ylpeitä
Kaikilla oli tehtävä. Emme hävinneet Talvisotaa; me itseasiassa voitimme sen - tuolloin jo maailman suurin valtio ei voittanut entistä autonomiaansa, jolle yllättäen jo marraskuussa 1917 Stalin lupasi merkittävänä Neuvosto-Venäjän edustajana itsenäisyyden sosiaalidemokraattien puoluekokouksessa Tampereella.
Stalin ei olisi halunnut valloittaa maata, jolle oli luvannut itsenäisyyden - tsaarien autonomiasta. Miksi meidän poliitikot eivät jaksaneet käydä aluevaihtoneuvotteluja loppuun saakka - olisi nyt se aiheellinen kysymys, johon voisi saada vastauksen.
Samoin olisi aiheellista selvittää miksi Saksan kolmannen valtakunnan johtaja Adolf Hitler suositti Molotov-Rippentrop sopimuksen salaisesta lisäpöytäkirjasta huolimatta talvella 1940 Stalinille, että Puna-armeija voisi jättää suomalaiset rauhaan (Antti Hietalahti - Talvisodan salainen strategia [ https://www.savonsanomat.fi/kulttuuri/kirjat/Antti-Hietalahti-Talvisodan-salainen-strategia-nikkelill%C3%A4-Saksan-rinnalle/871476 - ] - Otava) ...
Meillä on vielä paljon tutkittavaa, jo siksikin että annamme arvon Mannerheimin kaukokatseisuudelle loppusyksystä 1939 - hänen kaksista miekantuppikäskyistään huolimatta.

Tänään on myös se tosiasia, että Venäjän nykyinen presidentti Vladimir Putin tuntee pietarilaisena hyvin tuon Talvisodan historian - sen aattoineen ja alueluovutusneuvotteluineen. Tämä on merkittävä tekijä meille suomalaisille - edelleen.

Nyt armeijan termein: "Lakki - päästä - kolminkertainen eläköönhuuto Talvisodan sankarivainajille ja sotaveteraaneille - lottia unohtamatta, jotka pelastivat ja yhtenäistivät Suomen!"

..

...

Ei kommentteja: