keskiviikkona, maaliskuuta 18, 2020

Vuoden kuva: Lehmän loppu

Kuvahaun tulos: vuoden valokuva lehmän loppu

Kuva on julkaistu muun muassa HS' ssa, josta tämä on otettu copi-peistaamalla. 


...

Lehmän loppu

Ilkka Luoma 

1 - Esipuhe: "Lehmällä on yhtälailla evoluution luoma biologinen Elämän oikeutus, kuten millä tahansa muullakin eliöllä - oliolla. Evoluutio loi biologisen Elämän monimuotoisuuden - biodiversiteetin, jossa sopeuma käy vuoropuhelua kilpailun kanssa. Emme vain ihmisinä ymmärrä, miten tuo lomittuva sopeuma kilpailun tasapainottavaan tekijään lyö leimaa Elämälle - sen kaikkien lajien osalta"
...

Ihminen on vain pieni osa biologiaa, joka kiertyy ikuisuudessa - kuten lehmätkin


Kuvassa lehmä ikäänkuin katsoo ihmistä - mitä olet tekemässä; alitajunnan viestiessä, että jotain sellaista lopullisuutta kohti käydään, jota ei oltu evoluution Elämän kartassa säädetty - juuri tähän kohtaan.

Kuvaa voidaan katsoa myös ihmiskunnalle lohduttomana viestinä, ettei biologiaa ympäriltämme voi syödä kiihtyvällä ihmisitsekkäästi nopeammassa tahdissä mihin evoluutio on biologiaa säätänyt - nytkin ylitsesyömisen vuosi päättyy jo osaltamme toukokuussa.

On myös kolmas katsekulma, jossa maanviljelijä joutuu - vastoin omaa tahtoaan - lopettamaan Elämää - tappamalla lehmän, joka on pitänyt suomalaiset maidossa vuosisadat - me juomme maitoa paljon. Elämme myös siitä osaltansa - useimmat - merkittävänä aineosasten koosteena - omalle Elollemme, vaikkakin vastustajia maidolle löytyy - sen ollen vasikoiden juomaa. >
2

.

Lehmän loppu

Ilkka Luoma 
2 - Lopulta lehmän katse, jota ei näy - huutaa hätää ja kysyy mitä olet tekemässä, koska se tietää mitä tapahtuu

Evoluutio on luonut kaikille elollisille vahvan otteen itsesuojeluvaistona - pitämään kiinni Elämästä, varsinkin kun se loppua tehdään kesken Elon polun, kuten tässä - ja vain sen takia, ettei maatalous enää anna leipää ja maitoa liian pienille tiloille ...

Vielä 1960-luvun alussa oli 250 000 maataloutta, nyt niitä lienee noin 40 000 (?). Lehmien määrää en tiedä silloin ja tänään - nyt ainakin kuvan myötä niitä on yksi vähemmän.

Kuva on hetki Elon kirjossa, jonka kuvan jälkeinen tuleva lähihetki lopettaa elollisen Elämän - tässä nisäkkään, joka on viisaampi kuin osaamme ehkä ajatellekaan.

Pääsin kokemaan lehmien viisauden jo 1964 Kuortaneen Pastonperällä, kun sain ikimuistoisen kesän maalla - juuri ennen kansakoulun alkua. Kesä jätti lähtemättömän muiston kaikesta siitä, mistä Elämä kumpuaa - maasta, mullasta ja sen pinnalla astelevista kotieläimistä - muun muuassa lehmistä.

Tässä Oodi Miina Äkkijyrkälle ... ! e

...

Ei kommentteja: