perjantaina, huhtikuuta 03, 2020

On aika vaatia yhteiskunnallisesti kasvuhokeman aikalisää!




*
...


Yllättäen voisimme nähdä tapahtumasarjan "Koronan järjestämänä time-out' na"!


Koripallopelissä valmentaja nostaa - yleensä pelin loppupuolella - käden ja näyttää T-kirjaimen tuomarille - pyytäen näin aikalisää, on pakko koota joukkue, ollaan häviöllä ja täytyy tehdä jotain poikkeavaa, jolla tuleva mahdollinen tappio käännetään voitoksi, jopa ahtaastakin tilasta. Näin on myös peleissä todellisuudessa käynyt.

Jos Korona teki nyt näin kuvainnollisen aikalisäpyynnön, olisi se aikamoisesti ihmistekoisen toimintasuunnan muutosmahdollisuuden hetki - luotuna "käden ojennuksena".

Ehkä liian proosallisesti todettu, mutta ennakkoluulottomasti ajatellen - on se kuitenkin mahdollisuus irtautua ympäristöämme liiaksi kuluttavalta kasvuhokeman milleniaanilta. Nythän vallitsee markkina- ja mainosihmisten mantra: "Lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä" - näin ollaan kiistatta luotu ympäristön haitallinen muutos, joka näkyy ja tuntuu.


Gaia kuumenee, jäähdyttelemmekö kulutustamme?*

*[~ https://jontikka.blogspot.com/2018/12/elama-ihmisen-kanssa-ja-ilman-ihmista.html -]


Eikä vain näytä ja tunnu hyvänä vaan myös uhkaavana, juuri meille ihmisille. Meidän ympäristöhaittajalanjälki on kaamea - verrattuna muihin elollislajeihin, varsinkin, jos vertaamme sitä muihin eläviin lajikohtaisiin biomassoihin. Biomassalla tarkoitetaan tässä lajikohtaista populaatiomassaa - painona.

Ehkä evoluutio junaili jo miljoonia vuosia sitten jonkin sopeumallisesti hallitun kilpailutilanteen, reviireineen ja lisääntysmahdollisuuksineen - paljolti niukkuutena, koska se pitää terhakkaana.

Sanotaan, että ihminenkin olisi kekseliäimmillään sopivan nälkäisenä. Nyt tuo nälkäisyys nähdään kasvun tavoitteluna. Pitää saada enemmän, koska elämme näyttö- ja vertailutaloudessa.


Nyt maailmallinen virusperhe - koronoina järjesti aikalisän - siis pysähtyneen ajan ja toiminnan, jotta alkaisi mietintä, miksi, miten ja missä kukin lisääntyy sopeumallisesti, jättäen suhteellisen ympäristöjäljen, joka tekona ylläpitäisi tehokkaimmin evoluution Luomakuntaa - sen Elämän monimuotoisuutena - biodiversiteettinä.

..

HS: " ... työttömyysluvut Suomesta ja Yhdysvalloista kertovat talouden äkkipysähdyksestä tavalla ..."

..

FB  || TIEDE [31|95]

...

Ei kommentteja: