torstaina, toukokuuta 28, 2020

Hongkong on Kiinan oma sisäinen asia, jossa kohtaa lännen ja idän vastakkainasettelu



*

HS: "Kiinan kansankongressi hyväksyi Hongkongin kiistellyt turvallisuuslait äänin 2878–1 ja antoi päätökselle pitkät aplodit"



TIEDE | VU | S24


..
Kiinan Hongkongissa kulminoituu tiiviiksi tämä meneillään oleva lännen ja idän välinen vastakkainasettelu |1 - maailmanjarjestyksen menosta ja sen kehittymisestä

HS-otsikon osa: "Kuin poliisivaltio ... " sopii kuin nenä päähän tähän toisaalla uutisoituun kohtaan [ https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006521653.html - | "... mustan miehen kuolemasta poliisin käsissä on sytyttänyt Minneapolisissa jo toista päivää jatkuneita väkivaltaisia protesteja ... " -Ilta-Sanomat] - Yhdysvalloista, joissa niin monet eivät ole kovinkaan ylpeitä poliiseistaan.

US sekaantuu vahvasti muiden ulkoisten sisäisiin asioihin - olisiko tässä IS-uutisoinnissa esiityvään US-sisäiseen konfliktointiin syytä sekaantua - Kiinasta:
US sekaantuu hienostuneesti Kiinan sisäisiin asioihin HK' ssa ... Entä: "Pitäisikö Kiinan, sen Keskushallinnon ja juuri Kiinan presidentti Xi Jinping' in sekaantua uhkailuineen tähän US-sisäiseen ongelmaan - trumppistisesti*, kuten US-presidentti Hongkongin sisäisiin kiinalaisasioihin?"
..
|* " ... Presidentti Donald Trump totesi tiistaina Reutersin mukaan, että Yhdysvallat aikoo vastata voimakkaasti Kiinan turvallisuuslakiaikomuksiin, ja että toimet ilmoitetaan kuluvan viikon aikana ... ". -HS

..
Suomesta media komppaa lännettyneen maailmanjärjestyksen nimissä - pienenä maailmallisena vähemmistönä demokratiaa toitottaen, heristävin sormin.
US sekaantuu hienostuneesti Kiinan sisäisiin asioihin ... https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006519970.html - |"Hongkongilaiset eivät ole kovin ylpeitä kiinalai­suudestaan, ja Peking yrittää muuttaa sen pakottamalla – pian voi joutua vankilaan, jos buuaa kansallislaululle" -HS-otsikko.

Näinkö se menee? Olisiko kehittyvää uuden aallon maailmanjärjestystä ajatellen keskityttävä enemmän omiin sisäisiin asioihin, kuin olla sekaantumassa huonoimmillaan vahvoin asein muiden ulkoisten sisäisiin asioihin, kaukana omilta mailtaan ja rajoiltaan - kuten Afganistan 2001-, Irak 2003-2013, Libya 2011- ja vaikkapa Syyria 2013- - tässä on turha mainita enää ulkoisen sekaantujan valtionimeä.

..


..
           Ilkka Luoma n *
       HS-kommentointi

...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
HS: Poliisiväkivaltaa vastustavat protestit levisivät yli 20 kaupunkiin Yhdysvalloissa, mediatietojen mukaan kaksi ihmistä on kuollut
.

Ilkka Luoma 31.5.2020 - 9:16 kommentti:

Pitäisikö tässä tilanteessa Kiinan presidentti Xi Jinpingin nyt puuttua näihin amerikkalaisten rasismin ja poliisiväkivallan vastaisiin mellakoihin? Mitä mieltä ollaan?

Nythän US-presidentti Donald Trump innokkaasti sekaantuu Kiinan omiin asioihin - Hongkongiin, jonka turvallisuus on sopimuksienkin mukaan Kiinan Keskushallinnolla - Peknigissä.

Miksi muuten Trump tuolla uusamerikkalaisella normaalillaan: "Uhkaa, kiristä ja pakota" -mentaliteetilla operoi vähän joka suuntaan?
Tuo läntinen tapa sotkeutua aktiivisesti toisten sisäisiin asioihin on silmiinpistävää

Herää kysymys miten nyt Kiinan - maailman suurimman valtion (populaatiosuhde 1,4/7,8 - vastaavasti US' n 0,33/7,8) tulisi reagoida näihin amerikkalaismellakoihin. Emme ole ainakaan vielä pystyneet lukemaan mitään Kiinasta - vastassa vain täysi hiljaisuus - tältä osin.

Kiinalaiseen vuosituhantiseen perinteeseen kuuluu kunnioitus muiden itsenäisten omia sisäisia asioita kohtaan. Eivät ole sekaantuneet meidän suomalaistenkaan omiin asioihin; sen sijasta me katsomme oikeudeksemme täältä läntisestä vähemmistöstä puuttua muun muassa kiinalaisten ihmisoikeusasioihin, jotka ovat aivan erilaisessa historiakontekstissa kuin meillä on ajatuskaavio nykyisellään.

Siis, tulisiko nyt Kiinan puuttua oikein uhkauksien kera näihin Yhdysvaltain moniin kaupunkeihin levinneisiin mellakoihin? Kuka kertoo ajatukset?

..
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006524525.html -
.
~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/16427225/pitaisiko-nyt-kiinan-presidentin-sekaantua-usan-mellakointeihin -

...