maanantaina, kesäkuuta 15, 2020

Presidentti Tarja Halonen: Yhdysvallat ei enää pelasta meitä!




...
Virkapresidenttinä Tarja Haloselle riitti US-presidentti George "nuoremman" Bush' in solmion ojentaminen - nyt eläkkeeltä Tarja on suorempi, nähdessään USA' n mahdottomuusdilemman hegemoniajohtajana kuihtuvan nousevan idän vierellä. Nyt Tarja ojentaa koko US-valtiota. Heränneenä, vai onko nyt aika ottaa suorapuhe käyttöön?

Tosiasiassa viime vuosisata oli USA' n - tämä nykyinen meneillään oleva on Kiinan - The Newsweek: "The China's Century", maailman suurimman talouden (bkt/PPP - IMF 2015) ja tehokkaimman liukuhihnan teollisuuskoneena, joka tekee kaikille kaikkea. Kiina on maailman suurin vientivaltio.
Korona saattoi herättää, sillä sen patoaminen vaatii määrätietoisuutta, käskyjä ja suoraviivaista päätösprosessia - kriisit eivät kestä 'komiteamietintöjä'. Kiinassa ei "komiteoida", kun tarvitaan nopeita päätöksiä - niin hyvässä kuin pahassa.

Hyvän ja pahan päättävät tilastot ja yhteiskuntamallit
Kiinalainen malli Elää, on tuhansia vuosia vanha - kun taas amerikkalainen on muutaman sadan vuoden ikäinen kehittämö, joka käy nyt ehkä suurimpaan "yhteiskuntaversion vaihtoonsa" - mustien noustessa vihdoin valkoisten eurooppalaisjälkeläisten rinnalle - paljolti Afrikasta perinteensä saaneina.
Tarja on tunnettu pasifisti, kuten vielä eduskunnassa istuva ikipoliitikko Erkki Tuomioja. Ehkä Tuomiojan Elämänasennegenre tarttui jo vuosikymmeniä sitten Tarjaankin?
Sen Tarja nyt kuitenkin uskaltaa kertoa sanattomasti, ettei amerikkalainen sotimisen filosofia kaukana omilta rajoilta enää saa kannatusta; sen tuottaen vain lisää ongelmia - katso: Afganistan, Irak, Libya, Syyria kuin monet muut sellaiset, joiden sisäisiin asioihin amerikkalaisen oli puututtava "vapauden lähettiläänä".

Valkoinen markkinatalous edustaa maailmastamme pientä vähemmistöä, jopa pienempää kuin Kiinan väestöpopulaatio (1,4/7,8).
Kun lisäämme Aasian suuruuden Afrikan rinnalle - jää valkoinen eurooppalaisperäinen talouden valtahegemonia idän jättien jalkoihin, mutta milloin tunnustaen sen?

"Mikä onkaan se oikea maailmanjärjestys?"

...

.
          IJL - HS-kommentit
           Sormi osoittaa luontoon



*

Ei kommentteja: