tiistaina, heinäkuuta 07, 2020

Mikä voisi olla EU-Euroopan ja kokonaisvaltaisen Euroopan rooli suurvaltapelissä?



"

Raportti varoittaa: Venäjä ja Kiina voivat liittoutua Eurooppaa vastaan

"

*

...

[1] Kumpikaan suurvallan johtajista - ei Venäjän nykyinen presidentti Vladimir Putin eikä hänen kiinalaiskolleega Xi Jinping ole sementoineet asemaansa tulevaisuuteen.

Muutoksia on aina sattunut ja sattuu edelleenkin. On väärin painottaa 'ikuisuutta semettinä' tässä kuitenkin lyhytjaksoisessa valtapolitiikan vaiheessa. Eilinen ei välttämättä ole huomista. Molemmille on luotu mahdollisuutensa - ei itsestäänselvyytenä.

Sen sijaan EU-Eurooppa on valinnan kauhassa

Se ei tarkoita kummarruksia eikä pyllistelyjä, vaan vapaaehtoisena tiennäyttäjänä yhä vaikeammaksi käyvässä reviirien taisteluissa kuin ympäristökatastrofin siemenissä. EU voisi olla eurooppalaisena voimana tasapainottaja.

Eurooppa muodostuu Aasian jättimantereen ja sen väestömassoista etäisenä niemimaana - kaukana lännessä. Eurooppa on Portugalista Venäjän Uralille ulottuva kaikkiaan suuri mahdollisuus - aivan uutena yhteiskuntamallina, joka ei lähde idän ja lännen väliseen vastakkainasetteluun, jota ilmiselvästi Yhdysvallat johtaa.

Maailmallinen painopiste on asettumassa Aasiaan, jossa pelkästään Kiina ja Intia muodostavat Pallomme väestöpopulaatiosta 2,8/7,8 suhteen. EU ja USA ovat yhteensä noin 0,8/7,8! Ero on huomattava, kuten myös kulttuuri-, historia-, perinne- kuin yhteiskuntamallisesti. Me täällä EU' ssa muodostamme pienen maailmallisen yhteiskuntajärjestyksellisen vähemmistön.

Tänään käydään USA' n ja Kiinan välistä kauppa- ja hegemoniasotaa, jonka aloitti US-presidentti Donald Trump uusnormaalillaan "uhkaa, kiristä ja pakota". Tämä malli ei sovi maailmaamme - se on jäänne kolonialismista, jossa emomaat määräilivät alusmaitaan. On tullut maksunaika ja uudet nousevat. Jo maailman suurimmaksi kohonnut (bkt/PPP - IMF 2014) Kiina on jo osaltansa suunnannäyttäjä ja yhteiskuntamallina vientituote >
..

HS: "

Eurooppaa tarvitaan vastavoimaksi

"

..
EU-Euroopalla on suuri mahdollisuus

[2] Kiina katsoo uteliaana EU' n Brysseliin ja odottaa kiinnostuneena brysseliläistä yhteiskuntakehitystä; sieltä voisi löytyä jotain uutta myös maailman yhteen vanhimpaan jatkuvaan korkeakulttuuriin - uus-kungfutselaiseen kiinalaisuuteen. Kiina ei ole hakauksissa ainakaan vielä EU' n kanssa, eikä Euroopan, josta Venäjä muodostaa materiaaliresursseiltaan sen suurimman osan.

Niin EU kuin Kiina tarvitsevat Venäjää - lopulta!

Venäjä on huomisen ravintoaitta, se on makean juoksevan veden lähde ja energiavarannoiltaan eräs suurimmista. Venäjää ei kannata EU' sta katsottuna laskea "kiinalaisten taskuun". Mieluumminkin löytää jokin kolminaisuus: Kiina - EU - Venäjä.

Oli aika jolloin Saksa, EU' n veturina osasi katsoa itään - elettiin niin sanottua schröderiläistä aikakautta, joka kulminoitui uhkaamattomaksi Nordstream I putkipariksi - nyt taas US' n näkökulmasta tuo uusi NS II putkipari onkin uhka lännelle ja ainakin US' n omalle särötyskaasun tuonnille EU' hun!

EU on valinnan edessä!

Valinta on kirkas - ei valita kumpaakaan ilmansuuntaa, vaan pidetään oma (eu)-eurooppalaisuus, joka täydennetään laajalla eurooppalaisuudella - Venäjän kanssa. Näin Kiina ei luo itselleen juuri Venäjän kanssa täyttä hegemoniaa, vaan siihen liittyy myös eu-eurooppalainen näkökulma.
..

PS. Venäläiset ovat mieluusti kautta historian kertoneet olevansa lukko 'aasialaisille laumoille', jotka aika-ajoin ovat pyrkineet Eurooppaan - viimeeksi mongolit - aina Wienin porteille saakka ja jo meidän Karjalan laulumaille ulottaen aikanaan hallintonsa. e


..

Ei kommentteja: