tiistaina, marraskuuta 24, 2020

Onko keskustelukulttuurimme rapautunut - sanallisen väkivallan edessä?

 

Piirros: ~ https://yle.fi/uutiset/3-11647781

"Tuntuuko hankalalta, kun joku on eri mieltä? Yle ryhtyy parantamaan suomalaista keskustelukulttuuria" -Yle-otsikko

*

FB BLOG

...
Huonolle keskustelukulttuurille on varmasti niin monta arviointiasteikkoa kuin on arvioitsijoita - siis ollaan ymmärtämisen, oivaltamisen kuin perusluonneanalyysien paikassa.

1 - Osa meistä on pessimistejä, osa positivisteja ja harmiksemme osa on ikuisia kiusanhenkiä, jotka hakevat lähinnä itselleen pätevöitymistä ja "ähäkutti-vibraatiota" omasta ilkeästä kielenkäytöstä - sulkakynällinen piru on jo aiemminkin istunut ihmisten olkapäillä.

Eräs henkilö sanoi, että on hienoa, kun on sanallinen voittaja ja voiton saa jopa väsyttämällä, jänkkäämällä kuin survomalla yhtä ja samaa, kunnes toinen kyllästyy ja sanoo äänettömästi: "Hiljainen hullu on hulluista viisain".

Keskustelukulttuuri sai erakoitumaksi anonyymit palstat, joissa pystyi huutelemaan mitä suuhun sylki sattui tuomaan tai purkamaan pahaa oloaan, yksinäisyyttä kuin silkkaa ilkeyttään. Kaikki kun me emme ole pyhiä 'jeesuksia' -tässä nyt loukkaamatta millään tavoin kristittyjä. En ole tässä pilkkakirveella kaivertamassa pilapiirroksia toisille herkistä aiheista.


Palstat kehittyivät, yksilöityivät nimiksi ja moderoituivat
[Esimerkki ~ https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/ilkkaluoma/  - kuinka ollakaan, sehän on omani]

Tuli omalla nimipakolla, jopa tunnistettavalla kuvalla varustelut palstat, joissa jo piti säännellä vapaata sanaa sopivammaksi, diplomaattisemmaksi ja huomioitsevammaksi - muutoin joutui inkvisiition uhriksi ja sain niin sanotusti "bannit" palstalle, määrä-ajaksi tai kokonaan. Oli tapauksia, joissa liian terävät kirjoittajat haluttiin ulos, koska sanan säilä oli käynyt kirvelevästi itsetuntoisten toimittajien kunnian tunnoille

Palstoista ja blogeista on tullut twiittailun myötä suoran kansalaiskanavan suoramediaväyliä ja ovat nyt huimassa kehitysvaiheessa - erehdyksen ja opin tiellä. Ehkä eräs presidentti USA' sta aloitti tämän massiivisen suorakanavan - ohi perineteellisen median, joka sekin on uhriutunut osin jo pois kultaiselta takuufaktan journalismilta >
.


HS: "

Suomalaiset kokevat keskustelukulttuurin muuttuneen huonommaksi, ja nyt alkaa viisivuotinen hanke asian korjaamiseksi

"
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000007621177.html  -


.
2 - Tänään liian moni laatumedia on jo kallellaan jonnekkin - ehkä eniten se nähdään kiivassa idän ja lännen välisessä vastakkainasettumisessa - länsimedia huutaa idästä tulevan propagandan päälle omalla hienostuneella ja luovalla manipulaatiolla - kukin tavoitteidensa ja päämääriensä eduksi.

Tämä laatumedia kallellaanolo ärsyttää yhä useampia - on ikäänkuin mennyt luottamus entiseen valtamediaan, jonka ehkä pitäisikin palata journalismin pyhille vuorille omien kivitaulujensa äärellä - mitä merkitsee puolueettomuus, tasa-arvo ja pyrky oikeudenmukaisuuteen, eikä aina niin, että viha, pahaolo ja vääryys tulevat sieltä demokratian, vapaan sanan ja oikeusvaltioperiaatteen kalmanurkista - idästä.


Läntinen media joutuu antautumaan todellisen demokratian edessä

Sana on yhtä arvokasta niin idästä kuin lännestä, sillä itä ilman läntisen maailman markkinataloutta - edustaa jo reilusti suurinta osaa ihmiskuntaa. Meidän oppi oikeasta täällä lännessä ei ole opinkappale monissakaan idän maissa - vaan maassa sanotaan niin kuin maassa on tapana.

Kun tämän häkellyttävän yksinkertaisen asian saa ymmärryksen piiriin, voisi se tuottaa tasaantumista, lauhtumista ja laimentumista huonon keskustelukulttuurin pahnoilla - luoden tietä "hyvin sanottu" -periaatteeseen.

Me ihmiset uskomme kovin eri tavoin saamaamme tietoon, informaatioon, kuin manipulaatioon ja suoranaiseen propagandaan.

Saksan kolmas valtakunta osasi propagandan niin hyvin, että sen tiedettiin olevan tietoista. Kulmikkainta on sen sijasta manipulaatio, sillä lukija, näkijä ei tiedä, että häntä ollaan muokkaamassa johonkin haluttuun suuntaan - tai ainakaan suurin osa ei tiedä.

Ihminen ei ole lopulta paha, mutta tapa miten ihminen välittää itsestään kuvaa on joskus vihan täyttämä, usein ymmärryksen puutteen vuoksi, vaikka sanoja ei sitä niin haluaisi antaa ymmärretyksi. Sanassa on voimaa, kunhan sanan valitsee oikein - kuka ja milloin saakaan valita oikean sanan? e



..
Esimerkki anonyymista keskustelupalstasta - Suomi24
https://www.suomi24.fi/profiili/ilkka.luoma - , ja jälleen näyttäisi olevan omani ;-) 

Esimerkki kansalaiskeskustelusta palstalta, jossa nimimerkit ovat yleisiä - TIEDE
https://www.tiede.fi/keskustelu/83997/sdp-n-sanna-marin-keskustan-katri-kulmuni-tulevaisuus-suomessa-nyt?changed=1606208104 - kun tämän keskusteluketjun lukee alusta loppuun - herää paljon erilaisia kysymyksiä. Ketjun "strategiset mitat ovat [134|338] (134) 10776".


..
EKSTRA
"
Laatumedian tarkoitushakuinen informaatiovirta
"

...

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

[272894]

Vastaanottaja:

jussi.lehmusvesi@hs.fi; janne.sundqvist@yle.fi; laura.ahva@tuni.fi; heikki.heikkila@tuni.fi; annika.saarikko@eduskunta.fi; jussi.halla-aho@eduskunta.fi; Tasavallan.Presidentti@tpk.fi

Kopio:

kaius.niemi@hs.fi; merja.yla-anttila@yle.fi; Karvala Kreeta; markku.rattila@kaleva.fi; Pasanen, Inkeri; Ulla Appelsin

Piilokopio:

toimitus@savonsanomat.fi; al.toimitus@aamulehti.fi; sk.toimitus@satakunnankansa.fi; toimitus@demokraatti.fi; HS mielipide

...

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
HS-toimittaja Sara Vainiolle kuin vastaavalle päätoimittaja Kaius Niemelle ydinkysymys:

"Ovatko Rupert Murdochin mediat tai ainakin osa niistä laatumedioita?"
Media omistetaan niin yksityisesti kuin valtiohallinnollisesti - jopa eduskunallisesti

Onko omistusmäärite tie kohden laatumediaa? Mitä laatumedia oikeastan tarkoittaa? Monet mediat, kuten HS ilmoittavat jo rehellisesti esimerkiksi pääkirjoitustoimiston laativan pääkirjoituksia siten, että ne heijastavat lehden linjaa eli tapaa nähdä käsiteltävä asia "omasta näkökulmasta". Näinkö?

Mikä on Murdochin mediaimperiumin tämä "oma linja", joka heijastelee mitä?

Media on ammattimaisena toimintaympäristönä aina välikädellistä uutisvirran käsittelyä. Kun on välikädellisyys, on myös informaatiovirran muuntumismahdollisuus - heijasteellisuus, mikä olisi se oikea haijaste? No sehän on tietysti totuus, jonka faktantarkistajat tarkistavat, millaiset faktantarkistajat ja millaisin heijastein?

Mediaan liittyy laajempana näkökulmana myös manipulaatio - jopa propaganda, varsinkin, jos heijaste on erityisen tärkeää puolustettaessa mitäkin ajatus- ja yhteiskuntamallia. Murdoch toimiii lännessä - siis onko kyse läntisen yhteiskuntamallin puolustamisesta kysymys, entä suomalaisen Helsingin Sanomien?

Lännessä puhutaan mielellään demokratiasta, sanan vapaudesta, ihmisoikeuksista ja oikeusvaltioperiaatteesta - kaunista läntisyyttä, joka edustaa maailmallisesti noin 1,3/7,8 populaatiosuhdetta. Loput 6,5/7,8 ovat sitten muuta, tässä maailmallisessa "demokratiassa".

Miten demokratiakäsitteeseen halutaan nähdä heijasteena tämä paljon puhuttu demokratia, mikä lienee vielä kehitysvaiheessaan

Entä tuo 6,5/7,8 - ovatko sitten niiden heijasteet sitten väärää ja soveltumatonta tänne läntiseen ajatusmaailmaan? Eikö kullakin yhteiskuntajärjestyksellä ole se oma asemansa ja sen ratkaisuoikeus on vain kunkin valtiojärjestelmän oma asia. Näinkö?

Miksi läntinen mediaheijaste on myös sekaantumista muiden ulkoisten omiin sisäisiin asioihin?
.

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007635178.html -

...