torstaina, kesäkuuta 02, 2022

Osmanien valtakunta oli alueellinen suurvalta

| 2281 | 345893 | c | z

.


Kuva: ~ https://www.youtube.com/watch?v=aueQY-7oaHo - suomeksi aiheesta saa hyvin irti Mika Waltarin erinomaisesta historiallisesta romaanista - Mikael el Hakimhttps://fi.wikipedia.org/wiki/Mikael_Hakim - 


***


..

Turkki tai itseasiassa Osmanien valtakunta oli suurvalta,

.. ja ulotti janitsaarisotilaansa aina Wienin porteilla saakka – tuoden yhtenä muhamettilaisuuden Eurooppaan – pysyvästi, tahdoimmepa kristittyinä sitä tai emme. Osmanit 1] pitivät hallussaan suurta osaa Lähi-idän Rooman aikaisia maita – ulottaen turkkilaista vaikutusta kaikkialle valtakuntaansa – romahtaakseen I Maailmasodan jälkeen nykyisen muotoonsa ja kokoonsa – odottamaan ”päiviä parempia”. 


Mikä on tämän päivän Göpekli Tepe 2]?
.
[1 ~ Osmanien valtakunta ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Osmanien_valtakunta - [wiki] -
.
[2 Göpekli Tepe

PROLOGI Turkki hakee lopulta EU-jäsenyyttä. Turkkilaiset mellakoivat oireellisesti. Turkin alueelta lähti ratkaisevin (kohtalokkain?) kehitys – nimittäin kaupungistuminen ja hiukan sitä ennen kyky viljellä maata – ruohokasvi alkuvehnä oli pikkiriikkisen mutantoitunut pitämään siemenensä kiinni varressa, kypsyttyäänkin – näin se oli helpompi valjastaa systemaattisen viljelyn piiriin.

Kaivaukset nykyisen Turkin alueella Göpekli Tepe: ssä [ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/06/gopekli-tepe.html - ] alkoivat niinkin myöhään kuin vuonna 1994 – ja vasta nyt ollaan ratkaistu tämän vanhimman keskittyneen ihmisasutuksen arvoitus – 12 000 vuoden takaa. Metsästäjä-keräilijä oli muuttuva maanviljelijäksi ja maanviljelijät mahdollistivat sellaistenkin ihmisten elämän ja toimeentulon, jotka eivät itse suoraan ravintoaan hankkineet.


”Loiseläjien joukko”

Näin oli syntynyt ”loiseläjien joukko”, joiden ammattikehitys on tähän päivään mennessä levinnyt valtaviin mittoihin, joita kehittyneissä läntisissä markkinatalousmaissa vain noin 2-4 prosenttia väestöstä elättää (maatalouden osuus kokonaistuotannosta - populaatiokokona) –

… voimmekin kysyä kehitettiinkö todella Göpekli Tepe: ssä se kohtalokkain ”keksintö”, joka ajaa ihmiskunnan tuhoon – mahdottomana biosfäärin yhtälön osasena, varsinkin, kun olemme väkilannoitteilla oppineet vahvistamaan ruohokasvien kasvuisuutta ja satoa. Vieläkään emme ole oppineet biosfäärin biomassojen tasapainoa ja koosteisuutta!

Göpekli Tepe ~ 
https://de.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe – [wiki] -

.



Seuraavaksi on syytä perehtyä nykyisen Turkin syntyhetkiin, kun osmanien valtakunta hajosi I Maailmansodan melskeistä ---
[ ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Sykes%E2%80%93Picot-sopimus - ]



--
Turkki on konkreettinen silta Euroopan ja Aasian välillä

EU osoitti olevansa hajanainen lauma päätöskoneistoa, jossa mielenkiintoisesti ja ehkä ennakoivasti toimi täyden yksimielisyyden periaate; Itävalta sai tahtonsa läpi omaan itselleen tärkeään edunvalvontaan Kroatian suhteen. Näytelmä täydestä "yksimielisyydestä" on joskus farssi, mutta onko tehokkaampaa vähemmistösuojaa?



Turkki on ollut todellinen suurvalta jo sulttaanien aikana;

… heidän janitsaarisotilaansa kylvivät kauhua tehokkuudellaan ja järkähtämättömällä uskollisuudellaan yksinvaltaisesti toimivaa sulttaania kohtaan. Turkki on ollut Euroopassa jo Itävallan Wienin porteilla vetäytyen ajan saatossa nykyiseen kokoonsa. Turkkilainen ja eurooppalainen historia on ollut kosketuksissa pitkin vuosisatoja;

Kreikan Aleksanteri Suuri valloitti nykyisen Turkin alueen kuin myös puoli maailmaa vieden kreikkalaista ajattelutapaa nykyiselle Etu-Aasian alueelle Intian rajoille saakka. Turkki oli ensimmäisessä maailmansodassa keskusvaltojen ja Saksan yhteistyökumppani. Turkki on Naton jäsen ja USA:lle tärkeä maa strategisen sijaintinsa takia.



Euroopassa on runsaasti Islamin uskon tunnustajia;

Turkista on muuttanut aikaisemman Länsi-Saksan aikana miljoonia vierastyöläisiä täyttämään itse saksalaisille kelpaamattomia työpaikkoja. Turkin liittyminen EU: iin mahdollistaa Islamin leviämisen entisestään ja täysin laillisesti täydentämään Euroopan uskontokirjoa niin hyvässä kuin pahassa (tulisi muistaa jo EU:n sisällä vuosikymmeniä jatkunut Pohjois-Irlannin "uskonsota").

!! 

Turkki voi toisaalta mahdollisena jäsenenä joskus 20-30 vuoden kuluttua tasoittaa Islamin ja Kristinuskon yhteiseloa, sillä aiheellinen tekijä globaalissa maailmassa yhteisine ongelmineen on maapallon yhteisomistus riippumatta väristä, uskonnosta tai taloudesta ja sosiaaliluokasta

!!


--
EU rypee kivuissa, kun se ei ”kasva” kokonsa mukaiseksi valtamahdiksi, johon Saksa ilmiselvästi tähtää. EU ymmärtää, että Kiina nousee maailman suurimmaksi – miltei kaikilla mittareilla ja EU haluaa tähän vallan kolmijakoon – USA, EU ja Kiina. Turkki olisi oiva lisä kasvattamaan EU:n muskeleita, mutta millä hinnalla?

-
jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/turkkilaiset-ovat-jo-eu-euroopassa.html – alta -

..
Niin, mikä tämä Turkki onkaan, joka voi estää jo yksinkin Suomen pääsyn Natoon, mikä olisi onni - todellinen onni itse suomalaisille, kun heräämme tämän päivän media manipulaatiosta ja nato-kiihkoilijoiden mantroihin turvasta - olla rajamaa - kahden ydinasesuurvallan katsellessa toisiaan silmien valkuaisiin .. Niin?


..

EKSTRA

Krim ja Venäjän keisarinna Katariina Suuri

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/03/katariina-ii-suuri-ja-kansanaanestykset.html

.
PS1.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008828968.html - IS-otsikoituna näin:

"Tästä on kyse konfliktissa, joka uhkaa Suomen ja Ruotsin Nato"


..

PS2.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008821341.html - otsikoituna näin: 


"

Erdogan: Turkki ei tule hyväksymään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä

"



..
68474


..

|  5  TIEDE  11  |  140  SUOMI24  542  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  Twitter  |



...

e

Ei kommentteja: