tiistaina, tammikuuta 13, 2004

Uskomatonta mielivaltaa Ruåtsalaisessa idyllissä!

Mielenkiintoinen episodi on syntynyt Ruotsin ja Israelin välille. Israelin Ruotsin suurlähettiläs otti oikeudekseen tuhota ja rikkoa Tukholmassa esillä ollutta kantaaottavaa taideteosta. Lähettilään mielestä se loukkasi juutalaisia ja Israelia; Israelin pääministeri tuki lähettilästään 100 prosenttisesti.

Koska Israelilla on oikeus yksipuolisesti arvostella ja ryhtyä toimiin kannanottoja kohtaan, lienee nyt myös muilla oikeus tuhota toisten tekemiä kantaaottavia teoksia, koska se ei nyt sattunut miellyttämään jotakuta. Näin Israel antaa esimerkkiä Rauhan ponnisteluille.

Ymmärtääkseni (sunnuntain HS 18.1.) teos oli tasapuolinen kannanotto meneillään olevasta palestiinalaisten ja israelilaisten yhteenotoista, joissa kuolee puolin ja toisin täysin tasa-arvoisia ja pitkälti syyttömiä ihmisiä. Teos oli ainakin TV-kuvien perusteella hyvin puhutteleva ja voimakassanomainen. Onko oikein tuo lähettilään toimenpide? Antaako se nyt oikeuden kenen tahansa ilmaista noin voimakkaasti itseään, jos jokin kannanotto ei satu miellyttämään? Toisaalta Israel käyttää hyvin voimakasta kättä laittaessaan kivillä ja ritsoilla "sotivaa" osapuolta järjestykseen panssarivaunuin ja taisteluhelikopterein, se aiheuttaa ehdottomasti tuomittavat pommi-iskut, jotka ovat ainoita aseita Israelin sotilasylivaltaa kohtaan, jossa pääsääntöisesti eniten kärsii Israelin kansa. Kierre on näin ollen valmis jatkumaan, ellei...

Kuinka pitkälle Israel saa tätä toimintaa harjoittaa? Kuinka kauan molempien osapuolien syyttömät kansalaiset saavat kärsiä muutamien harvojen valtapyrkimyksien ja paikalleen jämähtäneiden asenteiden vuoksi? Voisiko voimakkaampi näyttää esimerkkiä toisinkin kuin nyt Ruotsissa, ajattelisi vahvemmalla olevan siihen inhimillisyyttä ja jaloutta. Pieni vastaantulo idättäisi Rauhansiementä, jolloin positiiviset tapahtumat voisivat yllättää molemmat osapuolet!

Israel sai paljon sympatioita muulta maailmalta vielä -67 ja -73 sodissa, joissa se joutui oikeasti hyökkäyksien kohteeksi. Nykyään tilanne on kääntymässä aivan toisin päin. Kuinka tuo molemminpuolinen terrori saadaan lopetettua ja kuinka toisen ylimielinen ja yksinvaltainen ylivalta saadaan pysäytettyä? Siinä on oikea pähkinä Georgelle Yhdysvaltoihin! Pienenä vinkkinä myös Egypti voisi ottaa osaa yhteiseen asiaan antamalla Gazan kaistaleen jatkoksi omaa maataan Siinaista palestiinalaisille!

Itseasiassa nyt olisi aika kokeilla Netin voimaa ja katsoa kuinka laajalle tämä asia voisi levitä!

Että tälläisin kannanotoin


Ilkka Luoma

Ei kommentteja: