lauantaina, kesäkuuta 27, 2009

Kiinalaisten kauppatavat ja huomaavaisuus

blogID 12100979
[U]
...


(Suomeen saapuu suuri kiinalaisdelegaatio ostoksille, tai tekemään aiesopimuksia, pöytäkirjoja ja memorandumeja heinäkuussa 2009 - suomalaiset odottavat lomillansa innoissaan!)


[ ... pääministeri Matti Vanhanen innostui kertomaan vanhan meikäläisen sanonnan, jossa "ystävä hädässä tunnetaan" - olisiko kiinalaiset vai suomalaiset ystäviä - vai molemmat? ~ Puuttuvatko ystävät toistensa sisäisiin asioihin? Pidetäänkö me melua sellaisesta, mitä me emme ymmärrä? ... ]


Deng aloitti kuuluisan rikastumisen tien, tosin se ei ole vielä kirkastunut mitä silla itse asiassa tarkoitettiin. Kiinassa on meneillään maailman historian suurin muutosprosessi, joka jättää jälkensä koko maapalloon. Vuonna 2004 järjestettiin Kiinan sotamuseossa ensimmäinen koko kansan näyttely suuresta miehestään, muutoksen vahvuudesta - Deng Xiaoping ´sta.


Valtava talouskasvu näkyy taivaalla. Kiina on tosin vakuuttanut ratkaisevansa kaikki mm. ympäristöongelmiin liittyvät ongelmat kuin myös ongelmat, jotka liittyvät Kiinan omaksumaan kiinalaisväritteiseen länsimaiden markkinatalouteen ja jatkuvan kasvun hokemakulttuuriin. Kuvan savusumun keskeltä kuvastuu kielletty kaupunki, josta Kiinaa ei johdeta enää, kuten Venäjää Kremlistä.



Kiellettyä kaupunkia ympäröivät kanavat halkovat vihreydessä huolimatta valtavista savusumuista, jotka lähtevät siitä talouskasvuhokemasta mikä johdattelee koko maapalloa. Harmonian metsän näkeminen itsekkyyden puilta on huomisen viisautta pelastaessamme ympäristöämme kuluttajakäsistämme.

 

Iltahämärissä yksinäinen leija kuvastaa tasapainoa suuren valtion huomisen kartalla Tienanmenin aukiolla Pekingissä. Aukiolla tapahtui dramaattinen tapahtumien sarja 1989, joka päättyi kuvainnollisesti yksilön pysäyttämään vanhan järjestyksen muutokseen panssarikolonnan pysäyttämisenä. Muutos oli näin alkanut.


Kiina on kollektivistinen valtio ja järjestelmä, jonka n. 4000 vuotta vanha historia nimittää toimia ja ajatuksia. Muutos on alkanut keskushallinnon päätöksestä järjestää yksilö pysäyttämään panssarikolonna Tienanmenin aukiolla 1989. Uskonnot ovat nykyisin sallittuja kunkin vapaan tahtonsa mukaisesti.


Voima ja valta on kulminoitunut joukkojen johtamisesta yksilöiden päätöksiin arvostaen perhettä, sukua ja lähipiiriänsä. Kuvassa Mao osoittaa historiassa huomista, joka muuttui 1989. Taulu on Kiinan sotamuseon tiloissa ja kuvattu luvalla. [ Kuvat lisätty 12. kesäkuuta 2007 ]
...


Kiina nousee maailman kaupalliseksi supervallaksi muutamassa vuodessa. EU on tänään suurin kauppa-alue ja Saksa suurin viejä. Kiinan 1325 miljonaa ihmistä muodostavat kulutuksen reservit ja loputtomat työtilauksien puurtajat. Joka vuosi Kiina puskee markkinoille enemmän insinöörejä kuin EU, USA ja Venäjä - yhteensä.

Kiinassa ei tehdä kauppaa näkemättä toista osapuolta. Puhelinkeskustelu ei merkitse mitään. Yhteiset lounaat, päivälliset ja illalliset sen sijaan merkitsevät. Kaupat tehdään ystävien kanssa - vaikka tinkiminen on osa raadollista arkea, kuin sopimuspykälien tulkinnatkin.

Kiinassa aiesopimus on kuin paperi vailla mitään sitovuutta. Mutta MoU*/ tai aikomus on välttämätön vaihe siirryttäessä seuraavaan - tarkempaan varsinaiseen sopimukseen, josta usein viimeinen erä jää maksamatta reklamaatioiden takia. Aikomuksia voi olla kaksi miljardia - todelliseen liikevaihtoon ja kassaan kilisemiseen saakka yltää yleensä noin 20-60% kokonaisarvioinnista.

Kiinalainen kauppakumppani on kotonaan vieraanvarainen, hän kestitsee ja jakaa lahjoja vuosituhantiseen tapaan. Kiinassa ei ymmärretä läntistä termiä lahjonnasta, varsinkaan sen negatiivisessa merkityksessä. Kiinassa osoitetaan vieraanvaraisuutta ja kuulumista yhteisöön ja joukkoon. On tärkeää olla "sisällä" - on merkittävää tunteä tärkeitä kiinalaisia. Jos olet valokuvassa Kiinan presidentin tai pääministerin kanssa, on kaupallisuus jo miltei allekirjoitettu.

Kiina tarvitsee huipputeknologiaa. Kiina tarvitsee ympäristötekniikoita. Kiina himoitsee vesiteknologiaa, joka puhdistaisi jäte- ja juomavedet. Vesihuolto tarvitsee lietteiden käsittelyä ja mikrobien torjuntaa. Kiinassa mennään määräysten mukaisesti.

Kiinan kaupparaamattu on valtion viisivuotisohjelma, joka nyt päättyy vuonna 2010. Kiinalaisten on pakko parantaa vesiensä laatua, jotta voimakkaasti yhteiskunnan subventoimaa vedenhintaa voidaan nostaa käyttäjilleen.

Kiinassa puhdas vesi on elämän virvoittava lähde. Kiina rakentaa uudet ekoteknologiset ecocitynsä vetten äärelle, ja ne on usein puhdistettava - haaste suomalaiselle huippuosaamiselle. Kiinalaiset sijoittavat veteen seuraavien kymmenen vuoden aikana enemmän rahaa kuin Suomen valtion kahden vuoden budjetti. Se ei silti ole paljon, jos jaat sen 250:llä.


Kiinassa on jokaiselle suomalaiselle 250 ystävää, toveria ja ostajaa

Kiinassa on meille jokaiselle suomalaiselle 250 ystävää. Jos jokainen heistä ostaisi meiltä joka kuukausi 10 eurolla - me emme tarvitsisi muuta vientitoimintaa. Näinhän se ei mene. Kiinassa keskipalkka on yhä vain noin 80 euroa per kuukausi, lukemattomista mljonääreistä huolimatta. Kiinalla on osin kehitysmaastatus - edelleenkin. Kiina on paljon muutakin kuin Peking, Shanghai ja Hongkong. 

Kiinan suurimmat ongelmat ja tarpeet ovat hyötysuhteissa, käyttöasteissa, energiassa, maaperässä, metsissä ja vedessä. Vesi on tunnetusti hengitettävän ilman jälkeen tärkein välttämättömyys - se peittoaa mennen tullen citymaasturit, ylisuuret ilmastoinnit, jättimäiset pihagrillit ja muut näyttökapistukset, mitä markkinatalouden qvartaalijargonia on meille kulutus- ja näyttöhaluisille luonut.

Kiinalaiset tulevat ostamaan kaikkea sitä, mitä he eivät itse pysty suunnittelemaan ja valmistamaan - tai heiltä puuttuu jokin sellainen raaka-aine, joka on välttämättömyys jossain tuotteessa tai komponentissa. Kiina on maapallon liukuhihna, emme vie sinne taivutettua patarautaa, emme standardipuutaloja, emmekä mitään sellaista, mihin Kiina voi mobilisoida omaa tuotantoväkeä.

Kiinassa työ ja sen teettäminen on valtion elinehto. Kiina ylläpitää tietoisesti tappiollisia valtionyhtiöitä pitääkseen ihmiset työssä. Kiinalaiset ovat työteliäitä - tekevät enemmän kuin me. Tekevät kolmivuorossa, jolla korvataan teknologista hyötysuhdetta ja käyttöastetta - toistaiseksi.


Ihmisen rooli yhteiskunnassa

Kiinassa on tärkeää tuottaa ihmisillä - ei niinkään automaatiolla. Meillä automaatio työntää ihmisiä kilometritehtaalle - koska työpanoksemme hinta on kestämätön maailmanlaajuisessa kilpailussa ja työn uudelleen jaossa.


Kiina ostaa ympäristöteknologiaa 
Se yhtiö, joka uskottavasti puhdistaa kiinalaisten vedet - on jo pelkästään kahden miljardin mies - sillä vesi on prioriteetti numero yksi. Pekingissä vesivarannot ovat painuneet hälytysrajan alle, ja jos kesä on hyvin kuiva - on katastrofi valmis. Kiina ei salli toistaiseksi jätevedestä valmistettavan juomavettä. Tämä hetki voi kuitenkin olla käsillä pian. Shanghaissakin halutaan luopua kloorista!


Suomessa on oraalla vesiosaaminen vailla vertaa 
Laaja tuki tälle vesiosaamiselle avaa jättiläismäiset markkinat. Pelkästään päivitettäviä jätevedenpuhdistamoita on 3000. Kiinassa on 100.000 maalaiskylää, joissa e ole juuri vesihuoltoa lainkaan - missä suomalaiset alan yrittäjät ja yritykset? Nyt kannattaa mobilisoitua - kiinalaisetkin tykkäävät mobilisoitua, sen ansiosta SARS´kin nujerrettiin!

Heinäkuussa epäilemättä allekirjoitetaan monta aietta, kun Kiinan varapääministeri Li´kin omansa keskushallintojohteisesti perustaksi kirjoitti. Kiinassa pitää aina olla pohjalla valtioiden välinen aikomus ja kommunikea, jotta sopimusruletti lähtisi pyörimään. Kiinalaiset ovat tunnetusti kovia pelimiehiä - uhatkaan eivät heitä pelota. Heinäkuussa konkreettisia sopimuksia kirjoitetaan kaavan mukaan noin 400 - 1200 miljoonan edestä - ehkäpä noin 500 miljoonalla - kuitenkin (todellisuudessa).

Suomessa ei ole koskaan käynyt kerralla näin paljon kiinalaisia liikemiehiä - toki joukossa on paljon sellaisia, joita Helsingin ja ehkä Rovaniemenkin nähtävyydet kiinnostavat enemmän. Tapana kun on ottaa matkoista kaikki hyöty irti - osa joukkueesta on palkintomatkalla hyvin ja uskollisesti suoritetusta työstä. Meilläkin palkitaan hyvin menestyneitä :-)


Kauppoja ei tehdä tuntemattomien kanssa!

Suomalaisilla on on nyt se tuhannen juanin paikka, sillä Kiinassahan ei kauppoja tehdä tuntemattomien kanssa. Nyt on oiva tilaisuus osoittaa suomalaista vieraanvaraisuutta puhtaiden vesien äärellä. Ilta veden läheisyydessä savustetun kalan ja vihanneksien kera avaa atmosfäärin perin erilaiseen kulttuuriin, josta emme keskimäärin tiedä juuri mitään.

Me tiedämme vain Tiibetin, Taiwanin ja ihmisoikeudet, joita mekin rikomme tavallamme jatkuvasti. Kiinalaiset eivät puutu muiden sisäisiin asioihin - niinpä he toivovat samaa asennetta myös vierailtaan. Tiedämme ja syytämme myös siitä, että Kiina vie meidän työpaikat. Aivan, se onkin niin - meidän aika oli "ryöstää" kehitysmaita - nyt meiltä viedään sitä varallisuutta ja hyvinvointia, jonka olemme osaksi luoneet yltiöhalvoista kehitysmaiden raaka-aineista ja puolivalmisteista.


Maailma muuttuu, nyt on Kiinan vuoro ja se ottaa hitaasti mutta varmasti väkilukunsa mukaisen aseman maailman taloudessa ja valtapolitiikassa. Puhutaan Kiinan valmistuttavan viisi suurta lentotukialusta - tässä on suomalaisille laivainsinööreille se miljoonan juanin paikka, kannattaisiko toimia?


Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.fi


...
Kiinaan liittyviä aikaisempia kirjoituksia vuosien varrelta. Oli vaikeaa perustella vuonna 2000 Kiinan kasvavaa merkitystä mm. suomalaisille yrityksille ja yrittäjille kuin poliitikoillekkin - aika on nyt, missä mennään suomalainen vientiteollisuus? On annettava väkevä tunnustus pääministeri Vanhaselle ja elinkeinoministeri Pekkariselle - heidän aktiivisesta roolistaan Suomen edusmiehinä Kiinassa...


US- Ilkka Luoma blog
---   http://ilkkaluoma.blogit.uusisuomi.fi/tag/china/   ---

Ilkka Luoma blog
---   http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/category/KIINA+-+CHINA   ---


...
Kirjoituksiin liittyviä kuvakertomuksia Kiinasta ~
[kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevien kirjoitusten yhteydessä - lähde mainiten - Copyright by Ilkka Luoma2008 ja 2009]
.
Kuvakansio 1
Chinese Boss
---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2asvj+ilkka-luoma-chinese-boss.html   ---
.
Kuvakansio 2
EcoCity Lunch Sino-Singapore
---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2asxc+ilkka-luoma-ecocity-lunch.html   ---
.
Kuvakansio 3
Pilaantunut järvi pitää puhdistaa - näytteenotot
---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2asyy+ilkka-luoma-vesinaytteet.html   ---
.
Kuvakansio 4
Kiinalaista vieraanvaraisuutta - hotpot dinner
---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2atje+ilkka-luoma-hotpot.html   ---
.
Kuvakansio 5
National WaterForum in China - April 2009
---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2c3jj+ilkka-luoma-water-forum.html   ---
.
Kuvakansio 6
Maailman suurin EcoCity projekti Binhu - Binhu Lunch
---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2c3zm+ilkka-luoma-binhu-lunch.html   ---


...


Sent:
Sent: Friday, June 26, 2009 12:07 PM
Subject: ARTIKKELI - Kiinalaiset kauppatavat