maanantaina, syyskuuta 16, 2013

Menettääkö Hesari valta-asemansa?

Kiinalaiset keksivät paperin, he myös oivalsivat, että sillä voi pyyhkiä takapuolensa. Paperi on puujohdannaisena osa biosfääriä, joka monimutkaisina vuorovaikutuksina muodostaa elävien organismien ravinnonlähteiden osajoukon. Nythän metsästä viedään korjuutähteetkin – kuulemma pitäisi 30 prosenttia jättää lannoitteeksi 1].

Tehotalous kannustaa viemään ”tuhkatkin pesästä” - kaikki metsäkasvu mitataan energiallisena hyötynä ja ihmiskäyttöisenä talouden pyörittäjänä – herää vain kysymys, milloin biosfääri heittäytyy hankalaksi ja aloittaa oman biomassallisen tasapainoituksen? 2]


Printtimedia paperiratoina ja -logistiikoina on miltei ympäristörikos

Tiedon, huhun tai valheen levitys paperirataa pitkin voidaan korvata elektronien virtoina pitkin johtimia tai radioaaltoina. Sähkönkulutus luettua tietobittiä kohden pitää vähentyä voimakkaasti, jotta saataisiin tietotekniikalta ja informaatiologistiikalta pois energiasyöpön maine.


Tyydytetty uteliaisuus

Media ja uteliaisuuden tyydytys lähtee liikkeelle tiedon tai huhun tuottajasta sekä lukijoiden uteliaisuudesta kokea toisen onnea ja epäonnea. Haluamme myös tietää, mitä maapallon toisella puolella tapahtuu; jotta voimme vertailla elämäämme muihin tovereihin.


Enemmän meitä tosin kiinnostaa omat uutiset –

esimerkiksi miksi emme saa enää nauttia kasvavista palkoista ja miksi ostovoimaamme ei enää lisätä. Uutinen ja tieto siitä, että maailmalla kuolee joka päivä 3400 lasta likaisen veden mikrobeihin, ei sen sijaan juurrikaan meitä ja mediaa kiinnosta.


Tiedon määrän kasvaessa – epätietoisuus lisääntyy

Haluamme tietää enemmän ja sen myötä sotkeutua myös muiden vieraiden asioihin – kuten esimerkiksi Syyriaan. Pitkään meni ennenkuin heräsimme nuorisomme hätään – saimme syyllistettyä papit, opettajat, poliisit, sosiaalitädit ja kohta varmaan palomiehetkin. Meitä ei kiinnostanut se, mitä itse kodissa tapahtui/ tapahtuu – ei oikeastaan mediaakaan – tähän päivään mennessä.


...
Kokoonsa nähden kutistuva jättilehti sai uuden vastaavan päätoimittajan

Valtakunnan äänenkannattelija Helsingin Sanomat sai uuden vastaavan päätoimittajan – Kaius Niemen 3]. Kaius julistaa lukijan olevan tärkein. Onko näin? Tänään lukijat tuottavat paljon tietoa/”tietoa” sähköisten verkkojen avulla medialle – hyvänä esimerkkinä voisi mainita Uusi Suomi -nettilehden.


US - Puheenvuoro -
[… itsekkäänä kirjoittajana liimaan tähän oman Puheenvuoroni ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ - US_P/il ]

palsta kerää paljon ilmaisia kirjoittajia kustantajalleen – MUTTA, samalla on muistettava, että US tarjoaa oivan ja luetun ”alustan” ilmaiskirjoittajille. Näyttää siltä, että juuri tässä kohtaantuvat tuottajan ja lukijan harmonia ja tasapaino. Kustantaja tarjoaa alustan ja lukija kiittää kirjoittamalla laatua ja ei-laatua, sekä kaikkea tuolta väliltä.


Helsingin Sanomat on menettämässä ykkösäänitorven asemansa

Hesaria pitävät pystyssä mainokset ja uskolliset kestotilaajat, jotka maksavat aina enemmän kuin satunnaiset tarjouksien metsästäjät.

Hesarissa on useita huippujournalisteja, jotka luovat HS:lle sielun – esimerkkinä menkööt toimittaja Unto Hämäläinen 4], jonka kolumnit ja selvästi pohditut artikkelit herättelevät lukijoita. Hesarilla on muutama muukin huipputoimittaja, kuten myös mielipiteiden yritelmämuokkaajia, kuten ”nato”_Olli Kivinen 5].


Tulemme aina lukemaan,

on vain kysymys mistä ja miten luemme. Verkottuva maailma on myös haavoittuvainen – erityisesti huhuille, valheille ja vierestä kirjoittamisille. Saamme entistä enemmän pohtimatonta informaatiota. Saattaa tulla vielä ikävä sellaisia toimittajia, joilla oli sielu, omatunto ja vilpitön pyrky pueettomaan ja liittoutumattomaan tiedonlevitykseen.


VIITTEET
1] Mystisesti metsien sisältämä hiilidioksidi katoaa! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/145665-elinehtomme-hiili-katoaa-johonkin-mihin - [US_P/il]
2] Evoluutiolla on sittenkin tiukka kuri? ~ http://jontikka.blogspot.fi/2013/05/evoluutiolla-on-sittenkin-tiukka-kuri.html - [BLOG/jontikka]
4] HS toimittaja Unto Hämäläinen povasi pääministerillemme järjesteltävän korkeaa EU-virkaa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/houkuttaako-korkea-virka-jattavatko.html - [BLOG/il]
5] HS vakiokolumnisti ja entinen HS-toimittaja Olli Kivinen natottaa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/10/kuinka-suomea-ajetaan-pyssyn-piippuun.html - [BLOG/il]EXTRA
Printtimedian kuolema
Kalliin painopaperin kohtalo
HS teetätti kansalaiskyselyn – tarkoitushakuisesti?
Media innoissaan ”kallupoituttaa kansalaisia” – haluamallaan tavalla?
Media, muun muassa Helsingin Sanomien Kiinan kirjeenvaihtaja Petteri Tuohinen kirjoittaa Kiinasta, mutta millaisten lasien läpi hän tiirailee – toinen silmä mahdollisesti ummessa? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123471-katselemme-lantisin-lasein-nousevaa-kiinaa - [US_P/il]
Ilkka Luoma


Sent


Sent: Monday, September 16, 2013 12:13 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Mureneeko Hesarin valta-asema?
...Mureneeko Hesarin valta-asema?
(Helsingin Sanomat sai uuden vastaavan päätoimittajan - Kaius Niemen, joka vannoo sähköiseen mediaan – ympäripyöreästi unohtamatta paperiradallista informaation välitystä – lukija on kuulemma keskiössä ja tuottaa myöhemmin myös sisältöä)


ALUS
BLOG 23 041 | 2 096 - IL
---16092013---


doc.: printtimedia_HS_16092013.doc – OpenOffice.org Writer574 | 5550

Ei kommentteja: