keskiviikkona, marraskuuta 25, 2009

Suomen kansa lukee - ei suljeta yhtään kirjastoa!


(Suomen pääkaupunki on salaa kaavaillut, että suljetaan kirjastoja viidestä kaupunginosasta --- kirjastot ovat herkästi leikkauslistoilla muuallakin, kun pitää "säästää")

[ ... hiljaisissa kirjastoissa vaeltaa paljon lukuintoisia suomalaisia. Maahanmuuttaja selailee kotimaansa tilannetta kirjaston tietokoneelta ja siirtyy matkatoimiston sivulle tutkimaan olisiko lentoliput kotimaahan halventuneet. Päivän lehteä selailee moni sellainen, jolla ei ole peruspäivärahalaisena varaa sitä itse tilata - ei saata olla kotiosoitettakaan ... ]

Suomalaiset ovat tutkimusten mukaan yksiä maailman ahkerimpia kirjastonkäyttäjiä - niin käyntikertoina kuin lainausmäärinä. Suomalainen lukee, vaikka niin toisin väitetään. Rahapulan yllättäessä pihistetään säästöt kirjastotoimesta. Tällä 'säästöllä' on kauaskantoisesti haitalliset seuraukset - toteutuessaan.


Kirjastotyöntekijät ovat korkeasti koulutettujen matalapalkka-aatelia. Tämä väki palvelee kansalaisia hiljaa - enempiä lakoilla puhkumatta. Suomalainen tavallinen kuluttaja ja veronmaksaja on usein yksikseen tietoa etsimässä, viihtyen kirjastossa. Kirjastojen asiakaspalvelukyky on sellaista tasoa, josta useiden markkinaehtoisten yritysten ja toimijoiden kannattaisi ottaa mallia.

Kirjasto on myös kohtaamispaikka ja henkireikä nettiin. Kirjastoväki auttaa kärsivällisesti kaikkia käyttäjiään tummasta vanhukseen ja liikuntavammaisesta arkitaapertajaan. Kirjastojen palveluherkkyys on esimerkki siitä kuinka huomaavaisuutta asiakkaita kohtaan voidaan osoittaa ilman taloudellista pyrkyryyttä.


Kirjasto on osa tavallisen kansan identiteettiä

Kirjasto on osa suomalaista identiteettiä. Lukeminen ja ajassa seuraaminen on henkinen elinehto ymmärtää, mitä ajassa tapahtuu. Juuri nyt työttömyyden kasvaessa kirjasto on monille se ainoa keino ylläpitää yhteyksiä ulkomaailmaan, ettei sohvanpohja liiaksi kutsuisi tositeeveiden ja bb-talojen hurmaan. Kirjastosta löytyy myös ystävä - siihen on ainakin kohtaantumisen mahdollisuus.

Tänään ei ole mitään syytä sulkeä kirjastoja. On pikemminkin syytä lisätä niiden aukioloaikoja ja tarjota kansalaisille enemmän lukemisen aktiviteettejä, osallistumista, näyttelyjä ja luentoja.

Kirjasto on sivistyskeskus, sivistystähän meillä kenelläkään ei ole liiaksi. Kirjasto on vieläpä tasa-arvon mekka - jossa jokainen voi toteuttaa lukuhalujaan juuri omalla tavalla - oli kiinnostus siellä tai täällä.


Suomalainen kirjasto edustaa maailmanhuippua

Kansalaiset ovat verovaroillaan mahdollistaneet yhden hienoimmista kirjastolaitoksista maailmassa. Ei ole mitään syytä purkaa sitä. On syytä kannustaa ihmisiä lukemaan ja nimenomaan juuri nyt. Valtio voi säästää puolittamalla puoluetuet ja siirtää nuo oikeasti säästyneet puolitusrahat mm. kirjastotoimeen.


Kansalainen, käy taisteluun luku- ja sivistyslaitoksesi puolesta ja vaadi palveluita, jotka ovat hinnaltaan muuhun nähden miltei olemattomia, mutta hyödyltään hyvin korkealla - sen tietävät ne sadattuhannet, jotka joka päivä kirjastoihin astelevat. Estä oman kirjastosi sulkeminen!
...

Tue kampanjaa kirjastojen sulkemisen estämiseksi - anna äänesi adressiin:
http://www.adressit.com/kirjasto

Ilkka Luoma


...
Sent:
Sent: Wednesday, November 25, 2009 8:40 AM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Rahapulan yllättäessä suljetaan kirjastoja
...
Rahapulan yllättäessä suljetaan kirjastoja.

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Lähettäjä: Ilkka Luoma [mailto:ilkka.luoma@keskipiste.fi]
Lähetetty: 11. huhtikuuta 2016 13:02
Vastaanottaja: Vilkkonen Lauriina; Haavisto Tuula (KIR)
Kopio: Pajunen Jussi; Viljanen Ritva; AD Lipponen P.; pia.viitanen@ymparisto.fi
Aihe: KANSALAISKIRJOITUS - Kirjasto yhdistää ja virkistää!

(”Lukeminen kannattaa aina” – Jörn Donner. Kirjasto yhdistää, monipuolistaa ja kierrättää tietoa ja nykyään jo paljon muutakin. Kirjasto kansalaisten kokoontumispaikkana ehkäisee yksinäisyyttä ja tuo ystävyyden likemmäksi)[ … kahvikupposen ääressä tietokoneella selailee ’seuraa haetaan’ -palstoja elämää nähnyt ja kokenut mies, vieressään toistaiseksi tuntematon nainen, joka haaveilee vielä kerran ystävästä jakamaan iltoja ja viikonloppuja kuin arkista elämääkin – ehtoo on menossa ja vieressä saattoi istua se sopiva … -todellinen tapahtumatilanne Lassilan kirjaston ikkunanvierustietokonerivistössä! … ]

Helsingin Lassilan kirjasto 1] innostaa innostavan henkilökunnan voimalla. Kirjasto tarjoaa erinomaisia klassikkoja poistoina hintaan 0,2 euroa per kappale. Valikoima on laaja ja jokaiselle löytyy iltojen iloa lukemisharrastuksensa kehittämiseksi tai peräti aloittamiseksi. Kirjastossa on myös kansalaisten oma kierrätyskirjasto – ota ilmaiseksi ja tuo ilmaiseksi.Kirjasto Lassilassa (Pohjois-Haaga) on osannut hienosti asetella uutuudet ja ajankohtaisuudet omaksi hyllykökseen. Jos haluat tietää enemmän kuin iltapäivälehdistön lööpit huutavat kissan kokoisesti, astu kirjastoon, selaa ja mieluummin lainaa taustoitusta väitteisiin, mitä pinnalta voit ruokakaupan kassajonossa lehtitelineestä lukea. Lukeminen avartaa.Äitiys- ja isyyslomalaiset ja hoitovapaalaiset saavat mielenvirkistystä –

kirjastosta löytyy myös lastennurkkaus ja ”hys hiljaa” on kirjastojen menneisyyttä. Kirjasto on osa elämää. Kirjasto kannattaa verokohteena aina – niinpä kansalaiset käyvät sankoin joukoin kirjastojen lakkauttamista vastaan. Kirjasto 2] on suomalaisena kehitysilmiönä miltei vientituote.Kirjasto ei maksa suoranaisesti käyttäjälleen mitään,

ja tästä lahjasta saa vielä hyötyä – hyllyistä löytyy kaikille jotain. On kiva tietää ja on mukava tyydyttää uteliaisuutta. Uteliaisuus tiedon janona on hyve. Kirjastosta löytyy tiedon nälkään apu – ohjatusti, saat juuri sen opuksen, mitä etsit – ellei se löydy juuri Lassilan kirjastosta, niin se varmasti löytyy jostain Helsingin kirjastosta, kaukolainana.

Osa 1 päättyy ...

Ilkka Luoma kirjoitti...

Osa 2

Työtön on herkkä vaipumaan

Vaipumiselle erinomaista helpotusta saa kirjastosta, sieltä voi löytyä se uusi virikekin. Uusi ajatus huomisesta saattaa ideoitua selaillessa lehtiä, joita kirjastoihin tulee runsain määrin. Tässäkin voidaan sanoa, että jokaiselle jotain.Verovaroin mielenvirkeyttä - pyyteettä

Kirjastotoimi ylläpidetään verovaroin ja henkilökunnan palkat sivukuluineen operoidaan kaupunkien/ kuntien kukkaroista. Emme voi sanoa kirjastoväkeä palkka-ahneiksi, sillä korkeasti koulutetut ihmiset, asiakaspalvelijoina, saavat hämmästyttävän pientä palkkaa – voidaankin sanoa, että kirjasto on kutsumus.

Tähän kutsumukseen tarvitaan ilo ja into itsekin tietää enemmän, ja palkkioksi saa kansalaisten varauksettoman kiitoksen ja sinnikkään kansalaispuolustuksen 3], jos sattumalta kunnanisät ovat höyläämässä kirjastoa.On syytä edesauttaa kirjastoväen kehityspyrkimyksiä,

sillä olohuoneen jatkolle on taattu kysyntä – Suomi onkin eräs aktiivisimmista kansakunnista kirjastonkäyttäjinä. Arvaan sanoa, että yksinäisyyden lisääntyessä kirjastojen arvo entisestään kasvaa – sillä sieltä se toivottu voi löytyä, niin kirjana, tapahtumana kuin seuralaisenakin.

Yhdessä lukeminen on turvallista ja kahvikin maistuu kaksin paremmalta. Kirjasto on tätä päivää – vaikka digitaalisuus ja ’kaukoläsnäolo’ lisääntyvät valvontana ja robotiikkana. Kirjastoväki on sen sijaan eläväisiä ihmisiä, juuri Sinua palvelemassa. Suosittelen lämpimästi käymään Lassilan kirjastossa!VIITTEET

1] Lassilan kirjasto ~ http://fi.yelp.fi/biz/pohjois-haagan-kirjasto-helsinki - (Pohjois-Haaga)

2] Kirjastotoimi ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Kirjastotoimi -

3] Nimikeräys ~ http://www.adressit.com/kirjasto -Ilkka Luoma, Lassila - Helsinki

ilkka.luoma@keskipiste.fi
https://www.facebook.com/first.ilkkaAL IL Vf Pz BL BLOG 47383
---19012015---

doc.: kirjasto_19012015 – Microsoft Word Starter
458s