lauantaina, syyskuuta 13, 2014

Rikommeko perinteellisen itä-länsiajattelumme?

EU-Eurooppa kohisee; Suomi oli ulkoministerimme Erkki Tuomiojan selkeällä oikeudella merkkauttanut (poikkeavan) mielipiteensä kokouspöytäkirjaan. Kysymyksessä oli Venäjälle päätettyjen pakotteiden 1] aikataulusta. Tuomioja ei kokenut tarpeelliseksi heti startata, vaan katsoa kuinka meneillään oleva Itä-Ukrainan tulitaukosopimus pitää – ja pitäähän se päällisin puolin, ainakin tätä kirjoitettaessa (10.9.-14 - klo 13:00).


Kansalaisviisaasti ja ulkopolitiikan moninaisuuden ymmärtäen Tuomioja käytti meille länsimaille itsestään selväksi muodostunutta sananvapautta ja mahdollisuutta olla eri mieltä – Suomi voisi yksin(-kin) vaikka estää venäjäpakotteet, jos tulitauko pitää ja siirtyy seuraavaan vaiheeseen, jossa vaikkapa aselevon valvontaan komennetaan molempien sisällissodan riitaosapuolien tahdosta suomalaiset YK-rauhanturvaamisjoukot 2].


Meille kaikille on ollut jo pitkään itsestään selvää,

että Suomi on vedenjakajalla; olemme muutoinkin niin idästä kuin lännestä ja meillä on valvottavanamme erityisolosuhteet venäjäasiantuntijana. Suomi on välittäjä ja mahdollinen eurooppa-asioiden neuvottelija itäisten käsitysten ja läntisten väitteiden välissä. Muistamme, että Eurooppa jatkuu aina Uralille saakka.


Meillä on pitkä historia idän kanssa

Saimme myös vapautemme idästä – olemme kokeneet niin hyvät kuin pahat, jopa rumatkin. Kauppamme on merkittävää Venäjälle, ja saamme lisäksi kiittää materiaalisen vaurautemme pohjabetonoitumista bilateraalisen kauppavaihdon ajoilta, kun presidenttimme Urho Kekkonen 3] ja Neuvostoliitto olivat voimissaan.


Meille on nyt muodostunut ulkopolitiikan ydineliitti,

siis sellainen ymmärrys asemastamme, johon kansalaisten enemmistö todennäköisesti ja vähintäänkin hiljaisesti uskoo ja luottaa. Nuo valtiomiesviisaat – molemmat silmät auki pitävät poliitikkomme ovat – presidentti Sauli Niinistö, Tuomioja ja ’etyj-kansanedustaja’ Ilkka Kanerva. Heillä on mahdollisuus nyt estää tapahtumasta kohtalokkaita arviointivirheitä 4] twiittauksien ja tyhjien puheiden taholta.


EU:ssa on yksiselitteinen sananvapaus,

 ja mitään täyttä konsensuspakkoa – varsinkaan ilmiselvästi väärässä kohdassa, ei tarvitse noudattaa. Lännenmies on aina ollut ylpeä oikeudestaan olla eri mieltä. Nyt Suomi käytti yhtenä EU-maana täyttä oikeuttaan, eikä rynnännyt etulinjassa lisäpakotteiden voimaansaattajaksi – vaan harkitusti halusi Itä-Ukrainan kansallisuuskriisille mahdollisuuden näyttää kykyään sopia asiat neuvotteluteitse. Näiden neuvotteluiden johtajaksi sopivat hyvin valistuneet ulkopolitiikkamme eliitin edustajat, joiden nimet jo tiedämmekin.

Vielä tänäänkään ei ole täyttä tietoa mitä todella tapahtui Kiovan Maidan-aukion mellakoissa 5]  ja vallankaappauksessa, emme myöskään tiedä ketkä oli Odessan ammattiyhdistysten talon murhapolton takana – malesialaisen MH17 lennon  alasampumisesta 6] siitäkään emme tiedä riittävästi, jotta länsimaisen oikeudenjaon perusteella syyllisiä voitaisiin vielä osoittaa. Siispä Suomi valtio- ja geoviisaana veti jarrua ja osoitti, että EU-Eurooppa ei ole aivan täynnään ramboja. Meillä ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan.


EU:lla ei ole mitään syytä yrittää luhistaa Venäjää,

kuten USA:n edesmennyt presidentti Ronald Reagan teki ”tähtiensotavisioillaan”. Nyt ei Venäjä enää hajoa, vaan EU:ta ja lännenmiestä ajatellen se ”ajetaan” bryssel-filosofialla Kiinan syliin, jolloin amerikkalaisten pahin skenaario ”Kiina + Venäjä > USA + EU” saattaa talouden osalta vielä joskus toteutua. Meidän täytyy muistaa, että Venäjä on maailman suurin raaka-aineaitta ja Kiina on de facto maailman suurin talous jättiläismäisine tuotantokoneistoineen.


Suomalaiset ovat kolmen ulkopolitiikan muskettisoturin voimalla aloittamassa,

 … ehkä tiedostamattaankin, osittaisen ’sveitsittymisen – eu-joustavoitetulla filosofialla’ 7]. EU:lle on tärkeää, että on edes yksi maa, joka voi neuvotella kaikissa olosuhteissa Venäjän kanssa – näin samalla rakennamme itsellemme ainutlaatuisen YK-rauhantehtävien suurvallan statuksen 8].

Voimme olla varmoja, että Erkki Tuomioja saa täyden tuen kansakuntamme enemmistöltä, sillä näin osoitimme ensimmäisen kerran EU-pöydissä omaa perusteltua tahtoamme, siten, että se oli vielä diplomaattisesti operoitu ja monen muunkin EU-valtion tukema.


Aikalisätoimenpide oli suuri muutos ”kiltin kympin oppilaamme” mallista

Näin osoitimme reilua itsenäisyyttä ja omaehtoista ajattelua etujemme valvonnassa – asia ei sinänsä ole ”suuri” tai se oli hyvinkin suuri, sillä parhaimmillaan nuo eu-lisäpakotteet eivät koskaan tule voimaan (?) – ja time-out oli näin erinomaisen hyvin perusteltu, mikäli vain tulitauko pitää (miten pitää!)… ellei, on asia sitten aivan eri tilanteessa.


VIITTEET
3] Kansalainen eli parhaan aikansa Kekkosen kaudella? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/kansalaisen-paras-kausi-elettiin.html -
4] Rikoimmeko perinteellisen itä-länsi –ajattelumme? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/09/rikommeko-perinteellisen-ita.html -
6] Miksi malesialaiskone lensi sotatoimialueella? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1094317 – [5270]


EXTRA
(0709) ” … Lainaan tähän perussuomalaista poliitikkoa, eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön erinomaista lausetta: ” … jo ennen Kiovan Maidanin kriisiä 1] eurooppalaisella ominaisuudella, EU:mme, siis Brysselin hallintokoneisto tarjosi slaavi-ukrainalaisille vain ”joko-tai”, kun tarjous olisi pitänyt sisältää joustavuuden elementin ”sekä-ettänä” … ” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/09/rikommeko-perinteellisen-ita.html - .

Lännenmies ei tunnistanut ukrainalaisten kokonaishätää, vaan silmiin osui vain oma laajentumishalu ja Naton vienti entistä lähemmäksi Venäjää. 2] …”

EXTRA 2
Rikommeko perinteellisen itä-länsiajattelun?
[ ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1119294 – 591]
(0809… klo 19:17 - EU säätää lisää pakotteita, vaikka ei ole edes täyttä varmuutta saanut virallisen Venäjän osuudesta väitettyihin tapahtumiin - muistettakoon, että meidänkin kansalaisia sotii ISIS -joukoissa *]. 
Pakotteiden kierre pahentaa entisestään kaaokseen vaarantuvaa talouttamme. Onko nyt se hetki, jolloin suomalaisten täytyy tarkasti miettiä kenen joukoissa seistään?)


Ilkka Luoma


AL  IL  Vf  BL  BLOG 41627
---10092014---

doc.: suomi_soolo_valtiomiesteko_10092014 – Microsoft Word Starter

758s

Ei kommentteja: