lauantaina, joulukuuta 19, 2009

Amerikkalainen malli kaksinaamaisuudesta - vai hyväntekijöistä?


Ympäristö on ainutkertainen ja amerikkalaiset ovat, laskettuna viimeisten 200 vuoden ympäristösotkijoista se ylivoimaisesti suurin, siis vastuullisin päästäjä - kun lasketaan kokonaisuutena ja erityisesti per capita
Suomalaiset ovat myös per capita laskennalla eräs maailman suurimmista ympäristökuluttajista. Kiinalaisten ja erityisesti intialaisten henkilökohtainen jälki luontoon on vain murto-osa meistä ja jenkeistä.

Amerikkalaiset ovat maailman suurimpia lahjoittajia ja edellisen USA:n presidentin George W. Bushin repertuaarista löytyy eräs hämmästyttävä tapahtuma, ajatus ja ehdotus - lisää kaksinaamaisuutta, vai mitä - markkinatalousmaat ovat kuitenkin jättiläismäisessä velassa kehitysmaiden suuntaan! ---

...
24072005 kirjoitettiin:  
USA:n presidentti George W. Bush vetoaa rikkaisiin länsimaihin antamaan velkoja anteeksi Afrikan edistyksellisille maille. Mitä Bush ja Englannin pääministeri Tony Blair tarkoittavat edistyksellisyydellä, jää hämärän peittoon. Itse periaate on uskonnolliselta elämän puolustajalta Bushilta valtiomiesveto hänen toisen kautensa kruunuksi.

Velan anteeksianto ei tarkoita pyyhekumilla poistettua lukua tilikirjoista 
Mitään velkaa ei jätetä maksamatta, anteeksiannetulle velalle etsitään vain uusi maksaja. Kansan karttuisa käsi ottaa sen USA:ssakin hoitaakseen, siis liittovaltio.
Bush toi esimerkillisesti esille kuuluisassa Floridan "aivokuollut" tapauksessa periaatteensa, jossa "vahvan tulee puolustaa syytöntä ja heikkoa lähimmäistään". Lause kuulostaa politisoinnilta, mutta Bushin tapauksessa se voi pitää paikkansa, vaikka tuhannet syyttömät ovat kuolleet Irakin, Afganistanin ja Serbian pommituksissa. Bush perustelee syyttömien kuolemaa ikäväksi ja surulliseksi tapahtumaksi, kun vapauden estäjiä kuritetaan vapauden aikaansaamiseksi.

Tiettyjen Afrikan maiden velkojen poispyyhkiminen tuo mukanaan varmaan tiettyjä ehtoja ja toiminta-malleja. Bushin tarkoitusperä on viedä hänet suureen valtiomiesluokkaan Amerikan presidenttinä, joka inhimillisti vapaan kaupankäynnin amerikkalaisin ehdoin. Edellinen valtiomies-luokkaan noussut USA:n presidentti oli Ronald Reagan, joka luhistutti pahanakselista Neuvostoliiton.

Amerikkalainen filosofia on meistä suomalaisista ihmeellistä kaksimielisyyttä 
Keskilännen amerikka-lainen tyypillinen valkoinen jenkki on harras kirkossa kävijä ja perheturvallisuuden vaalija, joka ei epäröi kannustaa mustien miehittämää Amerikan armeijaa opettamasta uppiniskaisille vapaudenriistäjille kovalla kädellä, mitä vapaus merkitsee.

Heti pommien ja ruumiiden jälkeen annetaan edistyksellisille Afrikan maille velkoja anteeksi 
Suomessa voitaisiin tätä sanoa miltei kaksinaismoraaliksi, mutta USA:ssa se on arkipäivää. Lopputuloksena afrikkalaiset saavat ostaa säästyneillä varoilla amerikkalaisia tuotteita ja palveluita. Anteeksiantajalla on USA:laisittain neuvojan oikeus, kuinka menetellä velanmaksusta säästyneiden varojen käytössä.
...
Tänään kirjoitettiin: 
Eivät läntiset kehittyneet markkinatalousmaat mitään suoraa rahaa anna kehitysmaille vähentääkseen omia kehitysmaapäästöjään ilmakehään, jonka rasituskuorman ylivoimaiselta osuudeltaan ovat aikaansaaneet juuri nämä "miljardien maksajat" - siis me länsikuluttajat.

Emme anna suoraa rahaa! 
Annamme lainoitusta, tietoa, tekniikkaa ja projekteja, joilla työllistämme lähinnä itsemme ja pääsemme vaikuttamaan näiden kehitysmaiden sisäisiin asioihin tahtomallamme tavalla. Kaksinaismoraalia vai mitä, sen kuitenkin lopulta itse ympäristö meille näyttää - kun lämpötila on noussut viisi astetta ja käyttökelpoinen vesi on paikka paikoin loppunut.

...
Link - US_P/IL .

Ei kommentteja: