keskiviikkona, joulukuuta 30, 2009

Työnantajan ja -tekijän vastuut toisistansa


(YLE 1 esitti 30. joulukuuta 2009 vanhan vuoden päätteeksi hienon historiakatsauksen Ahlströmin suvun toimista Suomessa - eilisen päivän patruunat kantoivat vastuuta ja ylläpitivät myös nykyisen yhteiskunnan julkisia toimia - taatakseen työväestön viihtyvyyden ja halun kuin pysyvyyden tehdä työtä)


[ ... paperikoneenhoitaja säätää viiran nopeutta viimeisen kerran - kone on jo myyty Kiinaan ja siirto tapahtuu heti kun YT-neuvottelut on saatettu loppuun ja tehdas suljettu. Kännykän kokoaja pohtii kuinka kauan näitä kännyköitä tuolta hihnalta tulee - on vahva pelko itäisen toverin työmaailman valloituksesta paljon pienemmillä palkoilla ... ]

Valkeakoski, Varkaus, Savonlinna, Kotka, Kaskinen, Kuusankoski, Imatra ja moni muu suomalainen teollisuuspaikkakunta elää todellisessa murroksessa - nyt ei ole patruunavastuuta, on vain maaton omistaja tuottovaateineen ja halvempi toveri tekemään suomalaisten työt linjoilla, joilla meidän palkkataso on jo liian korkea.

Koko läntinen kvartalisoitunut ja tuloshegemonisoitunut markkinatalous ajaa liukuhihnakoneistojaan alas - yrittäen löytää työtä meille, jotta saamme veromme maksetuiksi ja yhteiskuntamallimme ylläpidetyksi. Mitä uusi vuosikymmen tuo tulleessaan - jää nähtäväksi, ainakin suuria muutoksia koko yhteiskunta-ajatteluumme.

On alkanut vastuuihmisten aikakausi, jossa tehdään riuskoja toimenpiteitä. On vastuuihmisten vuoro, joille se oma maallinen ulkokultaisuus ei ole enää voimakkain motiivi. Oman liiallisen itsekeskeisen maallishamuamisen tilalle tulee väkevä vastuu tehdä sellaista, jolla tämä Suomi jaksaa taistella maapallollisessa työn uudelleenjaossa.


Itäiset toverimme ovat astuneet tulonjakoon mukaan ja he ottavat pallostamme heille kuuluvan suhteellisen väestöosuutensa.


Hyvää kansallista Uutta Vuotta 2010 - koko kansalle!

Ilkka Luoma

.

Ei kommentteja: