keskiviikkona, heinäkuuta 19, 2017

Kiinalaisten biotalousinvestoinnit Suomeen ja matkailu!

Biomassan käyttö liikennepolttoaineena on kinkkinen juttu

Media huutaa joka nurkasta kuinka kiinalaiset vetäytyvät [?] Itä-Suomea koskevista biodiesel- ja biobensiinihankkeista. Puhutaan 200 miljoonaan euron katoamisesta rahoitussuunnitelmista. Hätiköityjä arvioita heitellään liiasta luottamuksesta, vaikka kysymys on toisaalla. On herännyt ajatuksia päättäjissä mitä merkitsee biomassan poltto liikennepolttoaineena.
...


Kiinalla on tänään maailman suurin valuuttavaranto ~ 3054 mrd USD

Kiina aloitti maailman taloushistorian rajuimman kasvun kuuluisan Kiinan uudelleenkäynnistäjän Deng Xiaopingin toimesta reilu 25 vuotta sitten. Nyt 1383 miljoonainen kansa on takonut viennillä itsensä maailman suurimmaksi taloudeksi – pariteettikorjattuna ostovoima-arvona |1.


Vienti toi Kiinalle merkittävän ylijäämän ulkomaan kauppaan

Parin vuoden aikana Kiinan valuuttavaranto on pienentynyt noin 800 mrd USD, mainittakoon, että Suomen valtion vuosibudjetti on noin 55 mrd USD. Miksi varanto on pienentynyt? Se on palanut lähinnä kahteen asiaan: Lisääntyneeseen kiinalaisten intoon matkustaa ulkomaille ja investointeihin – liki kaikkialle maailmaan.

Nyt Kiinan keskushallinto on kiinnittänyt jo alkuvuodesta 2017 lähtien huomiota minne ”raha katoaa”|*, ja onkin tullut sääntö, jossa yli 100 miljoonan USD maastavienti menee tarkempaan selvitykseen. On olemassa keinoja joiden avulla voidaan laillisesti kiertää tätä ”käskyä”, mutta tuo tieto on kiinakonsulttien arvokasta pääomaa.
...
|* Valuuttavaranto onkin kasvanut tänä vuonna nykyiseen arvoonsa 3054 mrd USD jo noin 40 mrd USD -


Kiina on tänään maailman suurin matkailumaa

Rahaa palaa ulkomaille, kun uteliaat kiinalaiset haluavat nähdä nopeasti kaiken – alkaen Yhdysvalloista (varakkaat), sitten Kanada, Ranska, Englanti, Australia … keskiluokka ”tyytyy” halvempiin maihin, kuten Suomeen ja Ruotsiin. Suurin osa menee kuitenkin vierus- tai liki vierusvaltioihin ja kotimaan matkailu on suurinta – määrällisesti, mutta ei rahallisesti.


Suomi saa osansa – erityisesti Lappi,

mutta nyt myös Itä-Suomi ja Saimaa on nousemassa kiinnostuksen kohteeksi |2, erityisesti Saimaan keskipisteellä Savonlinnalla on todennäköisesti loistava tulevaisuus, kunhan oivallus herää maakunta- ja paikallistason päättäjissä. Saimaa pitää nähdä kokonaisuutena, jonka keskipiste on kaupunki, joka on sanan mukaisesti lännen ja idän vedenjakajalla.
|2 Kiinan suurlähettiläs Savonlinnassa ~ https://yle.fi/uutiset/3-9729160 -

Investoinnit ulkomaille – Kiinasta

Biotalous kiinnostaa muodikkaasti, mutta nyt on herännyt ymmärrys, ettei ihmiskuntaakin elättävä biosfääri biomassoineen ole tarkoitettu liikennepolttoaineiksi. Kuitenkin biotalous metsävarantoineen on tutkittava, ja raaka-aine haetaan – jos haetaan – ulkomailta.

Omia metsiä Kiina ei hakkaa kertakäyttöliikennepolttoaineeksi. Puusta tehdään mieluummin puurakenteita – jo senkin takia, että puutalo esimerkiksi on hiilivarasto – pitkäkestoisena. Bambu, oljet ja muut oheisbiomassat voivat olla väliajan energiantuotossa.


Kiina on sähköautoilun suurvalta
[Kiinalaisomisteinen Volvo näyttää mallia!]

Kiina on tänään maailman suurin autojen valmistaja ja markkina-alue. Sähköautoissa Kiina on jo eturivissä ja nousee koko ajan tilastoissa, ollen lukumäärissä jo maailman suurin sähkökulkuneuvojen valmistaja ja tahti jatkuu.

Akkujakin tarvitaan ja investointeja akkuraaka-aineiden lähteisiin on odotettavissa – näitä tämän tyyppisiä kohteita (skandium) arvostetaan ja nuo pääomasijoitukset ajavat ohituskaistalla. Edellä mainittu matkailu on mahdollisesti siirtymässä myös ohituskaistalle, mutta miksi, niin siitä kertovat kiinakonsultit lisää.


Rahan kiivas liike ulos

Jokainen valtio vahtii tarkasti mitä aiemmin hankitulla ostovoimavarannolla operoidaan. On liki varmaa, että suurissa summissa on seassa myös onnettomia investointeja, niin Kiinassakin. Nyt tätä rahaliikennettä valvotaan ja voisin arvata, että useat suunnitelmat joutuvat suurennuslasin alle – katso Finnkino |3.

...
Savonlinna

Savonlinnalle haetaan erikoisasemaa – urakalla, jopa niin, että joukko kiinakonsultteja panostaa itse aiheeseen – hakien pöydän täyteen juuri oikeita toimijoita ratkaisemaan Suomessa oleva ainoalaatuinen vesistökokonaisuus hallitulla ja ympäristöä huomoivalla tavalla, mutta tuoden ikeessä olevalle Suomen kauneimmalle kesäkaupungille sen arvon mittainen uushuominen uusina työpaikkoina ja riittävinä investointeina tuottamaan sopivalle määrälle Saimaan ihastelijoita elämyksiä vailla vertaa.


...
Biotehtaat

On liki varmaa, että biotehtaat, jotka todellisuudessa ovat edelleen paljon sellukeittämöitä – ovat vain väliaikaista hurmiota, jolloin saamme vientituloja ominaisuudesta, jossa olemme ”vain” puolijalosteiden tai oikeastaan raaka-aineiden tuottajia – se ei ole oikein liike-elämäseksikästä toimittaa sellua maailman suurimmalle pahvilaatikoiden käyttäjälle – verkkokauppa AliBaballe.

Entä jos Kiina kieltää nykymuotoiset kertakäyttöpahvilaatikot – ovatko biotehtaamme valmiit voimakkaaseen tuotekehitykseen nyt heti, jotta ollaan valmiit kun muutos tulee – ettei pää ole ”muovipussissa”!?


Mitä me sitten viemme, jos biotalous sellukeittämönä on liki ympäristörikos?

Kiinassa on paljon kysyntää huippuosaamisellemme. Kiinakonsultit kertovat lisää – eräs oiva esimerkki on pelimaailma, lähdevesitelakkaosaaminen, saattaakin olla, että joku telakka vaihtaa omistajaa. Kiinalaiset haluavat nyt risteilijöitä, jäänmurtajia ja erikoisaluksia – Koillisväylälle! |4


Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä


US | VU | T | BL | BL | FB | FB | BLOG 147970

DOC kiinalaiset investoinnit maailmalle_18072017.doc – OpenOffice Writer
PVM 18072017

|692_6426|

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Professori Markku Ollikaisen mukaan Suomen ei kannata tehdä biojalostamoita, joissa puusta tehdään polttoaineita. ”Ne ovat neljä kertaa kuormittavampia kuin fossiiliset polttoaineet.” -HS

...
~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005856844.html -

"Ilmastopaneelin puheen­johtaja tyrmää Suomen innon puusta valmistettuihin poltto­aineisiin: ”Ne ovat neljä kertaa kuormittavampia kuin fossiiliset polttoaineet”" -HS-otsikko

Ilkka Luoma kirjoitti...

Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä? -HS

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005897319.html -
.

Ilkka Luoma kommentti 13.11.2018 - 6:15:

Tehometsätalous tuo rahaa metsänomistajille ja työtä suomalaisille, mutta heikentää biodiversiteettiä eli luontaista evoluution hallitsemaa elämän monimuotoisuutta. Luonto köyhtyy ja elämä lajeina yksipuolistuu.

Biomassa eri elonkierroissaan on elämän peruslähtökohta. Biomassasuhteet eri lajien kesken ovat kehityksen tulos satojen miljoonien vuosien tapahtumaketjuna. Nyt viimeisen 200 vuoden aikana yhden eliölajin, ihmisen toiminta on muuttanut ylivoimaisesti eniten ja nopeimmin luontaista elon kasvuympäristöä. Evoluution oma toiminnallinen kellotaajuus ei ole ehtinyt mukaan - kuljemme siis eri tahtisissa elämänrytmeissä.

Ei vain hallitsematon ilmastonmuutos, vaan todennäköisesti katastrofaalinen ympäristönmuutos. Milloin evoluutio suorittaa ratkaisevan korjausliikkeen ja palauttaa elollisen rytmin kellotaajuutena kohdilleen, ja minkä "mieleiseksi" sopeumaltaan?

Ihminen on kokonaisbiomassaltaan samassa kokoluokassa muurahaisten kanssa, sanotaan. Suurin ero meidän ja muurahaisten osalta on sopeutuminen; muurahaiset ovat sopeutuneet - me ihmiset emme!

.