tiistaina, huhtikuuta 07, 2015

Varjossa olevat nuoret jäävät jalkoihin

!
( Uutisointi puhuu suhteettomasti Natosta sekä Venäjän pakkosyötetystä uhasta Suomea kohtaan. Samoin Ukrainaa ulvova iltapäivälehdistö uutisoi etusivujensa täydeltä, kuten ISIS terroria 1]. Näiden kaikkien varjoon on jäämässä ajelehtivat nuoret 2] )

[ … steisseillä ja kaduilla velloo kymmeniätuhansia nuoria – etsii, pummaa, juo, piikittää – käryttää. Ei tiedä mitä huomiselta haluaa; ikävöi sisuksissaan työstä, tyttö- ja poikaystävästä, luottamuksesta ja omasta katosta pään päällä. Nuoret ovat monin osin menettäneet täydellisesti uskon tulevaisuuteen 3] – eletään vain tunti kerrallaan… ]


Väkivalta rehottaa monien osalta jo lapsuudesta lähtien. Isä tuli kotiin lähiöpubista ulko-oven raamit kaulasta 4], äiti pakeni – vei lapset mennessään. Huonoimmillaan ’eerikoiden hätähuutoa’ 5] ei kuunneltu edes lastensuojelussa; tai ei ehditty. Äiti ajoi lapsiensa kanssa autollaan päin linja-autoa. Tappoi lapsensa kotona, kun isä oli toisaalla. Missä mennään ’homo sapiens’?


Ihminen luotiin lisääntymään ja huolehtimaan, että lisääntyminen jatkuu

Kiihtyvä kilpailu luo painetta onnistuneeseen pariutumiseen ja tuo kilpailu vaatii kasvatusta ja ohjaamista, jotta kilpailukunto olisi keskiarvoa parempi. Kuulostaako tehotaloudelta? Ei välttämättä, vaan taitoa kasvatuksella vapauttaa piilevät voimavarat jälkeläisistään, jotta he selviytyisivät omasta elämän kamppailustaan.


Uteliaisuus on hyve ja inhimillisyys

Inhimillisyys on empatiaa ja empaattinen tasapainossaan on elämästä selviytyjä. Selviytyjät jatkavat sukua ja näin evoluution perimmäinen ja ainoa tavoite tulee ratkaistuksi.


1970 – luvun vasemmistointellektuelli saattaa arvostaa henkistä tilaa hyvinvointina –

ajatusrikkautta ymmärtää miksi olemme, miksi teemme ja miksi kulutamme – kysyen kuitenkin miksi pitää saada koko ajan lisää ja enemmän 6]. Henkinen hyvinvointi on elämän edellytys ja päämäärä.

Vasuri oli aikoinaan ylpeä filosofisista taidoistaan, mutta nyt hekin ovat maallistuneet – materiaalisen vaurauden kasvaessa. Vasurit ovat vaipuneet todelliseen noin 17 prosentin kannatukseen – tänä päivänä.


Helsingin Sanomilta erinomainen vertaileva artikkeli

Laittaa miettimään monenlaisia asioita ja elämisen arvoja. Kirjoitus ei kertonut eroista Suomen ja Viron välillä itse eläkkeelle lähdön määrien kasvun osalta. Ainakin meillä vuosi toisensa perään on enemmän ja enemmän eläkeläisiä, joiden asioista huolehditaan allekirjoittamattoman sukupolvisopimuksen myötä – ja se tarkoittaa nuorempia veronmaksajia. Voisivatko ajelehtivat nuoret löytää yksinäiset vanhukset?


Kasvu-, huomiointi- vai kiertotalous?
Nykykäsityksen mukaan vain talous ja sen kasvu voivat lisääntyvän tuottoisan ulkomaanviennin myötävaikuttamana luomaan hyvinvointia ja tulontasauksen mahdollistumista, mutta myös toimintaedellytyksiä nuoriso-ongelman ratkaisemiseksi – onko siis vaalien jälkeen tilanne tämä –

Kokoomus jää oppositioon ja Juha Sipilä Keskustasta johtaa demari Antti Rinteen kanssa valtiomme selvemmille vesille. Vientitoiminnan noustessa talouden keskiöön, herää kysymys, kumpi tulisi johtamaan Katajanokalle maamme ulkosuhteita - Erkki Tuomioja vai Paavo Väyrynen? Nyt poikkeuksellisesti ulkoministeriön hallinta vaikuttaa myös talouteemme! Toisaalta molemmille on tilaa, ellei vahingoksemme Sipilä kutista valtioneuvostoa juuri ulkomaankauppaministerin osalta! (?) …”.

Siis leikataanko vai elvytetäänkö - kansalaistemme hyvinvoinnin säilyttämisen nimissä?

Tarina, joka sai välitodistuksen sitkeydestä ja sattumasta. Reiska antoi kasvot nuorisotyöttömyydelle – ja sai töitä 


Vanhempien näyttö- ja vertailutalous

Viekö maallisen mammonan keräilyinto näyttö- ja vertailutaloutena 7] liikaa huomiota sellaiselta, jonka evoluutio määritti lisääntymisessä biologisten vanhempien tärkeimmäksi tekijäksi – eli kasvattamisen ja huolehtimisen 8] jatkamaan kyvykkäänä, kilpailukykyisenä ja tasapainoisena omaa lisääntymistään. Olemmeko unohtaneet jotain?

"Missä mennään näyttö- ja vertailutalousihminen, mikä pääsi unohtumaan?" ”Miksi talouden pitää kasvaa? 9]

Vuosimiljoonainen muu eläinkunta kasvaa vain populaationa, mutta niukkuus ja kilpailu niin ravinnosta kuin reviireistä ylläpitävät tasapainon.


Pahoinvoinnin oireilua jo lapsesta lukien

Jo lapsesta pitäen monet oireilevat yhä pahemmin ja irtautuneena yhteiskunta-järjestyksestä – syiden löytäminen ja niiden ymmärrys on ainoa keino muuttaa väkivaltaista lasten ja nuorten käyttäytymistä. Oliko jo väkivaltapelejä pelattu liiaksi ja katsottu ”veren roiskuntaa” televisiosta yli ymmärrysäyräiden?


Olemmeko menettäneet otteen moniin nuoriin. Jäikö jokin tärkeä omien vanhempien työ kesken tai alkoiko se koskaan kunnolla – missä mennään kotikasvatus?
Kuvassa ~ https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152626092582364&set=a.10150274846452364.315601.660652363&type=1&theaterjoukko nuoria jonottaa kärsivällisesti idoleitaan *] – metallirokkareita, joiden sanat koskettavat – viiltävätkö myös Sinua?
*] Black Veil Brides ~ https://youtu.be/OsO9wGRf5hI -


Toisaalta suomalaisen räppärin sanat ~ https://youtu.be/88oskK8YSjs  – nämä herättävät ajattelemaan, mutta keiden silmät avautuisivat tekemään jotain sellaista, jota jo perimänä odotetaan – mikä on biologisten vanhempien vastuu?

Kuuntelin ja vaikutuin - tuli mieleen ne nuoret, jotka etsivät itseään ja paikkaansa. Meidän on osattava sopeutua näkemään sellaista, minkä olemme unohtaneet ja usein jopa syrjään työntäneet!

Meillä vanhemmilla on vastuita ja velvollisuuksia - suosittelen kuuntelemaan nuo sanat! Tämä on ehdoton asia, johon kiinnitetään eduskuntavaalien jälkeen huomiota "mäellä" - yhteenkuuluvuutta on rakennettava kaikkiin ikäluokkiin.
Lapsiperheillä on jälleen mahdollisuus kotiapuun – parinkymmenen vuoden tauon jälkeen ~ http://yle.fi/uutiset/lapsiperheilla_on_jalleen_oikeus_kotiapuun_mutta_moni_ei_sita_tieda/7891048 -


Tämän arvaisi jo herättävän tarkemman tutkimuksen missä mättää - kotikasvatus, esimerkki, koulu, vanhemmat, isommat sisarukset, konsoli- ja tietokone- kuin mobilepelit, väkivaltaohjelmat ja -elokuvat telkkarista - vai mikä?


Millaisiin lupauksiin tänään kaikkialla ’viittä hyvää ja kuutta kaunista’ lupaavat eduskuntavaaliehdokkaat saataisiin lupaamaan nuorten asiain hoitamiseksi? Tosin, ’emme voi syödä aamupuuroa toisen puolesta, mutta sen puuron voimme tuoda’ ja olla läsnä, jotta hetki voisi olla kotoinen ja kuunnella mitä edellisenä päivänä oli nuorelle tapahtunut ja olisiko jotain mitä voisi tehdä yhdessä siten, että yhteenkuuluvuus ja hyväksyntä toisesta tuntuisi vilpittömältä ja todellisesta.

EXTRA-AJATUS
Kuten tunnettua maassamme on noin 60.000 syrjäytynyttä ja ajelehtivaa nuorta, ilman työtä, päämäärää ja suunnitelmaa huomisesta. Samaan aikaan ikääntyvien ihmisten määrä kasvaa, ovat yksin – kotona yhä enemmän, inhimillisyys- ja säästösyistä.

Yksinäisyys jäytää paljolti molempia ryhmiä, niin nuoria kuin vanhuksia. Olisiko ajatusta tutkia huolella miten nämä kaksi ryhmää voitaisiin yhdistää – toinen toisilleen hyödyksi, iloksi ja seuraksi. Näin vanhus saisi seuraa ja nuori sisältöä elämäänsä – auttajana ja kokemuksien ammentajana 


EXTRA 2.


VIITETEKSTIT

1] ISIS – hyytävää väkivaltaa, vetoaa joihinkin nuoriin ~ http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1117711 – [20518]
5] Eerikan äänetön hätähuuto! ~ http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=896233 – [11383]
6] Vyön kiristys edessä – oletko valmis puolittamaan kulutuksesi? ~ http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=992808 – [4641]

PS
Tämä kirjoitus on jaettu monille nykyisille poliitikoille, koska on varmaa, että monet heistä jatkavat myös seuraavassa eduskunnassa. On arvattavissa, että uuden eduskunnan myötä herää keskinäishenki kansallisen yhtenäisyyden nimissä, jolloin myös puoluepolitikointi tulee vähenemään ja tapahtuu keskittyminen ongelmien ratkaisuihin. Monet kansanedustajat ja uudet ehdokkaat edustavat luovuutta, ryhmähenkeä ja vilpitöntä halua kansakunnan edun nimissä.

Onkin toivottavaa, että uuteen eduskuntaan rakentuu läpi puoluekentän konsensuksen henki ylittämään ideologisia ristiriitoja ja enempikin keskittymistä löytämään ratkaisuja muun muassa pahenevaan nuorisotyöttömyyteen ja nuorisomme ajelehtimiseen. Nyt on aika yhteishengelle, jossa koko eduskunta puhaltaa yhteiseen hiileen.


Ilkka Luoma
helsinkiläinen kansalaiskirjoittajaAL  .. IL .. Vf .. Pz . 189 .. BL .. VV .. BLOG 51807
---06042015---

doc.: inhimillinen_hata_06042015 – Microsoft Word Starter

910s | 1093s | 189 HKI 

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Kerrankin lyhyesti: Elämme näyttö- ja vertailutaloutta* - täällä, missä tavoittelemme yhä maallismukavampaa ja -näyttävämpää elämää, jossa siirtelemme itseämme ja tavaroitamme paikasta toiseen ja usein takaisin.

...
~ https://www.hs.fi/elama/art-2000005884024.html -

"Suomalaisten elämällä ei ole merkitystä, sanoo professori Arto O. Salonen – Puurramme itsemme tainnoksiin satumaisen vaurauden keskellä, eikä siinä ole mitään järkeä

Maailman onnellisin kansa on tyytymätön. Vaurauden ja tehokkuuden tavoittelu ei enää riitä suomalaisille elämän suureksi päämääräksi ja sisällöksi, sanoo apulaisprofessori Arto O. Salonen.... " -HS

.