perjantaina, joulukuuta 16, 2005

Ruotsalaiset ovat esimerkkinä rahanjaossa


Ruotsin ollessa suurvalta, sillä oli todelliset kuninkaat, kuvassa Suurkirkossa Tukholmassa kuningas polkee hevosellaan vihollistaan lohikäärmettä. Kuvanottohetkellä Ruotsi ei ollut vielä ottanut rahakseen euroa, vaan oli pitäytynyt uskollisesti kruunussaan. Nikon D70, 21.tammikuuta 2006, klo 13:50. Photo by Ilu, 2006.

Ruotsi on kansantaloutena yli kaksinkertainen Suomeen nähden ja saanut rauhassa kasvattaa kansantalouttaan aina 1800-luvun alusta lukien. II-maailmansodan aikana ruotsalaiset liikemiehet sukkuloivat nokkelasti niin Kolmannen Valtakunnan kuin Liittoutuneidenkin välillä. Ruotsalaisilla voidaan sanoa busineksen olevan paremmin hanskassa kuin meillä. 

Vanhan sanonnan mukaan on annettava saadakseen

Ruotsi on saanut EU:ssa olla tietoisesti hyvä nettomaksaja jo pitkään. Suomi on nousemassa vasta nyt reilusti antajan rooliin. Maatalous hiertää EU:ssa, mutta ilman ruokaa Brysselkään ei tule toimeen. EU budjetista suurin osa menee maataloustukiin. Suomessa ongelmana on pohjoinen sijaintimme. Ruotsikin yltää lähes samoihin pohjoisiin ulottuvuuksiin, tosin Ruotsin maatalous on painottunut huomattavasti etelämmäksi kuin Suomen. Ruotsalainen on niin ennakkoluuloton, että ottaa hymyillen vastaan suurimman nettomaksajan roolin. Se on tiennäyttäjän rooli, jossa otetaan vastuuta.

EU sai monta huomattavasti "köyhempää" kehittyvää taloutta "rajojensa" piiriin ja Ruotsi maksaa Brysseliin runsaat kymmenykset jaettavaksi uusiin kohdemaihin, joista tulee hyviä kauppakumppaneita Ruotsille. Maksumiehen rooli ei jää huomioimatta, ja sehän nostaa Ruotsin kannatusta uusissa EU-maissa ja näin onkin luonnollisempaa ostaa ruotsalaista tekniikkaa ja huippuosaamista.

Suomi ja Ruotsi ovat merkittävät kauppakumppanit keskenään

Mikä tekee Ruotsin kansantalouden niin kestäväksi? Ruotsissa on korkeammat palkat kuin meillä, heillä on huomattavasti enemmän siirtolaisia kuin meillä, heillä on merkittävästi enemmän miljardi kokoluokan yhtiöitä kuin meillä (enemmän kuin väkilukusuhteemme antaisi ymmärtää). Vieläpä verotuskin on korkeampaa kuin meillä, missä "vika?".

Vitsi- ja kaskumaaottelussa kuin myös Formula 1 -tilastoissa olemme paremmilla sijoilla. Niin, ja meillä on amerikkalaisten omistama Nokia ja Ruotsilla Ingvar Kampradin omistama ikioma Ikea. ABB:n Percy Barnevikilla oli kymmenkertaiset optiot verrattuna Mikael Liliukseen, mutta Barnevik hoksasi painostuksessa palauttaa niistä puolet. Ruotsi Tre Kronor on saanut enemmän jääkiekon MM-kultaa kuin meidän oma Leijona joukkueemme. Suomi ei saanut selvitettyä telttamurhia 1960-luvulta ja Ruotsiltakin jäi selvittämättä pääministeri Olof Palmen salamurha.

Ruotsi, se meille niin rakas esimerkki kuin myös Göran ja Håkan -vitsien loputtomana vitsilähteenä otti nyt pääministerinsä kautta pienellä, mutta merkittävällä hymyllä todellisen irtioton vastuullisena yhteiskuntana tulontasauksen esimerkkinä antamisesta ja osallistumisesta EU:n yhteisen edun nimissä. Ruotsalaiset tuntuvat ymmärtävän antamisen johtavan saamiseen.

Ilkka Luoma

1 kommentti:

JM kirjoitti...

Kiitoksia hienoista esseistäsi. Niitä on ilo lukea. Kirjoitat tasapainoisesti ja asiantuntevasti. Ehkä olet ammattikirjoittaja. Tämä on Blogistaniaa parhaimmillaan, kun saa nauttia tällaisista jutuista, jotka voisivat yhtä hyvin olla valtavirran mediassa.
Itse olen kyllästynyt tuohon pohjaan, jota itsekin käytin pitkään. Tuntui, että pitäisi keksiä jotain uutta, opetella lopultakin vähän customoimaan valmiita pohjia ja lisäämään kuvia.
Osoittaa, että Blogimaailmassa jylläävät vielä nuoret, kun blogillasi ei ole enemmän tilaajia.
En osaa sanoa, miksi minulle niitä tuli ja monet jäivät - vaikka vielä useammat jättivät. Ehkä se johtui siitä, että levittelin myös henkilökohtaisia asioita, jota sinä et tee. Pysyttelet asiassa.
Pidän blogisi varmasti suosikkilistassani ja toivon, että useammat ottaisivat rohkeasti mukaan uusia.