torstaina, lokakuuta 26, 2006

Elämänarvot katosivat kaivinkoneiden kauhoihin

MIELIPIDE-kirjoituksen lähde:
(YLE TV1 16.10. MOT)
LINKKI: --
http://lotta.yle.fi/motweb.nsf/sivut/ohjelma --

Tutkiva journalismi esitti koskettavan dokumentin ikänsä omassa kodissaan asuneiden pakkohäädöstä. Koti pihapiireineen oli ollut yhteisten touhujen ja harrasteiden keskipiste. Omenapuut antoivat omalta tontilta satoa ja saunaa oli mukava lämmittää itse. Viranomaiset ja rakennusyhtiö pakkolunasti mökin tontteineen ja poliisi ohjasi heille varmaan hyvin epämieluisana tehtävänä vanhukset kaupungin järjestämään pieneen kerrostalo-onkaloon.

Suomessa laki sallii pakkolunastukset kuuluisalla yhteisen ja vaikuttavan edun nimellä. Tässä kohteluraiskauksessa oli pakko purkaa vanhuksien talo (100 neliötä) ja saada tontti uuden uljaan kerrostalon alle uusille asukkaille. Pakkolunastushinta olisi riittänyt juuri alle 50 neliön asuntoon ko. tontille myöhemmin valmistuvasta kerrostalosta.

Iäkäs pariskunta kävi pontevasti vastarintaan televisiokameroiden edessä vastustaen pakkohäätöä ja -hoitoa. Poliisit olivat selvästi harmissaan saamastaan työstä. Poliisi on koulutettu suojelemaan ihmisiä, varsinkin sellaisia, joilla ei ole omaa riittävää mahdollisuutta puolustamiseensa. Nyt poliisi erittäin huomioon ottavasti ja rauhallisesti 'ohjasi' vanhukset pois heidän omasta kotipiiristään.

Kaupunki järjesti noin 50 neliön asunnon ensiasuntosuojasta. "Luukku" oli järkytys omaan pihapiiriin tottuneille, jossa vihreys loisti ja omat askereet olivat aina käsien ulottuvilla. Nyt aktiiviset ikäihmiset työnnettiin kerrostalokennoon betoniseinien koloon kerrostalon seinässä. Uusien aktiviteettien löytyminen voi olla työlästä itselliseen elämään tottuneille ikäihmisille vieraan vihamielisessä elinympäristössä. Miksi he eivät saaneet elää haluamaansa loppuun omassa kodissa ja omalla tontilla?

Kaupunki tarvitsi tontteja uusille rakennuksille ja asunnoille. Tässä kaupungissa on paljon rakentamatonta kaavoitettua tonttimaata. Miksi näin piti tehdä? Missä oli se pelisilmä, joka olisi voinut ajatella ihmisiä, joiden työ on ollut rakentaa aikanaan vähin valituksin pohjaa tälle hyvinvointivaltiolle, jossa nuoren sukupolven on huomattavasti mukavampaa ponnistella omien haasteiden edessä.

TV1:llä esitetty MOT-dokumentti oli osin hiukan dramatisoitu, mutta hyvä näin, sillä perusasia on kaikille selvä: Meillä tulisi olla vanhempien ihmisten kunnioitus ja kyky ajatella empaattisesti ja huolehtien. Nuoremman ikäpolven velvollisuus on kunnioittaa vanhempien työtä ja järjestää parhain päin elämän ehtoo ihmisille, joiden kädet rakensivat hyvinvointia, josta nyt ponnistamme.

Esitetyssä tapauksessa kaupungin olisi pitänyt löytää vastaava koti häädetyille, näin ei käynyt. Nyt kysynkin, löytyisikö kansalaisilta yhteishenkeä ja suoraa toimintaa auttaakseen nyt häädettyjä. Kyseisestä kaupungista löytyy varmasti vastaava asumiskelpoinen koti omalla pihalla heille korvaukseksi kohtelusta ja menetetystä elämänlaadusta. Olisi suoran kansalaistoiminnan suuri voitto, jos näkisimme isännän vielä lämmittävän vaimolleen pihasaunaa omin käsin ja itse tehdyin klapein.

Mainittakoon, että rakennusyhtiö on korvauksena maksanut 150.000 euroa tilille, mutta oman kodin suvereeni isäntä ei ole rahaan koskenut, summa ei vastannut likimainkaan oikeaa alueen arvoa tontteineen.

Matti ja Eliina Förstillä on sitä henkeä, millä tätä maata on aikoinaan puolustettu. Nyt on meidän vuoro auttaa ja tehdä heille se, mikä meille elämää ajatteleville Ihmisille kuuluu. On suoran kansalaisvaikuttamisen aika. Näitä kohtuuttomia häätöjä tapahtuu kaikissa suurissa kaupungeissa. Tehdään yhdessä tälle kohtuuttomuudelle loppu.


Nettiin on avattu adressi kerätäksemme nimiä osoitukseksi väärästä kohtelusta ja tavoitteesta saada heille vastaava koti, mitä se oli ennen häätöä. Adressin osoite:

http://www.adressit.com/forsti

Ilkka Luoma

Ei kommentteja: