tiistaina, lokakuuta 17, 2006

Nyrkit kutsuvat kehän ympärille toiveena nähdä tyrmäys

Suomi on saamassa huipulle ammattilaisnyrkkeilijän, tämä on harvaista maassamme. Nyrkkeily on joidenkin mielestä niin alkukantainen laji, että toimittajatkin pukeutuvat smokkiin. Nyrkkeilyssä ratkaisee sisu ja pelisilmä. Formuloissa voi aina selittää menestymättömyyttään syyttämällä autoa, rataa tai huoltohenkilöstöä. Nyrkkeilyssä ollaan omilla; housut, kengät, hanskat ja hammassuojat ainoina 'apuvälineitä'.

USA:ssa nyrkkeily on yksi suosituimmista lajeista ja kuuluisuudet käärivät sievoiset summat jopa muutaman minuutin työstä - Mike Tyson, 2 minuuttia, tyrmäys ja 10 M$. Nyrkkeily on puhdas kontaktilaji, jossa lopputuloksena voi olla massiivinen mestaruusvyö osoituksena voitosta tai aivovammat, verenpurkaumat, kukkakaalikorvat ja muhkeä tuulenhalkaisija noin keskellä poskien välissä. Uutisointi on myös suuressa maailmassa ottanut mielellään hanskaan ammattilaisnyrkkelijöiden siviiliasiatkin, väkivallantekoineen ja väkisinmakaamisineen.

Ehkä kuuluisin raskaan sarjan maaailmanmestari Cassius Clay (Muhammed Ali) elää vakavasti sairaana ja ei ole missään nimessä osoitettu, että saadut iskut päähän eivät olisi aiheuttajina. Moni nyrkkeilijä on vammautunut loppuiäkseen, mutta harvemmin kuollut. Formula1 sarja kautta-aikain on kohdannut kymmenien kuljettajien kuoleman radoilla (erityisesti 1960-70 luku). Mainittakoon, että nyrkkeilijöillä on amatööritasolla päässään iskuja vaimentava päänsuojus, ammattitasolla tuo suojaväline katsotaan turhaksi.

Suomi sai oman ottelunsa perjantaina iltamyöhään, suomalaisen Amin Asikaisen kohdatessa saksalaisen vastustajan, Asikainen voitti pistein, ei tyrmäyksellä, joka on muodostunut hänen tavaramerkikseen ammattilaisotteluissa (14/19). Tyrmäyksessä ihminen vaipuu tajuttomuuteen tai lähelle sitä. Jääkö tyrmäyksistä aivovammoja, jää aina myöhempään nähtävaksi. Kaikki ammattilaisnyrkkelijät nousevat kehään vapaaehtoisesti voiton- ja/tai rahantavoittelu mielissään, kuten missä tahansa muussakin maailmanluokan urheilutapahtumassa.

Osa sanoo nyrkkeilyä brutaaliksi saalistukseksi, jossa urokset (myös naiset) jahtaavat toistaan tavoitteena hyväksytyn 'sääntöjen mukaisen katutappelun' lopputulokseksi euforinen olo vahvuudesta ja voittamisen voimasta. Arkisemmin voitaisiin todeta, että tavoitteena on voitto, kuten missä tahansa kaksinkamppailussa, käyttäen kaikkia taitojaan mahdollisimman tehokkaasti. Nyrkkeily on yleisölaji ja näkymä kehään on erinomainen. Formula 1:ssä näkyvyys on vain murto-osa todelliseen tilanteeseen. Nyrkkeilyssä näet jopa joka hikipisarankin.

Ihminen on koko historiansa ollut myös väkivaltainen, ottelu kehässä on sallittua taistelua. Voidaan sanoa, että nyrkkeilyssä on jalostettua ja hallittua 'väkivallan' ominaisuutta.

Nyrkkeily kiinnostaa yhtälailla naisia kuin miehiä. Naisia saattavat kiinnostaa uroiden ottelut voimakkaana alitajuntatunteena. Luonnossakin naaraat usein katsovat vierestä, kun urokset kamppailevat reviiristä ja suvunjatkantaoikeudesta. Naaras valitsee voittajan. Nyrkkeilyssä on voimakkaita emotionaalisia tuntemuksia pelissä. Näky kehästä villitsee ja se aiheuttaa mielen kiihoitusta vahvana adrenaliinipurskeena. Kadullakin ihminen kiihtyy, kun nyrkit tulevat näkyviin ja alkaa kamppailu, jopa hengestä. Katujen väkivalta on säännötöntä taistelua ilman tuomaria, nyrkkeilyssä on sitä vastoin tarkat säännöt ja mm. perjantainen ottelu oli siisti ja vauhdikas.

Nyrkkeilyssä liikkuvat suuret rahat, sikarimanagerit ja huoltajat pyyhkeineen ja agressiivisine kannustehuutoineen. Vedonlyönti on myös pesiytynyt lajiin. Yleisö elää vahvasti mukana, on kyseessä ihmisen vanhimmalla tavalla mittelö paikasta saada menestys ja vaikutusvalta, mutta sääntöjen vallitessa kehässä.

Nyrkit tuovat rahaa, mainetta ja ihailijoita. Yleisön on helppo samaistua, ei ole selityksenä mitkään apuvälineet, on vain oma voima, nokkeluus, nopeus ja päämäärä iskeä toinen kanveesiin. Nyrkkeilijän paalupaikka on tyrmäys, koska siitä aukeaa lähes aina voitto. Tosissaan kehissä nyrkkeilevät ovat harvemmin kehän ulkopuolella agressiivia. Laji on myös saanut hyväksynnän naisten puolelta ja tässäkin on suomalaista menestystä odotettavissa.

Ilkka Luoma

Ei kommentteja: