Linkki keskusteluun -------------------> Kopauta <--------------------.
Purasjoki kertoi sen, mitä keskustelupalstoilla oli tiedetty ja keskusteltu jo koko kuluneen vuoden. Entinen kilpailuasiamies koosti asiat nippuun ja selvitti kerralla tämän Fortum kestopuheenaiheen. Uuden ydinvoimalan tarve sai suosituksen; poliitikkojen on nyt helppo antaa suostumus kuudennelle voimalalle. Suomi kuluttaa yhä enemmän sähköä. EU-alueella keskimääräinen ekologinen jalanjälki on 5,1 gha/ eurooppalainen.Purasjoen raportti oli siksi kansanomaisesti laadittu, että voisi arvata hänen pyrkivän eduskuntaan. Halvempaa sähköä - miltei halvimman sähkön maahan - on kädenojennus kuluttajille. Sähkön hinnan pitää olla yksi keino kilpailukyvyn luonnissa, mutta se ei saa leväperäistää säästömenetelmiä ja -haluja. Sähkön hintaa pitää valtiollisesti ja vastuullisesti säätää kulutus- ja haittaveroin, ei oligopolisesti maksimaalista voittoa tavoitellen.
Kornia on se, että valtiovalta antoi Fortumille avaimet automaattivoittojen tuottoon hyvän pörssiyhtiön velvoitteilla. Poliittinen päätös siunasi "money machine" ilmiön, jonka Purasjoki aktiivityössään Kilpailuvirastossa hyväksyi. Fortumin toimitusjohtaja Lilius sai automaattimahdollisuuden - kansalaisten suussa keinon mielettömiin optiomerkintäkuittauksiin - ilman häivääkään ansainnasta ja oikeudenmukaisuudesta saavutettuihin merkintä - realisoitumisvoittoihin.
Oligopolissa toimiessaan Fortum, ruotsalainen Vattenfall ja norjalainen Statkraft vipusivat hinnat 30% nousuun keräten mukavat voitot erityisesti vesivoimaloista (kiitos päästöoikeuskauppojen). Voittovarat kerättiin kuluttajien ja teollisuuden taskuista. Halvempaa Venäjä-sähköä Fortum luonnollisesti vastustaa, vedoten turvallisuuteen ja saatavuusepäilyihin.
Sähkö on perushyödyke. Sähkön säätöä pitää suorittaa osin, Purasjoen sanoin, valtiollisesti. Nyt heräsi henkiin vanha sosialisointi, jolle voi olla tässä tapauksessa porvarillisessa Suomessa jopa kannatusta. Demarit varovaisesti hyväksyisivät, mutta Kepu vastustaa valtion suorempaa roolia sähköntuotannossa. Purasjoen raportissa oli näin vaalipoliittinen hyöty; saimme valtapuolueet eri leiriin ja kansa päättää, kuinka tehdään - valitsemalla haluamansa eduskunnan.
Mauri Pekkarinen sai kerralla valttikortit taskuunsa raportista. Mauri ei ollut päättämässä optioista. Pekkarinen sai käsikassaran toimilleen poistaakseen kansallisen ahneusrasitteen Fortumista. Kornia on jälleen se, että Fortum on tuonut valtiolle mukavan muhkeat voittovarat (palsamina shokkiSoneran kiirastuleen). Valtio poliittisin, mutta virkamiesohjatuilla päätöksillä yhdisti muinoiset Nesteen ja Imatran Voiman, näin luotiin edellytykset pörssiyhtiöllisesti menestystarinalle. Näin rakentui miltei monopoli, johon myöhemmin 'hannu hanhena' Lilius singahti toteuttamaan poliitikkojen tahtoa. Asiat olisivat menneet hyvin valtiolle tilitettyinä voittoina, mutta kipukynnys ylittyi yksittäisten henkilöiden ahneudessa ja pelisilmättömyydessä olla luopumatta vapaaehtoisesti ansaitsemattomista, mutta laillisista optio-oikeuksista.
Suomalaiset haluavat lisää sähköä, se mielletään saasteettomaksi, ja sitä saa töpselistä miltei joka paikasta. Peli sähkön ympärillä kiristyy merikaapelissa, joka markkinoisi halvempaa sähköä Suomeen Venäjältä, jopa toimitettavaksi Ruotsiin saakka. Virolainen sähkö kelpasi, vaikka sitä tehdään osin "palavasta kivestä", joka on hyvin saastuttavaa tuotantomenetelmänä.
Veli-venäläisen sähkö olisi ydinsähköä nyt epävarmasta voimalasta. Suomalaisissa on myös herännyt vanha epäluulo karhua kohtaan pelkona tulevissa sähkökatkoissa. Venäläiset kuluttavat jatkuvasti yhä enemmän sähköään myös itse. Moskovassa ekologinen jalanjälki kasvaa kiihkeimmin. Venäjällä aloitetaan merkittävä uusien ydinvoimaloiden rakennusohjelma. Otetaan venäläinen sähkömerikaapeli ja pääsemme "vastalahjaksi" noihin ydinvoimalaprojekteihin mukaan. Suomalaiset osaavat suunnitella ja rakentaa laadulla, kuin myös luotettavasti.
Vesivoima Suomessa on kansallista energiapotentiaalia. Imatran Voima Oy voidaan palauttaa lakimuutoksilla purkamalla Fortumia. Fortum toi sievoiset voitot valtion jaettavaksi tulontasauksena kansalaisille. Työ on tehty. Nyt voidaan tämä rahastusautomaatti purkaa. Vesivoima voidaan keskittää suoraan eduskunnan päätösvallan alle erilliseksi valtion liikelaitokseksi.
Huomisen kulutusta säädellään veroilla, ei voitontavoittelulla. Tämä ei ole sosialismia, vaan kuluttajien edunvalvontaa. Maailmanlaajuisesti huomenna vallitsee energiapula. Suomen on voitava hallita itse omia energiavarojaan, turvaten saanto käyttäjille. Tavoite ei ole halvin hinta, vaan saatavuus siten, että emme kannusta ylettömään ja turhaan kuluttamiseen. Koko maapallolla ekologinen jalanjälki on henkeä kohden keskimäärin 2,2 gha/ henkilö.
.............................
Ekologinen jalanjälki on yhden ihmisen koko toimintaansa tarvitsema kasvavan luonnon pinta-ala (keskiarvona). Kts myös: http://www.tampereenkaupunki.net/ekotallaaja/ ja http://www.edu.fi/teemat/KEKE/kulutus/valinta.html#ekologinen_jalanjalki Selitys: gha = globaali hehtaari.
............................
Ilkka Luoma
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti