tiistaina, lokakuuta 31, 2006

Suomi on osannut elää muulle Euroopalle 'pelottavan' Venäjän kanssa

Pääministeri Vanhanen sai suurimman kiitoksensa Financial Times - lehden kritiikistä kutsua Venäjän presidentti Suomeen EU:n epäviralliseen huippukokoukseen. Kutsu oli erinomainen esimerkki Tuntemattoman alikersantti Rokan hengestä toimia velivenäläisen kanssa, joka on nyt Suomen suurin kauppakumppani.

Kuvaliite: ---------------------> kopauta <----------------------.

Oli itseasiassa erinomainen sattuma, kun arvovaltainen talouslehti 'erehtyi' kritisoimaan väärästä aiheesta, väärään aikaan ja väärälle maalle. Suomi, jos mikä, tietää kuinka toimia Venäjän kanssa. Suomalainen ei pelkää venäläisiä - päinvastoin kauppa kukoistaa, autot rullaavat ja rajalla ruuhkautuu - siksi intensiivistä ja välillä hektistäkin tämä yhteistoiminta on.

Suomi on suvereeni Venäjän tuntija EU:ssa. Meille sälyttyy oikeutetusti asema idän ja lännen vedenjakajana, jaammehan me sopimuksella jo Saimaankin vedet juoksutussopimuksin :-)

Suomi on toiminut kautta historian lännen etuvartiona idän kulttuurien, uskontojen ja kansojen edessä. Tarkasti katsottuna Venäjä teki palveluksen Suomelle, vapauttamalla meidät Ruotsin otteesta. Jäljellä on vähemmistökieli ja ruotsalaisjohteinen pääoma, joka koettaa kangeta asemaansa vahvemmaksi taloudellisin liikkein maassamme. Suomi operoitui itse lopullisen vapaaksi omin voimin ja Neuvostoliiton perustajan Leninin myötävaikutuksella.

Sittemmin Suomi on säilyttänyt itsenäisyytensä, eikä meitä ole miehitetty, kuten lähes kaikille muille EU-maille on tapahtunut. Suomi voi tuntea selvää ylpeyttä kyvystänsä toimia, ja ei niin helpossa maantieteellisessä asemassaan. Nyt Venäjän läheisyys on meille uskomaton mahdollisuus.

Lahden energiapitoisessa huippukokouksessa pääministerimme voi kerätä pisteet kotiin kruununa puheenjohtajuuskaudellemme. Vanhanen totesi osuvasti keskiurooppalaisten 'pelkoihin' - joissa arvellaan Putinin huomaavan erimielisyytemme - yhtenäisyyden olevan luotavissa yhteisellä EU-illallisella, ennenkuin Putin astuu estraadille.

Venäjä on yksi ratkaisu Euroopan energialle. Venäjä toimii tavallansa ja haluaa olla luotettava energiatoimittaja, sillä takkuilevat toimitukset jäytävät businesta ja raha ei tuolloin siirry toivottuihin taskuihin. Nyt Suomella on erinomainen mahdollisuus näyttää suuntaviivoja toimista Venäjän kanssa. Muun Europan 'pelko ja tietämättömyys' sopii nyt hyvin Suomelle.

Seuraava EU-puheenjohtajamaa Saksa ei myöskään arkaile Venäjää, heillä on samoin paljon kokemusta Venäjän karhusta ja nyt suhteet toimivat ja kauppa käy. Venäjällä ja Saksalla on jokin outo rakkaussuhde, välillä käydään historian suurimpia taisteluja ja välillä ollaan ystävät vaille vertaa. Anna Politkovskajan murha oli ryppy rakkauteen, sillä
Angela Merkel on suoralinjainen Saksan liittokansleri ja hänellä on kykyä napauttaa suoraan asiat Vladimirille. He pääsevät sopuun asiassa yhteisellä kielellään, saksalla.

Suomella ja pääministeri Vanhasella on Lahdessa suuri hetki nostaa osakkeemme korkealle, siten, että myös puheenjohtajuuskauden jälkeenkin pienisuuri pohjoinen maamme tiedetään Venäjän ammattilaisena ja osaavana kauppakumppanina yksille maailman nopeimmin kehityville markkinoille.

Toivomuslistalla olisi, että Suomelle tulisi vahva ja karismaattinen johtaja, joka suvereenisti operoisi venäläisten kanssa. Yksi vahva syy pärjäämiseemme takavuosina Neuvostoliiton (venäläisten) kanssa oli presidentti
Urho Kaleva Kekkonen.

Ilkka Luoma


Linkki keskusteluun ......................... TIEDEEi kommentteja: