perjantaina, elokuuta 23, 2013

Vihkipuhe pojalle hänen uudelle vaimolle

Anni ja Lasse, hyvät lähiomaiset ja arvoisat häävieraat

tähän kohtaan yleensä todetaan auvoisen avioliiton alkaneen ja toivotetaan kaikkea onnea sekä menestystä – niin nytkin toteamme.

Itse asiaan mennäksemme on ratkaisevaa huomioida asioita, joista muodostuu pohja sellaiselle elämälle, jonka kaikkialle ulottuva evoluutio on parhaaksemme järjestänyt.

Luonto on voima, joka on antanut täällä kaikille oleville suurimman voitonsa –

suuremman kuin paraskaan maallinen lottovoitto – sillä olemme ainutlaatuisia menestyjiä – kaikilla on täsmälleen yhteinen piirre – jatkumon voima kaikkeuden alusta ja täysin samoista lähtökohdista

  • katkeamattomana on elämänlankamme jatkunut sieltä jostain alun hämäryydestä.


Suurena voittona ovat täällä keskipisteenä olevien Annin ja Lassen etunimien ensimmäiset kirjaimet – nehän muodostavat AL:än – joka voisi myös merkitä Auta Lähimmäistäsi.

Aviopari on yhteiskuntamme peruslähtökohta, ydinperhe ja tukipylväs veronkannossa – kaiken pitäisi voimistaa avioliiton yhteenkuuluvuutta ja tähän yhteenkuuluvuuteen kuuluu auttamisen halu - Auta Lähimmäistäsi – oman rakkaansa auttamisen halu, …

sillä kukaan meistä ei ole niin täydellinen, ettei apua ainakin joskus tarvitsisi. Vahvinkin on ajoittain heikko – ja tällöin yhteenkuuluvuus ja auttamisen vilpittömyys kantavat vaikeuksien yli. Heikkouden tunnistaminen luo voimaantumista.Ydinperheessä voisi vaikuttaa uteliaisuus,

sillä kiinnostus toistaan kohtaan hivelee tarpeelliseksituntemisen auvoista olotilaa – on merkittävä ominaisuus vahvistettaessa liittoa. Jokainen meistä haluaa olla hetkittäin sallitussa keskipisteessä – olla tärkeä toiselle, ollaan yhtä ja pidetään yhtä.


Yhtäpitäminen rakentaa tukevaa pohjaa,

johon on hyvä laskea evoluutiomme vuosimiljoonainen päämäärä – väkevä voima on meitä kaikkia kantanut tähän päivään, sieltä muinaisuuden klorofylleistä ja syanoista lähtien.


Elämän kuolemattomuus on luojan käsissä –

sanokaamme sitä vaikka universaaliksi käyttöjärjestelmäksi tai jumalaksi – nimitysoikeus on jo tänään vapaa. Jatkumon lahja tuottaa edeltäjänsä näköisyyttä ja näin kuolemattomuuden ketju pysyy katkeamattomana. Toivomme luojan jakavan ikuista lahjaansa anteliaana.
...

Avioliitto kohdaltanne ei saata tuottaa suuria käytännön muutoksia, ainoastaan joitain lakiteknisiä pykäliä, momentteja ja viittauksia korkeimpaan, jotka ydinperheessänne lienevät vahvasti hallussa.

Laki on kuinka se luetaan, ja perheen laki on perustavasti huomioimisessa, kuuntelemisessa ja ajan annossa toiselle tarpeiden mukaisesti. Vilpitön uteliaisuuskaan ei ole pahitteeksi ylläpidettäessä yhteenkuuluvuuden tunnetta.


Yhdessäolon asioita on varmaan kohdaltanne pohdittu ja seesteinen ymmärrys – ei enää niin ylen nuorina – on rauhoittamassa ajankulkua.

Harmonia ja hallittu koreografia perheessä on mittari tyytyväisyydestä – sopivasti lämpöä ja juoksulenkkien hikeä ylläpitää perhekuntoa kohtaamaan maallisten ilojen mahdolliset irtiotot – sallien myös nopeuden hurmaa – elämän aikakellon tikittäessä kuitenkin armollisen tasaisesti.

Elämään kuuluvat niin ilot, juhlat kuin surutkin. Elämä ei ole ainaista tanssia. Surua ei tule kaihtaa, kun sen aika on – kuitenkaan emme pysty kukaan elämän vaikeita aikoja välttelemään –

sen sijaan yhdessä taivaltaen ne tuntuvat ylitettäviltä sellaisilla tanssin askelilla, joiden askelmerkit ovat molemmille tutut.


Kolmenkympin ylittäneet,

valtiollisen tilastokeskuksen mukaan kohtaavat elämänsä suurimmat onnistumiset ennen keski-ikään siirtymistä – samalla valtio saa suurimmat verotulonsakin. Emme voi unohtaa yhteiskuntavelvoitteita – tässäkin Auta Lähimmäistä – on osuva ilmaus.


...
Sopiva annos yhteisiä harrasteita

vaikkapa metsälenkillä luo yhteyttä luontoon ja ymmärrykseen siitä, mistä me tulemme ja mistä me lopulta elämme. Arvostus elämänkiertoon lähtee uteliaisuudesta kokea koko elonkirjo – tällöin omankin kehon ymmärrys saa huomiota ansioidensa mukaisesti – unohtamatta tässäkään toistaan.

...
Lopuksi viittaan suosittuun perhesarjaan niin nimenä kuin arkisina tapahtumina –

Sydämen asialla” on viisasten kivi tunnistettaessa varoen varpailla syvien tuntemattomien jokien pohjakiviä – ylitettäessä niitä elon taipaleella –

mukailtuna kiinalaisen Deng Xiaopingin viisaita lauseita.


Suurella rahallakaan ei tee mitään, ellei ole juttukaveria kuutelemassa sydämen ääntä”
-muokattuna Sydämän asialla sarjan Davidin lausahduksesta.


Elämän viisauksista voisi mainita maineikkaan presidenttimme Paasikiven oppilause:

Viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen ” -

Toivotamme Viisauden täyttämää yhdessäoloa avioliiton turvasatamassa.

Talvisodan sankareittemme kuuluisa lausahdus oli - ”Kaveria ei jätetä”

- se tärkein kaveri on vierelläsi! Onnea ja menestystä.

...

Tämän kirjoituksen harmonisoi Beethoven

Ei kommentteja: