perjantaina, elokuuta 09, 2013

Meillä on liian korkeat kokonaispalkkakustannukset

Keskimääräisen suomalaisen nettopalkalla on monesti vaikea ostaa kotimaista tuotantoa – tavara tai hyödyke on liian kallis. Se johtuu monesta syystä – palkat, palkkaverotus, palkan sivukulut + muut palkan jälkeiset kustannukset ovat niin paljon, ettei nettopalkalla paljon saa, sen sijaan ulkomailla tuotettua saa.


Näyttö- ja vertailutalouden kirous ja autuus
[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/07/olemmeko-nayttotalouden-uhreja-vai.html - BLOG/il ]

Ulkomailta tuotu hyödyke tai tavara on usein halvempi, koska sen tekee edullisempi toveri – tai tehdas on hyvin automatisoitu, lapsityövoimalla. Valtiokaan ei ota niin paljon tulontasaukseen ja virkabyrokratian elättämiseen kuin me.

Raaka-aineen osuus saattaa myös olla lähtömaassa aivan eri hinta-tasolla kuin meillä. Lopulta hintaan vaikuttaa myös voiton pyyde, toiset tyytyvät vähempään ja toiset hamuavat enemmän – pitäähän olla hajurako lattiatason työtätekevään.


Omavaraisuuden autuus

Jos olisimme täysin omavarainen, ulkomaantuonnista riippumaton valtio omalla rahayksiköllä – voisimme periaatteessa maksaa millaista palkkaa tahansa ja mistä työstä tahansa. Nyt meidän on eurojemme myötä sopeuduttava kilpailutilanteeseen ja huomioitava ulkoinen vallitseva tilanne, sillä EU takaa vapaan tavaroiden, ihmisten ja rikollisuuden liikkuvuuden. Isossa joukossa sopeutuminen on työläämpää kuin pienessä – reviiripuolustuskin on työläämpää 0].


Kekkosaikakauden autuus?
[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/72014-puuttuuko-suomelta-nyt-kekkonen - US_P/il ]

Kun meillä oli maalaivamme peräsimessa tahto, lujuus ja ovela neuvottelutaito – ammensimme vaurauttamme bilatelaarisuuden kautta Neuvostoliitosta – presidentti Urho Kaleva Kekkonen 1] oli jatkuvan Neuvostoliittoon menevän tavaravirran takuumies. Kekkonen osasi neuvotella meille erikoisaseman.

Kauppavaihdossa Neuvostoliiton kanssa toimme öljyä, maakaasua ja kivihiiltä – Ladoja ja atomivoimaloita. Vastineeksi meiltä kelpasi kaikki se, mitä tuotimme, ja mitä Kekkonen junaili Neuvostoliitolle tarpeiksi.


Kekkonen ymmärsi erään oleellisen asian

Urkki tajusi, että me olimme pieni valtio, jonka vientitilaustarpeen 'suuri ja mahtava' Neuvostoliitto pystyisi tyydyttämään helposti, kuitenkin tämän vientivirtamme osuus koko Neuvostoliiton tavarakaupasta oli pieni.


Neuvottelupöytään riitti yksi mies – luottamus pelasi

Erikoissuhteilla sai erikoispalveluita tuomaan maallista mammonaa ja hyvinvointia maahamme. Neuvostoliiton ja Suomen välillä pelasi väkilukusuhde 245:5– yksi suomalainen ”tavoitti” ja 52 neuvostoliitolaista - Kekkosen kautta.

Suuren oli helppo tilata pieneltä, varsinkin kun Kekkonen lupasi Kremlille jotain erikoista. Kekkonen oli työllisyytemme takuumies. Työttömyyden ylittäessä 60.000 – Urkki julisti ”hätätilan”, hajotti hallituksen ja määräsi ennenaikaiset eduskuntavaalit.


Ikuinen Neuvostoliitto

Kekkosen luottojokeri Paavo Väyrynen 2] ei uskonut Neuvostoliiton hajoamiseen – Paavo ei ymmärtänyt, että USA:n presidentti Ronald Reagan murskasi Neuvostoliiton yhteiskuntaselkärangan hillittömällä Tähtiensota-asevarustelulla. Kommunismi hävisi kamppailunsa kapitalismille.


Suhteet peittosivat laadun ja kansainvälisen kilpailukyvyn

Kekkoskaudella ei tarvittu juurikaan Neuvostoliiton kaupassa kilpailukykyä – kaikki meni, mitä tavaranvaihtopöytäkirjaan merkittiin. Moskova tiesi, että Suomesta tulee usein 'sutta ja sekundaa' – ei ollut niin nuukaa, kun Urho järjesteli saunoissa, metsällä ja krogilasien ääressä vuorineuvoksiemme marionettineuvottelut. Elimme erikoista aikaa, jolloin ei juuri kilpailukykyä tarvittu.


...
Tänään Venäjä on suurimpia, ellei suurin kauppakumppanimme,

varsinkin kun ynnätään tilastoihin massiiviset venäläisturistivirrat. Venäjän presidentti Vladimir Putin on tarjoillut meille useampaan otteeseen erikoisasemaa – vain pieni luottamuksellinen kuiskaus presidentiltämme ettemme liity Natoon toisi meille erikoisetuja.

Voisimme oikeasti olla maailman suurimman raaka-aineaitan luottopelaaja – olemmehan muutoinkin Suomena niin itää kuin länttä, itäinen rajakin on historian saatossa ollut veteen piirretty viiva. USA:nkin presidentit käyvät meiltä välillä kysylemässä mitä venäläiset tarkoittavat sillä ja tuolla.


...
Globaalissa kilpailussa rahkeemme ovat pienet ja heiveröiset

Emme pärjää palkkakuluillamme maailman tämän vuosisadan talousveturille Kiinalle 3], emme millään alalla – emme edes erikoisosaamisella. Meidän väkilukusuhde on huimat yksi suomalainen ja noin 250 kiinalaista.

Kiina voisi ostaa meiltä niin paljon, sen juurikaan hötkäyttämättä heidän kokonaistuontilukuja, näin me emme juuri muuta tarvitsisikaan. Voisimmeko ymmärtää sen keinon, miten tuo saataisiin aikaiseksi 4]. Emme nyt, mutta ehkä huomenna – tänään keskitymme kaivelemaan muiden itsenäisten omia sisäisiä asioita.


Massiivinen suunnittelu- ja tuotantokoneisto jyrää
[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kiinalainen-mobilisaatio-ulottuu-yli.html – BLOG/il]

Kiinassa valmistuu 340.000 insinööriä joka vuosi – enemmän kuin EU:ssa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä yhteensä – tuo insinöörivoima on tehokasta, ahkeraa ja kilpailullisesti raastavan voimakasta.

Me voisimme erikoistua, mutta emme vielä ymmärrä miten. Meidän poliitikkomme mieluummin erikoistuvat pohtimaan Kiina ihmisoikeusjuttuja, kiinnittämättä huomiota siihen, miten meillä itsellämme asiat ovat. Miksi me emme voisi oppia olemaan puuttumatta vieraiden itsenäisten omiin sisäisiin asioihin – ovatko kiinalaiset puuttuneet meidän ongelmiin? Eivät.Jyrki Kataisen mahoutunut kuusilo kadotti avaimensa

Tänään nykyhallitus, kuuluisa ”sixback” ei saa aikaiseksi päätöksiä, eikä sillä ole enää kansan laajaa luottamusta – sen olisi ymmärrettävä pyytää ero 5] presidentiltämme, jotta saadaan ennenaikaiset eduskuntavaalit ja todellinen päätöskykyhallitus, vaikkapa vain kahden puolueen voimin 6].


Hallituskyvyttömyys jäytää kansakunnan identiteettiä ja uskoa itseensä
[ ~ http://jontikka.blogspot.fi/2013/05/kadonnutta-identiteettia-etsimassa.html - BLOG/jontikka]

Kykymme selvitä tämän päiväisistä ja huomisen ongelmista on rapautunut pahoin – meillä ei ole johtajaa, ei tiennäyttäjää eikä luottopelaajaa, johon kansa asettaisi luottamuksensa. Kansa on kuitenkin se henki, joka vie meidät ulos nykyhallituksen päättämättömyydestä. Miten palautamme kansalaisten uskon politiikkaan ja poliitikoihin. Onko meillä varaa Kataisen sextettiin? 7] 8]


...
Lopuksi käytännön esimerkki -

Suomessa tehty T-paita maksaa noin 15 euroa, sisältäen arvonlisäveroa valtiolle keskimäärin 3,6 euroa. Kiinasta tuotettu T -paita sen sijaan maksaa noin 5 euroa, ja sisältää arvonlisäveroa noin 1,2 euroa. Lähtiessään Kiinasta tehtaan portilta kyseinen suosikkipaita jättää tekijäyhtiölleen noin 0,6 euroa eli paidasta Suomen valtio saa kaksi kertaa enemmän arvonlisäveroa kuin tehdas myyntihintana!

Esimerkki on valaiseva – huomaamme myös, että rahdin jälkeinen Suomeen jäävä osuus on noin 4,2 euroa – jaettavaksi eri jakeluportaiden kuluihin. Kiinalainen T-paita on hyvä business suomalaisille. Suomalaisia T-paitoja myydään ehkä 100.000 kappaletta, mutta kiinalaisia noin 2.000.000 – jokainen voi laskea valtiolle kertyvät arvonlisäverot + jaettavat rahat eri jakeluportaiden kuluihin ja palkkoihin – näemmä tässä, että ulkomaantuonti aiheuttaa paljon työtilanteita maallemme.

Eräs kiinalainen korkea-arvoinen diplomaatti sanoi vuonna 2004, että heidän pitää myydä EU:hun kullekkin kansalaiselle kaksi T-paitaa, että he voivat vastineeksi ostaa yhden Airbus liikennelentokoneen. Herättääkö ajatuksia, varsinkin kun Kiina kehittää yhä arvokkaampia ja innovatiivisempia lopputuotteita maailman markkinoille?

...
VIITTEET
0] Reviiripuolustuksen geeniperimä ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2011/11/reviiripuolustuksen-geeniperima.html - [BLOG/il]
1] Presidentti Urho Kekkonen ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/kiistaton-suomen-valtiomies-oli.html - [BLOG/il]
2] Väistynyt vai nouseva Väyrynen? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/30354-paavo-vayrynen-voi-olla-se-tarvittava-kriisijohtaja - [US_P/il]
3] Maailma tarvitsee vastavoiman USA:lle ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17917-maailma-tarvitsee-vastinetta-yhdysvalloille-kiina - [US_P/il]
4] Kiinalaisessa jutussa piilee meille mahdollisuus? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/07/kiinalaisessa-jutussa-suomalainen.html - [BLOG/il]
5] Katainen – esitä hallituksesi eronpyyntö! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/54591-kokoomus-repi-suomen-kahtia - [US_P/il]
6] PersuKeskusta ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/persukeskustan-puoluesihteerit-kohtasivat-tyhjin-lausein - [AL/BLOG/il]
7] Onko kansakunnallamme varaa ylläpitää Kataisen sextettiä? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136667-onko-kansakunnallamme-varaa-yllapitaa-sextettia - [US_P/il]
8] Pääministeriksi Keskustan puheenjohtaja, menestyksellistä käytännön työtäkin tehnyt Juha Sipilä? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=901277 - [IL/Kesk/il]

...
EXTRA
Menetetty kilpailukyky on osa evoluutiota ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/146545-menetetty-kilpailukyky-on-osa-evoluutiota - [US_P/il]
EU+USA > Kiina? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58872-kun-kiina-ja-usa-kattelivat-toisiaan - [US_P/il]

...
PS
Erillisesti heitän meille kaikille kiperän haasteen ---
Kuinka on meidän tekemämme työn tai oleilun vastaavuus aikaansaamaamme tuotkseen työnantajalle tai oleilun osalta yhteiskunnallemme – olemmeko tehneet sisään myöhemmän varalle, vai olemmeko syöneet aina eväät heti – ilman säästöä


Ilkka Luoma
Kansalaisaktivisti ja Kiinan vientikonsultti

http://ilkkaluoma.kuvat.fi
http://www.facebook.com/first.ilkka

AL US
BLOG 21 618 | 1 869 IL
---09082013---

doc.: kilpailukyky_kekkonen_08082013.doc – OpenOffice Writer

1030 | 9733

Ei kommentteja: