tiistaina, kesäkuuta 15, 2004

Filosofiaa vai luonnonfilosofiaa?

VUOROPUHELU:

Tapsa,

allaoleva selostuksesi on ihmisen filosofiaa ja saattaa aikaansaada uutta ajattelua nimenomaan filosofien keskuudessa. Sillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä luonnonfilosofian kanssa. Ansiokas ja ehdottomasti kehittelyn arvoinen teesikokoelmasi on nimenomaan ihmiskäsitteen pohdiskelua, jota olisi syytä jatkaa.

----- Original Message -----
From:
Tapio Reunanen
To:
markku pellinen ; Ilkka Luoma
Sent: Monday, June 14, 2004 5:10 PM


Subject: Tämä on minusta ydin.

TR-merkinnällä on esitetty minun kommenttini. Muu teksti on Hawkingin.

8. Maailmankaikkeuden synty ja kehitys

Miksi maailmankaikkeus on juuri sellainen, kuin miltä se näyttää? Vastaus on yksinkertainen: jos se olisi toisenlainen, ei meitäkään olisi!

Mahdollisesti joskus kehitetään täydellinen yhtenäisteoria, josta nämä vakiot voidaan laskea.... nämä vakiot näyttävät olevan hyvin tarkasti juuri sen suuruisia, että elämän kehittyminen on mahdollista. s. 160

TR: Tässä on ydin. Vakiot ovat sellaisia, että elämä kehittyi. Siis maailmankaikkeus on sellainen, että elämä kehittyi. Maailmankaikkeus on kuin kohtu. Sen oli oltava. Tarvitseeko meidän tietää maailmankaikkeus ja sen vakiot? Ei, koska ydin on ELÄMÄ. Mitä me tiedetään ihmisen käyttäytymisestä eli siis elämästä? Onko se ydin? On, eikä siitä tiedetä tuon taivaallista. Näyttää kuitenkin siltä, ettei luonnonvakioissa ole älyllisen elämän synnyn kannalta paljonkaan pelivaraa. s. 160

TR: ELÄMÄSTÄ on kyse seuraavassa. Ihminen on siis älykäs olento. Mihin hän käyttää maailmankaikkeuden antaman mahdollisuuden? Hän alkaa tutkia maailmankaikkeutta eli siis kohtua, joka tämän älyllisen olennon on synnyttänyt. Miksi älyllinen olento on synnytetty? Eikö olisi luonnollisempaa sanoa, että hänet on synnytetty selvittämään se seikka, miksi hänelle otollinen ympäristö on suotu ja mistä elämässä on kyse.

Tapio

PS. Siitä selviää se, minkä on ollut minulle annetun tehtävän luonne ja merkitys. Nyt on siis vain kyse siitä, että saan selityksen kuntoon ja tukikohdan mahdollisesti perustettua.

Ei kommentteja: