sunnuntaina, kesäkuuta 06, 2004

In Memoriam Ronald Reagan 5.6.2004

2004 - 06 -05

IN MEMORIAM RONALD REAGAN 5.6.2004

B-luokan näyttelijäksi tituleerattu Ronald Reagan ei koskaan saavuttanut tähteyttä näyttelijöiden lavoilla. Hän saavutti tähteyden maailman vaikeimmassa tehtävässä ollessaan Yhdysvaltain presidenttinä kaksi täyttä kautta. Hän jäi pois presidentin tehtävistä suosituimpana USA:n presidenttinä koko viime vuosisadalla. Hän oli todellinen tähti maailman estradeilla sillä tavoin, että A-luokan näyttelijät eivät koskaan voi edes siitä uneksia.

Hänen maallinen vaellus päättyi 5.6. 93-vuotiaana. Hän saa luonnollisesti valtiolliset hautajaiset huomenna perjantaina; hautajaisiin on osallistumassa erityisen arvokas osallistujajoukko. Reaganin aikana tehtiin kaikki viime vuosisadan lopun oleelliset muutokset; hän omalla lujalla tahdollaan, Nancyn avustamana sekä hyvien neuvonantajien toimesta lopetti Neuvostoliiton voimakkaalla amerikkalaisella Isänmaallisuudella julistaen sodan pahuutta vastaan. Silti hän kykeni saamaan mm. viimeisen Neuvostoliiton presidentin Gorbatsovin ja Englannin pääministerin rautarouva Thatcherin vankkumattoman ihailun "ratsastavana" sinitakkina, joka airueen lailla on puolustamassa eturintamassa Maailman Vapautta. Reagan loi mielettömän Tähtien Sota järjestelmän, joka jo syntyessään tiedettiin tuolloisena tieteellisenä ponnistuksena mahdottomaksi; sen tarkoitus oli ainoastaan luhistaa Pahan Valtakunnat.

Reaganin poismenoa Maailman rahavallan messias Wall Street sulkeen ovensa perjantaiksi kunnioittaakseen edesmennyttä suurta miestään, joka laittoi Pahan Akselille suitset suuhun ja osaltaan toi rahavirroille vapaammat väylät. Tulee myöskin muistaa, että noilla Reaganin toimilla oli oma merkityksensä Suomenkin kohtaloille; mm. EU-jäsenyys tuli helpommaksi.

Reagan kulki aina virallisissa tilaisuuksissa musta puku päällään oli helle tai ei; ihmiset muistaa hänen vierailun Suomessa Koiviston aikana. Monet pitivät Reagania hyvin karismaattisena henkilönä, vaikka useat aikalaiset tuomitsivat hänet vain B-luokan näyttelijäksi. Ehkä se olikin niin; mutta se amerikkalaisten elokuvien perushenki, kuten esim. The Independent Day, omassa naiviudessaankin toi sen amerikkalaisen tunnelatauksen esille, jolla he oman näkemyksensä mukaan kulkevat Maailman Vapauden tuojana kaikille kansoille Sinitakkien trumpettien soidessa. Tätä henkeä Ronald Reagan todennäköisesti aidosti edusti ja hänestä siitä suuresti pidettiinkin, ainakin omassa maassaan. Herääkin kysymys, miksi nuo amerikkalaiset elokuvat mm. The Patriot, ovat niin suosittuja niin meillä Suomessa kuin ympäri maailman; kumpuaako niissä se meille niin tukahdutettu ykseyden, isänmaallisuuden ja yhteenkuuluvaisuuden henki?

Amerikkalaiset eivät hevillä anna elossa olevan ihmisen nimeä heidän armeijansa eli tässä tapauksessa laivastonsa suurimmille aluksille; joka tapauksessa jo Reaganin eläessä yksi atomikäyttöisistä lentotukialuksista nimettiin hänen mukaan; ikään kuin viestinä vapauden purjehtimisesta maailman merillä voimakeskittymänä joka hakee vertaistaan.

Kunnia Reaganille ja perjantaina hiljainen hetki ratsastavalle sinitakille, joka hengitti sanomansa trumpetin läpi Maailman Vapaasta tahdosta harjoittaa avointa kauppaa kaikkien kanssa niillä ominaisuuksilla mitä meille kullekin on luotu.


Ilkka Luoma

Ei kommentteja: