tiistaina, elokuuta 25, 2009

Kaikille tuttu Elovena teki sen!




(YLE Aamu-TV uutisoi 18.4., että Raision ehkä tunnetuin tuotemerkki Elovena aloitti Suomessa ja mahdollisesti koko maailmassa ensimmäisenä "haittamerkintöjen" *) ilmoituksen itse tuotepaketissa)

[ ... ihmiset vertailevat hintoja, laatua, määriä ja tästä päivästä alkaen myös ostamansa tuotteen kulutusjälkeä ympäristöllemme --- tuotteille ja palveluille on syntymässä haittatarrojen aikakausi ja se johtaa vääjäämättä kulutuksen haitallisuuden täsmäverotukseen ... ]


Turkulainen Raisio avasi pelin, jolla on merkittävät jäljet huomiselle ja seuraaville sukupolville, jotka joutuvat maksamaan sen laskun, jonka me aikaansaimme. Elovena paketti kertoo nyt kuluttajalle, että 100 grammaan Elovenaa on kohdistunut koko tuotantoketjussa kaikkinensa 37 gramman hiilidioksidipäästöt 1). Voimme sanoa tätä rehelliseksi ympäristövastuuksi tietona kuluttajille.

Kun myöhemmin sopivin lainkohdin, laskentamallein ja kaavoin rakennamme verotussäännöt, jotka kohtaantuvat kulutuksessa ja haitallisuuden luonnissa ympäristöä kohtaan - voimmekin lopettaa miltei kaiken muun verotuksen.

Ympäristöllemme, josta saamme elantomme, vaurautemme ja aiheet sotiin - on vain yksi merkitys, se on kulutusjälki, jonka aikaansaamme sinne toiminnoillamme. Tämä toiminta haitallisuuden verotuksena on tae ympäristön kohenemiseen huomiseksi ja seuraaville sukupolville. Raisio ymmärsi tämän ja kertoi jo nyt yhden ympäristötekijän kuluttajille - nyt on lainlaatijan vuoro verotuksen suurremonttiin.
Elovena, tuo suomalaisuuden ja maaseudun symboli kaupunkilaisille teki Suomi-neidon työn vastuusta ja sen kantamisesta - onneksi olkoon Raisio, joka markkinoinnissaan hoksasi oleellisen oleettomasta. Menestystä ympäristötekoihin ja menestystä verotuksen muuntoon kohti haittakuluttamista ja ohjaamista sinne, jossa ympäristömme säilyy huomisille sukupolville.

*)
Mainittakoon, että hiilidioksidi, joka aiheuttaa osaltansa muotipuhenaiheena olevaa ilmastonmuutosta - ei ole myrkky tai "haitta" - itseasiassa se on viherkasvulle välttämättömyys, me vain satumme tuottamaan sitä liikaa normikiertoon nähden.

1)
Kts. myös hiilidioksidin sitoutuminen kasvuaikana - http://www.elovena.com/

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.com



...
Sent:
Elovena teki sen! ~ 
23.04.2008 - 09:20
Cc: matti.rihko@raisio.com ; paula.lehtomaki@ymparisto.fi ; jyrki.katainen@vm.fi ; hannes.manninen@eduskunta.fi ; Hiltunen Rakel
Sent: Friday, April 18, 2008 10:43 AM
Subject: MIELIPIDEKIRJOITUS --- Haitallisuusmerkintä johtaa progressiiviseen aiheuttamisverotukseen.

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Elintarvikkeiden hiilijalanjälkeä määrittävät tuotannon biologiset prosessit
Ruoan hiilijalanjälkeen vaikuttavat eniten muun muassa rehunkulutus ja -tuotanto sekä lannoituksen aiheuttamat päästöt.

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005988076.html -