torstaina, joulukuuta 30, 2010

Perinnöt kuihtuvat vanhuksien omiin hoitokuluihin


Kuva: ~ http://www.kadettikunta.fi/kk-data/index.php/vepe - [lisätty 16012020]


*


Uutisointi on vihdoin hoksannut, että historian suurimmilla perinnöillä ja yhteiskunnan vanhushuolehdinnan uhkatekijöillä on yhtäläisyys ja vanhuksille itselleen pelastus - aiheesta kymmeniä kirjoituksia mm. printimediassa kautta Suomen.


[ ... vuodeosastot, hoitokodit, saattohoitolat ja sairaaloiden kuin terveyskeskuksien terminointiosastot täyttyvät yhä useamman vanhuksen ajautuessa yhteiskuntahoitoon, kun niin monilla perillisillä on niin kiire oman omaisuuden kartuttamisessa ja harrasteissa ... hyvinvointialustamme rakentajat unohtuivat laitoksien käytäville ... ]

Suomessa on laitostumisen kaaos ja sukuvastuuttomuuden vaarallinen keskinäisasetelma. Meillä ihmiset työnnetään yhteiskunnan, siis tulontasausrahastojen (verotulojen) piikkiin, eikä mm. Kiinassa hyvin tyypilliseen ja historialliseen suku- ja perheyhteyshuolehdintaan ole aikaa ja varaa? 

Samaan aikaan vanhuksemme kantavat taloushistoriamme suurinta perintökukkaroa ... pelastamaan monen nuoremman lähi- tai kaukaisemmankin sukulaisen rahoitusvajetta ylisuurista asunto- ja kulutuslainoista kuin pörssipelitappioistakin. Autokin vaihdettiin, oletuksella, että papan perintö napsahtaa tilille ensi vuonna.


Ei ole mikään itsestään selvyys, 
 ... että yhteiskunnan pitää maksaa kuluja, jotka velvollisuuden nimissä pitäisi osittain kuulua lähiomaisille. ja jos sitä rahaa ei ole omaisten eikä vanhuksen kukkarossa ja tilillä - on sitä varten yhteiskunnan tulontasaus inhimillisyyden nimissä. On myöskin itsestään selvyys, etteivät kaikki kanna vastuuta omaisistaan ...

On vastuutonta pantata vanhuksien monesti vaivoin keräämiä säästöjä odottaville sukulaisille perinnöiksi. On parempi, että vanhukset käyttävät usein kovalla työllä keräämänsä varallisuuden omaan hyvinvointiin - ostamalla vaikka palveluita, jotka tuottavat elämän ehtooseen tyydykettä ja hyvää mieltä.


Meidän individualistinen maailma keskittyy liiaksi "minä itse" -syndroomaan
Meille on vieraampaa kollektiivinen yhteisöllisyys, joka lähtee liikkeelle ydinperheestä ja lähisuvusta. Suku on ylpeys, suku on lähtökohta, koska siellä kohtaa yhteiset geenit ja perintö, joka ei ole aina vain raha, vaan arvot, kunnia ja ylpeys olla osa yhteisöä, josta elämämme perusedellytykset ovat ammennetut.


Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net/




.

Ei kommentteja: