torstaina, joulukuuta 16, 2010

Suomella on luontainen mahdollisuus olla rauhanturvaamistehtävien suurvalta

(Keskustan puoluekokouksen 0/ valitsema ja eduskunnan hyväksymä pääministeri Mari Kiviniemi esitti rohkeasti ja ennakkoluulottomasti Suomea rauhanturvaamistehtävien suurvallaksi - Tasavallan presidentti Tarja Halonen toppuutteli Kiviniemeä suurista kustannuksista ja pitkistä sitoutumisaikatauluista)[ ... pojat pohtivat kulmakuppilassa Kekkosta, Suomen armeijaa, Talvisotaa ja yleistä asevelvollisuutta. Tunne ja lataus nousevat - ollaan rakentavia, isänmaallisia ja erikoisia sissejä idän ja lännen vedenjakajalla, jossa vahvaakaan karhua ei olla pelätty ja kampoihin ollaan laitettu. Perheenisä haravoi pihaansa ihastellen reviiriänsä - muistellen tehtäviä Libanonissa, jossa reviirien rajat menivät päällekkäin, reservin vääpeli oli ollut YK-sotilaana juutalaisten ja hizbollahien välissä ... ]


Suomi on suhteellisesti ottaen YK-operaatioiden suurvalta [kts.LAINAUS] . Suomalainen on kahlannut Siinailta Kyproksen kautta Libanonista Afganistaniin. Suomalainen on tunnustettu sotilaallisesti liittoutumaton maa ja kykenee operaatiosta toiseen lähettämään osaavia ja vastuuntuntoisia rauhanturvaajia eri puolille maapalloa.


Mari Kiviniemi teki ulosotollaan monta asiaa selväksi. Ollakseen rauhanturvaamistoimien ja neuvottelujen suurvalta - ei Suomi voi kuulua mihinkään sotilasliittoon 1/. Voidakseen tuottaa hyvää raaka-ainetta Niinisaloon koulutettaviksi YK-rauhanturvaamistehtäviin - on meillä oltava yleinen ja yhtäläinen asevelvollisuuslaki sekä varusmiespalvelusjärjestelmä 2/ - meillä pitää olla "suurvallan" armeija kooltaan - kuten onkin.
Suomalainen rauhanneuvottelija


Suomalainen neuvottelija, ollakseen uskottava kaikkia osapuolia ajatellen - ei voi neuvottelevana kansalaisena olla maasta, joka kuuluu johonkin etujärjestöön sotilaallisesti 3/. Suomalaisen neuvottelijan pitää olla lähtökohdiltaan puolueeton - se luo uskottavuutta ja neuvotteluvarmuutta.


Mari Kiviniemi teki rohkean vedon ja herätti samalla ulkopolitiikan johtajan, presidentin - Tarja Halonen toppuutteli Kiviniemeä, mutta ei voinut kieltää Kiviniemen ehdotusta, koska se on hyvä ja kaikki ovat siitä samaa mieltä, että rauha on erinomainen asia. Kiviniemi yllätti monet, sillä ehdotus ja ajatus on jämäkkä etelä-pohjalainen veto, jossa maistuu tekemisen meininki.
Sodan jälkeen on aina rauha


YK:n rauhanturvaamistehtävät kasvavat, koska maailma ja me tarvitsemme valitettavasti aina sotamme, jotta saamme miehiset testosteronihuurut purettua ja pyrkimyksemme elintilan ja reviirien hallinnasta järjestettyä. Sodan jälkeen on aina rauha. Sotilasliittoutumiin sitoutumaton maa on uskottava taho lyhentämään aina todellisuudessa tulevia sotia. Sodat eivät lopu, mutta ne voivat loppua aikaisemmin.


Hyvin hoidettu "järjestyksen palautus" luo myös puolueettomalle maalle hyvät edellytyksen järjestää itse rauhaan ohjaamisneuvottelut. Valtio, jolla ei ole rasitesidoksia mihinkään yksipuoliseen päämäärähakuiseen sotilastoimintaan - on haluttu osapuoli olemaan välissä ja rajalla.


Suomi on erinomainen maa olemaan rajalla, meillä on itsellämme väkevä kokemus rajalla olosta 4/ - olemme idän ja lännen vedenjakajalla. Me tiedämme suurvallan näkökulmat ja me tiedämme kuinka pieni valtio ui virrassa omin käsin ilman muiden pelastusliivejä (poikkeuksina Saksan järjestämät avustustoimenpiteet vuosina 1918,1940 5/ ja 1944 5/ ).


(Kuvakansiot Keskustan Lahden 2010 puoluekokouksesta - copyright by Ilkka Luoma 2010)


0/ --- http://ilkkaluoma.kuvat.fi/kuvat/Keskusta+r.p/   ---


Viitteet tekstistä
1/ --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/02/nato-venj-ja-suomalainen-yhteishenki.html   ---
2/ --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/02/suomi-on-aina-turvannut-omaan.html   ---
3/ --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/04/suomi-voi-rauhassa-ottaa-irtioton.html  ---
4/ --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/2004/12/arvot-ovat-perinteess-hoitaa-isnmaan.html   ---
5/ --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/03/presidenttimme-ilmaus-erillissodasta.html   ---


...

[LAINAUS 2006 --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/10/markkinoidakseen-lehtin-ert.html ---]
" ... Suomi voi saavuttaa itselleen rauhanturvaamis- ja konfliktien hallinnan 'suurvalta-aseman', pienuudestaan huolimatta. Arvostetuimmat rauhanturvaajat tulevat luonnollisesti puolueettomista maista. Maapallolla tulee aina olemaan hymistelyistä huolimatta sotia, taisteluja ja erimielisyyksiä.


Suomalainen YK-sotilas on uskottava, luotettava ja puolueeton huipputuote maailman erimielisyyskentille nyt ja huomenna. Valtion on huolehdittava tästä sotilaallisesta puolueettomuusstatuksesta. Suomen ei tarvitse liittyä Natoon. Nykyiset kytkökset riittävät hyvin. Valtion on turvattava riittävät varat uskottavan ja puolueettoman sotilaskykymme ylläpitämiseksi ..*. ]


...
Ilkka Luoma
http://www.facebook.com/first.ilkka
http://ilkkaluoma.kuvat.fi
Kirjoitimme Suomen roolista olla uskottava ja sotilaallisesti liittoutumaton YK-rauhanturvaamistehtävien, kriisinhallinnan ja siviiliongelmatarkkailun "suurvalta" jo muutamia vuosia sitten:


[ORIG 18092006]
Vapaaehtoinen suomalainen on rehti ja oikeudenmukainen YK-sotilas


Suomi EU:n puheenjohtajamaana näyttää esimerkkiä ja varustaa parhaat rauhanturvaajat rakentamaan muiden tuhoamia yhdyskuntatekniikkaan ja muita logistiikan tarvitsemia reittejä. Suomalaisilla on pitkä kokemus rauhanturvaamisesta ja suomalaisiin luotetaan kaikkialla, missä palveluksessa ollaan oltu.


[KUVA]


Suomalaista sotilas- ja kriisinhallintatekniikkaa parhaimmillaan; Pasin ympärille koottu "ambulanssi", esille Helsingin Messukeskuksessa 1. marraskuuta 2005, klo 17:59. Photo by Ilu 2006. DSC_9884.JPG. 1/60s, f3.5, 27mm. Nikon D70.


Suomalainen rauhanturvaaminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja aina on ollut riittävästi halukkaita tehtäviin, joissa myös hengenvaara on olemassa. Jokainen lähtijä tietää tämän; ketään ei ole pakotettu mukaan. Valtiovalta varmentaa kolmitasoisesti poliittisen päätöksen ja armeija hoitaa loput.


Suomalainen YK-sotilas on hyvin koulutettu ja osaa tehtävänsä. Suomalainen on myös rauhallinen, luottamusta herättävä ja oikeudenmukainen. Suomalainen ei myöskään vähästä hermostu, vaan jakaa rauhallisuudellaan tasoitetta kuumenneisiin tilanteisiin.


Suomi on sotilaallisesti pieni maa ja voimavaramme eivät kestä suuria konflikteja, mutta rauhanturvaaminen voi olla huomisen spesiaaliosaamista kaikkialla maailmassa. Suomella ei ole rasitteellisia sidoksia minnekään suuntaan. Emme ole Natossa, emmekä muussakaan sotilasliittoutumassa. Puolueettomuus on suomalainen etu, jota ei monilla EU-mailla ole. Suomen on viisasta pysyä erossa liittoutumista.


Maailmassa on aina välienselvittelyä, ja väsyttyään sotimiseen osapuolet haluavat erotuomareiksi puolueettomia joukkoja, joilla on silmää ihmisyyteen, osaamista auttamiseen ja jämäkkyyttä ohjaamiseen. Kaikkea tätä ovat suomalaiset rauhanturvaajat.


Sodat eivät lopu maailmasta, suomalaisia tarvitaan runsaasti eri kriisipesäkkeissä. Suomalaisuudesta voisi tulla käsite ammattijoukoista, joihin luotetaan. Vaativa työ vaatii aina uhrinsa. Jokainen suomalainen maailmalle lähtiessään tietää riskit.


YK-joukoille tulee antaa riittävät valtuudet puolustaa itseään ja heikompaa sekä syytöntä. Suurin vaikute onnistumiseen on luottamus, oikeudenmukaisuus ja suvaitsevaisuus ymmärtää molempia tai kaikkia osapuolia. Suomalainen YK-sotilas on erikoistuva resurssi, jonka työtehtävät eivät lopu. Suomalaisuus sopii kriisien selvittelijäksi, niin sotilaana kuin neuvottelijana 3/.


Suomalainen puolueettomuus voisi olla käsite maailmalla ja suomalaisen rauhanturvaajan pelisilmä sopii niin Libanoniin, Afganistaniin kuin Sudaniinkin.


Suomalainen YK-sotilas on pitkälle jalostettu yksilöllinen vientituote, joka osaa ajatella itse ja omaehtoisesti.
[-- http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/09/vapaaehtoinen-suomalainen-on-rehti-ja.html  --]
3/
-- http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/07/rauha-voidaan-saavuttaa-yllttvill.html  - LINK -


Ilkka LuomaCc: timo.soini@europarl.europa.eu ; liisa.jaakonsaari@europarl.europa.eu ; heidi.hautala@europarl.europa.eu ; jutta.urpilainen@eduskunta.fi ; alexander.stubb@formin.fi ; paavo.vayrynen@formin.fi ; jyri.hakamies@defmin.fi ; jyrki.katainen@vm.fi ; mari.kiviniemi@vnk.fi ; presidentti@tpk.fi ; ari.puheloinen@mil.fi


Sent: Sunday, September 05, 2010 10:13 AM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Suomi voisi ollakin YK-rauhanturvaamisoperaatioiden suurvalta
...
Suomella on luontainen mahdollisuus olla rauhanturvaamistehtävien suurvalta

Ei kommentteja: