torstaina, tammikuuta 08, 2015

Median vallankumous – kansalaiset astuvat esiin

(Internet loi sähköpostit, sitten blogit, keskustelupalstat ja lopulta kansalaisvaikutteiset suoran tiedonvälityksen menetelmät ja - kanavat. Ukrainan sisällissodan 1] kerrotaan olevan ensimmäinen totaali-informaatiosota, johon ottaa osaa niin läntiset kuin itäiset provokaattorit ja manipulaattorit)



[ … aiemmin, kun lehdenjakaja kantoi sanomalehden laatikkoon tai postiluukusta – oli tarkistusmahdollisuus vain Yleisradion lähetyksistä tai toisista printtimedioista 2]. Kansalaiset kävivät omia mediointejaan vain suusta korvaan menetelmällä, jolloin levikki oli hidasta ja muuntuvaa … ]


Suomessa Helsingin Sanomat nousi ainutlaatuiseen asemaan – ollen mahdollisesti maailman laajalevikkisin lehti – ilmestymisvaltion asukaslukuun nähden. Kansan ristimä Hesari oli paljolti presidentin tekijä, Natoon jenkaaja 3] ja vaikuttaja vailla vertaa – Hesariin luotettiin, ja siellä oli ja on edelleenkin erinomaisia kuin aitoja kritiikkioivaltaja lehtimiehiä – kuten esimerkiksi Unto Hämäläinen 4].



Tänään mediointi on osa informaatiosotaa, mielipiteen voimallista käännyttämistä ja ohjaamista ohi todellisen tilanteen -lööppeinä, tosin lööpit ”oikaistaan” myöhemmin, jos ei ingressissä, niin leipätekstissä - useimmiten.



Kansan ostohalusieluista käydään kovaa sotaa

erityisesti monien mielestä etusivultaan numerolehden luokkaan vaipuneet iltapäivälehdet, joiden uutena vetonaulana näyttää olevan hyytävät tarinat, naisten rinnat ja seksi. Voisimme arvata, että printti- eli paperilehtien levikit ja irtonumeromyynnit ovat vaipumassa – siksi tiivistä on puhelinmyynnin 5] ”puoleen hintaan + kylkiäinen” -tarjoukset.



Internet loi mahdollisuudet maailmanverkkona kansalaisten suoravaikuttamiseen

on syntynyt uudentyyppisiä ”äänenkannattajia”, yhden liikkeen julkaisuja sekä kanavia, joiden tarkoitus on vain syöttää tarkoitushakuista informaatiota, käännytys- tai harhautustarkoituksessa. Ukraina on tästä oiva esimerkki, jakaen samalla lukijat leireihin – ilman, että on likikään täyttä tietoa todellisuudesta … ja tämän todellisuuden vahvistuksesta on ”googletus”, verkkoetsintä yleistynyt, ja tänään kansalaiset jo hallitsevat pintatietolajittelun tietomassasta, jota modernisti kutsutaan ”big dataksi” 6] -ymmärtämättä mitä se todella merkitsee.



Maailma eli netti on täynnä informaatiota, dataa ja myös harkittua tietoa

Jokaiselle jotain idealla löytyy vahvistus oikeastaan mihin tahansa väitteeseen, siksi paljon mielikuvitusta ja yritteliäisyyttä tiedon luonnissa ollaan luotu. Monista aivan tavallisista kansalaisesta, entisistä passiivilukijoista on tullut informaation tuottajia – huhuina, 'minä ole kuullut' -periaatteella tai 'varmasta lähteestä'.

Infohan oli toimittajien yksinoikeus, sitä varten käytiin koulujakin, jotta huomioidaan tärkeitä tekijöitä, kuten henkilönimen boldaus ensimäistä kertaa tekstissä mainitessa. Sen sijaan lööppiharhasta ei vastuuta kanneta – kuten erinomaisesti kansaa ulkoisten suhteidemme tiedon perustassa pitävä ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi: ”Katsottaessa iltapäivälehtien etusivuja, voitaisiin ne jo lukea pelotteluksi”.

Tieto on filosofeillekin vaikeus, on koulukunnat, on historia, on tulkinta ja lopulta kyky ymmärtää tavalla tai toisella – johon ei vähiten vaikuta oma pyyde tai oppisuunta, ellei peräti oma omaansa näkemätön harha, joka on luotu luulosta, luovuudesta ja ”hevosmiesten tietotoimistostakin”.



Lööpitys on vaarallista,

sillä moni jättää lukemisen etusivuun siinä ruokakaupan tai R-kioskin kassajonossa seisoessaan. Paperilehteä ei osteta, koska sen voi lukea kätevästi kännykästä ja tablet-tietokoneesta. Ja jälleen meille tyrkätään oveluutta linkkimainoksina, eteenpäin sviippausta 7] jarruttavana ilmiönä –

onhan sivuston saatava maksimaalisesti mainosklikkauksia, vaikkapa vain vahingossa, jotta laskuri saa laskutettavaa mainoksen asettajalta. Jotenkin tuo kännykän tai tabletin inforatakin (ennen se oli paperirata 8]) olisi saatava maksetuksi – voittoakin pitäisi markkinatalousoppien mukaan syntyä.



Kun tyytymättömyys kasvaa ohjattuun infolinjaan,

syntyi ja syntyy koko ajan kansalaisten suoravaikutetta. Netti pullistelee erilaisia sivustoja, blogeja, keskustelupalstoja – suosittuja tai koskaan lukijoita saamatta -tyyliin. On Wikipediaa – ilmaisena, on huolellisia aihesivustoja, on taattua tietoa ja harhaa, kaikki saavat jotain haluamaansa.



Luulot ja ”minä tiedän” ilmiö leviää

sehän luki netissä, vaikka informaation takana on puhdas vääntö, manipulaatio ja inkvisitionaalinen tapa käsitellä käytyä kommentointia, joka oli otettu reaaliaikaisuutena valtiksi ja houkutteeksi.

On syntynyt vanha uusi ammattikunta – tietovartijat, moderaattorit eli inkvisiittorit. Jotenkin koettiin, että informaation tarkoitushakuinen massavirta piti saada hallintaan. Paperilehdissä tuo hallitsija oli ja on päätoimittaja, omalla nimellä julkisesti – sen sijaan netissä moderaattori on vain nimimerkki palomuurien takana.



On kuitenkin varmaa, että suora kansalaisvaikute lisääntyy,

jalostuu ja kriteeristö yhtenäistyy vastuusta tuottaa luotettavampaa tietoa lukijoille. Framille astuu ylpeys kuulua valioluokkaan, ehkä jopa jokin arvostelutaulukko syntyy standardiksi – pelkän lukija- eli avauslaskurin lisäksi kertomaan suoravaikutteen laadusta ja luotettavuudesta.

Valitsemamme poliitikotkin kaivelevat ja vastaanottavat jatkuvaa tietovirtaa, jotta olisivat ajan hermolla ja kansalaisen iholla. Kun katsoo täysistuntoja suuresta salista, tuntuu liki kaikilla olevan enemmän tekemistä kännykän ja tabletin kanssa, kuin itse suuren salin puheiden parissa.



Kansa kaipaa vastuullista toimittajuutta

Tietovirrat kehittyvät ja perinteellinen vakava ja vastuullinen toimittajuus tai pyrky siihen sen sijaan säilyy. On edelleen tunnustettava, että tänään jo paljon parjattu Helsingin Sanomat maksaa palkkaa huipputoimittajille, joiden määrä on vähentymässä – koska yt-jyllää hyytävästi myös sopulimarkkinoilla.



Tiedon tuottajat ovat suurennuslasin alla

Kansalaisten keskuudesta kumpuaa laajempaa kritiikkiä myös muita informaatio- ja arviointilähteitä kohtaan. Tiedontuotto on saanut kriteeristön – lukijakansalaiset ovat päässeet googletustaidoissaan niin pitkälle, että osaavat jo suodattaa turhuutta, ylittävyyttä ja turhaa parjaamista kuin manipulaatiota.

Esimerkiksi kansalaisten varoilla toimiva UPI-FIIA 9] saa armotonta kritiikkiä mielipideosastona, jolla ei ole enää paljoa jäljellä sen velvoitteesta tuottaa ulkopoliittiselle johdollemme kattavaa analyysia ja tietoa päätösten tueksi, ja samalla kansalaisille luotettavaa tietoa kansakunnan roolimme vahvistajaksi.



Kansalaisten infovallankumous!
[Kansalaistoimittaja ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18934-bloggaajat-hakevat-linjojaan-kansalaisvaikuttajina - ]

Kansalaiset ottavat enenevästi käsiinsä oman itsensä informoimisen, tiedottamisen ja julkistelun – niin kaupallisesti ”toreina ja kirppispaikkoina” kuin tiedontuottajina juuri sieltä mistä lopulta kaikki lähtevät – eli kansalaisen tasolta. Tämän kansalaisäänitorven avuksi ovat ryhtyneet tiedonpaljastajat - ”snowdeneineen 0] ja wikileakseineen” 11] - kiusallisiakin totuuksia paljastuu ja kansalaiset pääsevät jyvälle, mitä heidän verovaroillaan tehdään.

On varmaa, että manipulaatio, provokaatio ja suoranainen propakanda säilyvät, mutta sen vastapainoksi kansalaisten yleisymmärrys lisääntyy ohittelemaan nuo törähtelyjen ja älämölöjen aivopierut ja trumpetisoinnit.



Myöskään uteliaisuus ja halu tietää enemmän ei katoa mihinkään
[Miksi toiset ovat uteliaampia kuin toiset? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/04/miksi-jotkut-ovat-uteliaampia-kuin.html - ]

se onkin ainoa sektori, jossa kasvua, jopa kasvuhokemaa voidaan ympäristöä tuhoamatta lisätä, vaikka joka päivä. Tietoa syntyy koko ajan tietoisuuteemme 12] lisää – mutta mistä, se jääkin yhä filosofien päänvaivaksi. Tieto on ja se juuri oikea tieto on aina siellä jossakin!


Edelleen tieto on valtaa ja sen soveltamistaito tie valtaan.


...
VIITTEET
1] Ukrainassa kohtaavat itä ja länsi ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/ukrainassa-ita-ja-lansi-kohtaavat.html -
2] Printtimedian kuolema? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/printtimedian-kuolema.html -
3] Manipuloiko nykymedia kansalaisiamme? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/manipuloiko-media-uhkakuviamme.html -
4] Toimittaja Unto Hämäläinen ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Unto_H%C3%A4m%C3%A4l%C3%A4inen -
4] Menettääkö HS valta-asemansa kansalle? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/09/menettaako-hesari-valta-asemansa.html -
5] ”Täällä puhelinmyyjäsi” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/10/lehdet-myydn-houkuttelevasti-puoli.html -
6] Big Data ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Big_data -
7] Nykyisissä niin kutsutuissa älykännyköissä (missähän se äly on?) on vähän perinteellisiä nappuloita ja nappuloitavaa on siis vähemmän – nuo painallukset on korvattu sviippauksilla eli pyyhkäisyillä – pyyhimme sormillamme näyttöä – saa nähdä millaisen jännetupen tulehduksen se vielä saa aikaiseksi; olen myöskin huomannut, että meidän kaksoset alle kaksivuotiaina jo sviippailevat isin ja äidin kännykkää, kun niitä salaa käsiinsä saavat.
8] Printtimedia on miltei ympäristörikos! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/115103-printtimedia-on-miltei-ymp%C3%A4rist%C3%B6rikos -
8] Metsää ei kannata tuhlata pelkäksi paperiksi ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/01/metsi-ei-kannata-tuhlata-pelkstn.html -
9] Voimmeko luottaa UPI:n tiedottamiseen ja arviointeihin? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/04/mita-ulkopoliittinen-instituutti-ajaa.html -
0] Herra Snowden ~ http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=932844 - [21042]


11] Wikileaks ~ https://wikileaks.org/ -
12] Tietoisuus ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Tietoisuus -




Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.fi
http://fi-ilkkaluoma.blogspot.fi
https://www.facebook.com/first.ilkka


SENT
Cc: annika.lapintie@eduskunta.fi ; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi ; arto.satonen@eduskunta.fi ; petteri.orpo@mmm.fi ; Sasi Kimmo ; mika.aaltola@fiia.fi ; paivi.lipponen@eduskunta.fi ; matti.putkonen@perussuomalaiset.fi ; riikka.slunga-poutsalo@perussuomalaiset.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; anssi.joutsenlahti@eduskunta.fi ; carl.haglund@defmin.fi ; ville.niinisto@eduskunta.fi ; oras.tynkkynen@eduskunta.fi ; paavo.vayrynen@europarl.europa.eu ; timo.laaninen@keskusta.fi ; REHN Olli ; teija.tiilikainen@fiia.fi ; erkki.tuomioja@formin.fi ; paivi.rasanen@intermin.fi ; jussi.halla-aho@europarl.europa.eu ; anneli.jaatteenmaki@europarl.europa.eu


Sent: Friday, January 09, 2015 4:07 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Uusmedian vallankumous - kansalaisten suorakanava 


AL IL Vf Pz BL BLOG 46629
---08012015---

doc.: provomediaattorit_08012015.doc – OpenOffice Writer

1048 | 9939

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/17642027/median-vallankumous-kansalaiset-astuvat-esiin -