tiistaina, tammikuuta 20, 2015

Kansallinen olohuoneen jatke – kirjasto yhdistää

!

Helsingin Lassilan kirjasto

(”Lukeminen kannattaa aina” – Jörn Donner. Kirjasto yhdistää, monipuolistaa ja kierrättää tietoa ja nykyään jo paljon muutakin. Kirjasto kansalaisten kokoontumispaikkana ehkäisee yksinäisyyttä ja tuo ystävyyden likemmäksi)

[ … kahvikupposen ääressä tietokoneella selailee ’seuraa haetaan’ -palstoja elämää nähnyt ja kokenut mies, vieressään toistaiseksi tuntematon nainen, joka haaveilee vielä kerran ystävästä jakamaan iltoja ja viikonloppuja kuin arkista elämääkin – ehtoo on menossa ja vieressä saattoi istua se sopiva-todellinen tapahtumatilanne Lassilan kirjaston ikkunanvierustietokonerivistössä! … ]


Helsingin Lassilan sivukirjasto 1] innostaa innostavan henkilökunnan voimalla. Kirjasto tarjoaa erinomaisia klassikkoja poistoina hintaan 0,2 euroa per kappale. Valikoima on laaja ja jokaiselle löytyy iltojen iloa lukemisharrastuksensa kehittämiseksi tai peräti aloittamiseksi. Kirjastossa on myös kansalaisten oma kierrätyskirjasto – ota ilmaiseksi ja tuo ilmaiseksi.


Kirjasto Lassilassa (Pohjois-Haaga) on osannut hienosti asetella uutuudet ja ajankohtaisuudet omaksi hyllykökseen. Jos haluat tietää enemmän kuin iltapäivälehdistön lööpit huutavat kissan kokoisesti, astu kirjastoon, selaa ja mieluummin lainaa taustoitusta väitteisiin, mitä pinnalta voit ruokakaupan kassajonossa lehtitelineestä lukea. Lukeminen avartaa.


Äitiys- ja isyyslomalaiset ja hoitovapaalaiset saavat mielenvirkistystä –

kirjastosta löytyy myös lastennurkkaus ja ”hys hiljaa” on kirjastojen menneisyyttä. Kirjasto on osa elämää. Kirjasto kannattaa verokohteena aina – niinpä kansalaiset käyvät sankoin joukoin kirjastojen lakkauttamista vastaan. Kirjasto 2] on suomalaisena kehitysilmiönä miltei vientituote.


Kirjasto ei maksa suoranaisesti käyttäjälleen mitään,

ja tästä lahjasta saa vielä hyötyä – hyllyistä löytyy kaikille jotain. On kiva tietää ja on mukava tyydyttää uteliaisuutta. Uteliaisuus tiedon janona on hyve. Kirjastosta löytyy tiedon nälkään apu – ohjatusti, saat juuri sen opuksen, mitä etsit – ellei se löydy juuri Lassilan kirjastosta, niin se varmasti löytyy jostain Helsingin kirjastosta, kaukolainana.


Työtön on herkkä vaipumaan

Vaipumiselle erinomaista helpotusta saa kirjastosta, sieltä voi löytyä se uusi virikekin. Uusi ajatus huomisesta saattaa ideoitua selaillessa lehtiä, joita kirjastoihin tulee runsain määrin. Tässäkin voidaan sanoa, että jokaiselle jotain.


Verovaroin mielenvirkeyttä - pyyteettä

Kirjastotoimi ylläpidetään verovaroin ja henkilökunnan palkat sivukuluineen operoidaan kaupunkien/ kuntien kukkaroista. Emme voi sanoa kirjastoväkeä palkka-ahneiksi, sillä korkeasti koulutetut ihmiset, asiakaspalvelijoina, saavat hämmästyttävän pientä palkkaa – voidaankin sanoa, että kirjasto on kutsumus.

Tähän kutsumukseen tarvitaan ilo ja into itsekin tietää enemmän, ja palkkioksi saa kansalaisten varauksettoman kiitoksen ja sinnikkään kansalaispuolustuksen 3], jos sattumalta kunnanisät ovat höyläämässä kirjastoa.


On syytä edesauttaa kirjastoväen kehityspyrkimyksiä,

sillä olohuoneen jatkolle on taattu kysyntä – Suomi onkin eräs aktiivisimmista kansakunnista kirjastonkäyttäjinä. Arvaan sanoa, että yksinäisyyden lisääntyessä kirjastojen arvo entisestään kasvaa – sillä sieltä se toivottu voi löytyä, niin kirjana, tapahtumana kuin seuralaisenakin.

Yhdessä lukeminen on turvallista ja kahvikin maistuu kaksin paremmalta. Kirjasto on tätä päivää – vaikka digitaalisuus ja ’kaukoläsnäolo’ lisääntyvät valvontana ja robotiikkana. Kirjastoväki on sen sijaan eläväisiä ihmisiä, juuri Sinua palvelemassa. Suosittelen lämpimästi käymään Lassilan kirjastossa!


VIITTEET

1] Lassilan kirjasto ~ http://fi.yelp.fi/biz/pohjois-haagan-kirjasto-helsinki - (Pohjois-Haaga)Ilkka Luoma, Lassila - HelsinkiAL  IL   Vf   Pz   BL    BLOG 47383
---19012015---

doc.: kirjasto_19012015 – Microsoft Word Starter

458s  

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Tervehdys ja lämpimät kiitokset Ilkka Luomalle kannustavista sanoista, jotka koskivat Pohjois-Haagan (usein arkikäytössä Lassilan) kirjastoa. Kirjastolaiset Haagassa ja muissa Helsingin kaupunginkirjaston toimipisteissä tekevät paljon hienoa työtä, ja on mukava huomata, että sitä arvostetaan. Olemme muuttuneet siinä missä meitä ympäröivä yhteiskuntakin ja pyrimme jatkuvasti kehittämään palveluitamme.


Aurinkoista kevättä teille kaikille!

Lauriina Vilkkonen
kirjastonjohtaja

Etelä-ja Pohjois-Haagan kirjasto
/Henkilövaihdossa 30.6. saakka Vuosaaren kirjastossa,

Haagan kirjastoissa sijaisenani Erja Makkula

Ilkka Luoma kirjoitti...

Kiitos,

tässäpä oli ilahduttava palaute, ja mitä sopivimpaan aikaan: Kaupungin toimialauudistusta pohditaan parhaillaan ankarasti, ja muistutus siitä miksi kaupungin hallintoakin viime kädessä pyöritetään antaa sopivasti perspektiiviä tekemiseen.


Kauniita kevätpäiviä Lassilaan toivottaen

Tuula HaavistoTuula Haavisto (Ms.)
Kirjastotoimen johtaja - Biblioteksdirektör – Library Director

Helsingin kaupunginkirjasto - Yleisten kirjastojen keskuskirjasto
Helsingfors stadsbibliotek - Centralbiblioteket för de allmänna biblioteken

Helsinki City Library www.hel.fi/kirjastoRautatieläisenkatu 8
FI-00520 Helsinki FINLAND

puh. 09 3018 5500, matkapuh. 040 551 7335
tel. +358 9 3108 5500, mobile +358 40 551 7335

tuula.haavisto@hel.fi