lauantaina, tammikuuta 02, 2016

Saa kuolla rauhassa, kunhan laskut maksupalvelussa


(Uutisointi Helsingin Kannelmäestä, josta löydettiin 79-vuotias nainen sohvalta - oli ollut siinä kenenkään häiritsemättä jo 2,5 vuotta)

[ ... remonttimies ikkunaa mitatessaan asunnon ulkopuolelta huomaa rauhallisen rouvan sohvalla pitkällään maanantaina, tiistaina, torstaina ja vielä seuraavan viikon keskiviikkona - samassa asennossa, kun ikkunan pokia irroitettiin raameistaan ... ]

Suomi on hyvä maa ja täällä saa olla rauhassa, jos haluaa - kuolleenakin 2,5 vuotta, kenenkään häiritsemättä. Laskut maksupalveluun, lehtiähän ei nykyään tarvitse enää tilata - ne voi lukea netistä, tai sitten näkö on jo mennyt niin huonoksi, ettei painettua sanaa näe lukea. Kun on vielä huomannut liimata lapun ulko-oveen: Ei ilmaisjakelulehtiä eikä mainoksia, kiitos - niin ei täyty eteisen lattiakaan.


Mitä viestii yhteiskunnastamme pitkän matkan muumioituneiden vanhuksien löytyminen
muustakin kuin kuivasta sisäilmasta? Ei ole sukulaisia, ei ole kaipaavia ystäviä, ei ole ketään. Ehkä ei ole haluttukkaan tai sitten olisi, mutta kontaktointi katosi kiireiden vilinään ja soittokaan ei tavoittanut niitä kaukaisia sukulaisia, kun suuria perintöjäkään ei ollut tiedossa.

Rappukäytävässä viereisen oven takana on usein riitelevä avio-/avopari, parkuvat isää ja äitiä etsivät lapset, haukkuva koira tai haudan hiljaisuus. Selostehan on se, etten ollut koko ovea huomannut, enkä nimeä, koska nimen kantajaa ei koskaan vastaan tullut. Kaupungeissa saa elää ja kuolla rauhassa, jos laskut ovat maksupalvelussa ja pienikin eläke tilille kilahtaa.

Maalla pidettiin (pidetään?) kyläyhteisössä huolta ukosta, mummosta, kylähullusta, juoposta ja viikarista. Kylä piti omat mölyt mahassaan ja ongelmia ei muille jaeltu - hullutkin hoivattiin. Yhteisö oli niin vahva kuin sen keskimääräisyys oli - vahvat hoitivat heikot.


Tänään vanhukset kipataan laitoksiin odottamaan kuolemaa, kun kunto hiipuu
Maalla kuoltiin kotona omaisten läsnäollessa. Kaupungeissa voi kuolla kotona yksin, kun omaisia ei ollut tai liian pieni perintö ei heitä kiinnostanut.


Yksinäinen vanhus kuukahtaa ikuiseen uneen sohvalle 
Paikalle jää vain hiljaisuus ja elämä ylhäällä, alhaalla ja viereisissa hunajakennoissa. Naapurien melu ja tappelu peittävät ikihiljaisuuden ja mummo saa nukkua rauhassa vailla maallista kärsimystä.


Missä mennään yhteiskunta? 
Jos haluat kuolla rauhassa, maksa laskusi säännöllisesti, laita ne maksupalveluun, lopeta lehdet ja liimaa ei kiitos lappu ulko-oveen. Jätä verhot auki, jotta aurinko paistaa viimeiseen päivääsi. Arvokas oli kuolema, kun ketään ei häiritty, eikä pyydetty apua. Ei kuulunut voihketta, eikä kaipausta.


Henki pakeni hiljaisuudessa ja jäljelle jäi vain lukittu ulko-ovi, jonka kelloa ei kukaan soittanut. Viimeisenä ystävänä oli vuosikymmeniä katsotut seinät, joilla olisi voinut olla kerrottavaa muille, mutta kuuntelijoita ei ollut.

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net
http://www.facebook.com/first.ilkka
...

Mielipidekirjoitukseen kuuluva kuvakansio ~  
Malmin hautausmaalta, jonne se viimeisen vuokrayksiön osoite vie - matkalle uuteen ikuiseen kiertoelämään ...
---   http://kuvaboxi.fi/julkinen/289gg+ilkka-luoma-hautausmaa.html   ---


Sent:
Sent: Wednesday, January 27, 2010 7:55 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Suomi on ihannemaa - täällä saa olla todella rauhassa, niin elävänä kuin kuolleena
.

Ei kommentteja: