maanantaina, elokuuta 29, 2016

Totuus – hetken piina*


(Media otti esille vaikean käsitteen sisällään pitävän kirjoituksen ja selostuksen. Totuus ei pala tulessakaan – on ikivanha sanonta, jonka todenperäisyyttä ei päästä koskaan toteamaan ~ http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1472269157416 - HS-toimittaja Ville Similä)


[ … kansalainen Erkki mielellään arvostaa omaa näkemystään maailman menosta – Erkin mielestä se on totuus, mutta naapurin Ville sanoo sen olevan mielipide – Ville usein on eri mieltä Erkin kanssa mikä oli syy miksi Suomi syöksyi lamaan 1990 ja 2008 – totuuksia lienee useita

 … kansalainen Liisa tietää totuuden olevan korvien välissä, sillä Liisa ei hyväksy kaiken maailman dosenttien mielipiteitä ja väitteitä. Liisalle totuus on arkinen tosiasia illan jälkeisestä yöstä ja uudesta aamusta, jolloin hän herää ja keittää kahvin, sillä Erkki on laiska ja kuorsaa – nämä ovat Liisan totuuksia, sille korvat ja silmät sen kertovat … ]


Kolumnin mukaan totuus hallittiin silloin joskus paremmin, kun asiat tarkistettiin tietosanakirjasta ja päivän Hesarista. Totuus on elastinen ominaisuus |1 Totuudella on myös tieteellinen selite. |2

Mikä on totuus, on
 aiheellinen kysymys - onko totuus vanhan kaavan mukaan se, mikä enemmistönä hyväksytään vai se paras tieto, joka perustuu johonkin auktorisoituun tietolähteeseen, vai asuuko totuus meissä kussakin omassa itsessään. 

Kolumnia mukaillen Paavo Väyrynen
|3 tiesi totuuden usein paremmin nukuttuaan yön yli - ja paras oli se totuus, jonka muhittamiseen oli mennyt useampi yö - sillä näinhän tiedon kaivaminen totuuksien pilvestä saattoi tapahtua huolellisemmin. Tänään totuus on pilvessä - tai ainakin se totuus, joka määrittyy ihmiskäytänteistä, -tiedoista ja tutkimussaavutuksista. Paavon totuus ei silti saata olla totuus monille, jotka epäilevät Väyrystä hämmentäjäksi (HS-toimittaja Unto Hämäläinen)


Totuuden hallinta on taitolaji;

 … tänään totuuden kuva on tapahtumahetki, johon usein Hesarinkin toimesta sumutetaan sanomasta tarkoitushakuista maustetta, siivittämään se uskottavaksi, kiihottavaksi, innostavaksi tai vähintään vastakkaiseksi siihen nähden, mikä oli esitetty informaation jakokilpailijan taholta. Puhutaan jopa hybridi-informaatiosodasta |4 


Totuuden kaksintaistelu on perinteellinen - media ja kansa

Kansalainen ottaa yhä lujemmin otetta tiedon muodostukseen ja myös arviointiin. Totuus on tietoa ja sen ymmärtämistä, hetkellistenkin todisteiden valossa, jotka saattavat ajan myötä osoittautua vääriksi. Tiedolla on kiire tulla ”uunista ulos”. Tiedon julkistuksen nopeudesta kilvoitellaan – ”Juuri nyt tai tapahtumassa tällä hetkellä” välilööpein. Varsinkin videoiden liki reaaliaikaisuus ilmentyy kansalaismediassa kiihtyvästi – kaikilla on kamerakännyköitä.


Väyrysenkin ymmärrys on parantunut iän myötä –

 … kokemuksen kasvaessa huomata totuuden monenkirjava olemus, joka säteilee kertojansa (tiedontuottaja) ja kuulijansa (tiedonkuluttaja) vuorovaikutuksessa. Tänään vuorovaikutusta totuudenetsijöiden eturintamassa ovat vastamediat, jotka harjoittelevat totuuden etsimisessä ja jalostamisessa – hyvinkin tarkoitushakuisin keinoin, jopa yhden asianliikkeinä.

Täyttä ja absoluuttista totuutta ei ole olemassa - se on useimmiten vain aikakausituote. Liian usein arkikansa lukee vain kirkuvat lööpit ja siitä muodostuu sen hetkinen mielikuvatotuus!

EKSTRA
Tavalliset ihmiset innostuivat Facebook’ sta:Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä


AL | US | VU | PZ | BL | BL | BLOG 87195

DOC totuus_29082016 – Microsoft Word Starter
PVM 29082016


478

Ei kommentteja: