perjantaina, syyskuuta 23, 2016

Tämän päivän Robin Hoodit – Bill Gates ja Mark Zuckerberg


(Yle Aamu - TV kertoi 22. syyskuuta 2016, että Facebook’ in pääomistaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg lahjoittaa vaimonsa ja itsensä nimissä olevan säätiön kautta 2,7 miljardia US – dollaria lääkkeiden ja sairaalatekniikoiden kehittämiseen |1)

[ … kansalainen John tietää Yhdysvalloissa, että lahjoitukset antavat veroetuuksia, ja näin lahjoittaminen eli yksilötasoinen tulonjakaminen on taloudellisesti myös järkevää, John on oivaltanut hymyillen, että win – win

 … kansalainen Alice oivalsi, että niin Bill Gates kuin Mark Zuckerberg ja monet muut ovat keränneet tähtitieteellisen omaisuuden juuri pienistä rahavirroista, jotka ovat lähtöisin kansalaisilta, heidän sangen pieninä kertasuorituksina – suoraan tai epäsuorasti. Alice tiesi, että miljoonat purot tekevät kuohuvat virrat ja kosket … ”


Yhdysvalloissa on paljon lahjoittajia. Lahjoitus on osa amerikkalaista elämänmuotoa |E – se jakaa, jolla on yllin kyllin. Tapahtuuko se sisähäpeästä, anteliaisuudesta, raadollisesta pyrkyryydestä etusivujen pinnalle peittämään rujoja liiketoimia tai onko se sittenkin hyväntekeväisyyttä ja yksilön ”veronjakoa” eli tulontasausta Roope-sedän rahasäiliöstä, jottei säiliötä tarvitse liian usein laajentaa – jää kansalaisten ja lukijoiden arvioitaviksi.


Bill Gates ilmoitti jo kauan sitten, että jakaa liki kaiken – jättäen vain neljä miljardia

[2006]” … Gates jakaa omaisuuttaan runsaalla kädellä; malariaohjelmiin Aasiaan ja Afrikkaan kuin myös Helsingin kaupungin kirjastotoimelle. Gatesin laskennallinen omaisuus lienee noin 40.000 miljoonaa euroa. Hän on luvannut jakaa siitä 90 %. Neljä miljardia eläkkeeksi ja lapsien turvaksi riittänee. Moniko suomalainen jakaa omaisuudestaan 90 % yleishyödyllisiin kohteisiin? Tosin runsaudesta on helpompi jakaa kuin niukkuudesta. Missä menee runsauden ja niukkuuden raja? 

Bill on myös vihattu mies. Hän aloitti varakkaan lakimies isänsä tuella niin sanotusti autotallista. Hän ja luottomiehensä osasivat neuvotella tuon - ja tämän ajan jättiläiseltä IBM:ltä historiallisen sopimuksen, jota IBM ei ymmärtänyt, mutta Bill ymmärsi. Daavid ja Goljat kohtasivat. IBM ei uskonut henkilökohtaisiin tietokoneisiin, Bill uskoi. … ” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/06/tmn-pivn-robin-hood-jakaa-itseltn.html


Facebook on räjähtänyt uudeksi ilmiöksi, yhdistäjäksi ja kansalaisäänitorveksi

Zuckerberg iski kultasuoneen. Hän oivalsi, että yliopiston kampuksella saanut helposti yhteyttä toisiinsa, kun teki mieli juhlia tai muutoin viettää hauskaa. Mark keksi nettipohjaisen ”puhelinluettelon” – loppu onkin jo lähihistoriaa ja nyt miljoonat kasaavat omaa henkilökohtaista ”puhelinluetteloaan” ja samalla päiväkirjaa ja kansalaiskanavaa. Mark teki palveluksen maailmalle ja maailma kiitti.

Nyt Zuckerberg kiittää |2 ja jakaa paljostaan 2,7 miljardia hyväntekeväisyyteen. Mark liittyi nyt näin monien aiempien lahjoittajien joukkoon – joista kuuluisin lienee ikkunoiden Bill Gates.


Onko meillä Suomessa lahjoittamisen kulttuuria?

Kyllä on, kansan karttuisa käsi keräsi Lastensairaalalle puuttuvat miljoonat – hyvään asiaan |3. Keräyksen junailijana toimi ja toimii (?) nykyinen ministeri Anne Berner. Nyt karttuisan käden kansakunta odottaa Annelta tilinpitoa ja tasetta kuinka tämä Lastensairaala kaikkiaan rahoitettiin, omistettiin, vuokrattiin sekä kuka/ ketkä maksaa/ maksavat ja kenelle/ keille, mistäkin.


Bernerin junailemana lapsemme saavat uudet ja modernit tilat vaikeiden sairauksien hoitoon ja parantamiseen/ parantumiseen. Valtiollamme ei ollut riittävästi varoja tämän erityisen tärkeän projektin hoitamiseksi – nopealla aikataululla. Kansa riensi apuun.

Rientävätkö nyt maamme hallitus ja valitsemamme edustajat kansan apuun, kun syrjäytyneitä, ajelehtivia nuoria, pitkäaikaistyöttömiä ja yhä sairaampia on vieläkin enemmän. Valtiomme otti inhimillisyyslainaa ulkomailta kustantaakseen pakolaistulvan |4, joka saapui Ruotsin kautta maahamme; olisiko nyt syytä ottaa omillemme tätä samaa inhimillisyyslainaa, vaikkapa ajelehtivien nuorten aktivoimiseksi |5 työ- ja opiskeluelämään?


*

- Tarvitaanko meilläkin yksityisten lahjoittajien kulttuuri ja olisiko valtion säädettävä riittäviä vero- ynnä muita etuuksia lahjoitusten tekemisen järkeväksi ja tuottoisaksi lahjoittajilleen sekä tämän myötä hyödyksi lahjoitusten kohteille?Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

AL | US | PZ | VU | BL | T | BL | BLOG 88447

DOC Tämän päivän Robin Hoodit_22092016 – Microsoft Word Starter
PVM 22092016


597

Ei kommentteja: