torstaina, tammikuuta 26, 2017

Presidentti Trump on reviiripuolustaja


(Yhdysvaltojen uusi presidentti Donald Trump peruutti TTP – sopimukseen |1 osallistumisen USA:n osalta. Yle informoi aiheen siten, ettei Trump halua tehdä yhteistyötä. Uutisointi oli väärä – kyllä Trump haluaa, mutta kahdenkeskisesti. Mikä onkaan Trumpin strategia? |*)


[ … senaattori Alice tietää, että USA on menettänyt paljon työtä, pääomia ja liikeideoita muihin maihin – erityisesti Kiinaan. Alice haluaa nuo työpaikat takaisin. USA:ssa velloo samalla tavalla piilotyöttömyys kuin meillä Suomessa – on tilastojen ulkopuolisia ihmisiä. Nyt nuo työpaikat halutaan takaisin, ja piilotyöttömät töihin, näin ajatellaan. Alice tietää Kiinan hyötyneen suuresti amerikkalaisen pääoman ja työn maihinnoususta

 … senaattori Erik näkee asian toisin. Erik tietää, ettei amerikkalainen työ olisi enää pärjännyt Kaukoidän halvemmille tovereille. Samalla Erik on tiennyt jo pidempään, että 1383/7480 miljoonaa on enemmän kuin 322/7480 miljoonaa eli Kiinan markkinoille on päästävä. Erik tietää myös, että moni amerikkalainen yhtiö on pelastanut voittonsa siirtäessään toimintaansa edullisempien kustannuksien valtioihin – kuten Kiinaan … ]


Yhdysvalloissa on nyt kaksi näkemystä – 

1. Reviirin puolustaminen eli oman maan voimakas etujen ja hyötyjen ajaminen sekä globalisaatio, jonka uskotaan ylläpitävän paremmin suurvallan mukanaoloa maailman talousvirrassa.

2. Globalisaatio siirtelee työtä, pääomia, liikeideoita kuin myös henkistä pääomaa – varsinkin kiinalaiset ovat hyvin uteliaita huomaamaan kaikki ideat, joilla voi edesauttaa omaa liiketoimintaa ja lopulta voittojen tekemistä. Kiina on tänään monilla saroilla jo maailman suurin.


Reviiripuolustusta kannattava Trump

Reviirimäärite - Evoluutio loi tuossa noin miljardi vuotta sitten omien ”päätavoitteidensa” tueksi reviirit. Reviiri on lajistollinen, suvullinen ja /tai perheellinen elinpiiri, jonka tavoitteena on tuottaa kaikki se tarpeellinen, jotta perimä siirtyy eteenpäin.

Elämällä ei ole muuta tarkoitusta kuin pitää ”itsensä” elossa läpi vuosimiljoonien – keskeytyksettä, siis kuolemattomana. Näin on selkeästi tapahtunut. Evoluutiolle yhden lajin menetys ei ole ongelma, koska aina muut jatkavat ja kehittyvät sopeumassaan biosfäärin tasapainokilpailussa. Reviiripuolustaja poikkeaa omaltaan vain silloin, kun on saatava uutta geenistöä eli perintötekijöitä, ettei suku degeneroidu pois elon virrasta.


Trump lupasi tehdä omasta reviiristään suuren – The Great, jälleen

Nykyparametrein Yhdysvallat on bkt - taloudeltaan maailman suurin. Ainakin USA:n armeija on maailman kallein, tuhovoimaisin ja levinnein sotilaallinen hyökkäys- ja rynnäköintivoima. Amerikka on kokenut itselleen maailmanpoliisiroolin ja näin katsonut itselleen oikeuden sotia kaikkialla maailmassa, jos läntiset arvot, demokratia ja sananvapaus ovat uhattuina. Näin ainakin vakuutellaan. Syyt USA:n sotimiseen kaukana omilta rajoiltaan ovat kuitenkin sangen itsekkäät – kauppa, raaka-aineet ja poliittinen vaikutusvalta – näistä pidetään kiinni.


Trump puolustaa nyt väkevästi reviiriään

Seuraavana on vuorossa TTIP – sopimusluonnos |3, EU |4 ja Kiina |5. Trump on ilmaissut, että EU:n olisi hajottava (!) ja Kiinan vaikutusvaltaa pitäisi kaventaa. Trumpin täytyy tietää, että Kiina on jo maailman suurin – ostovoimakorjatulla tavalla – kansantaloudeltaan.

Lisäksi Trump tietää, että jos Venäjä ja Kiina tekevät jonkinasteisen yhteisliiton erityisesti sotilaallisesti – on se kyvyiltään myös maailman suurin ja vaikuttavin. Trump saattaa tietää myös, että Yhdysvaltain liittovaltio on jatkuvassa velanottokierteessä, ollen liki selvitystilaa |6 – de facto.


Ja sitten se toinen puoli – globalisaation edistäminen

Globalisaatio alkoi läntisen ajatuskaavion mukaan jo löytöretkistä, jotka johtivat siirtomaavaltaan eli kolonisaatioon, jonka myötä syntyivät monet tänään vaikuttavat ristiriidat – pakolaisaallot eivät vähäisimpinä. Globalisaatio on voitto liukasliikkeisille monikansallisille yrityksille, yhtymille ja korporaatioille.

Euroopan unionin johtolause on vapaa liikkuvuus – näin ajatellaan tehdä EU:sta suuri ja vaikutusvaltainen. Tämä suunnitelma ei sovi Trumpille. Yhdysvallat uuden ulkopolitiikkansa myötä ei voi sietää suuria itseään mahtavampia liittoumia. Trumpin maailmassa USA on maailman mahtavin reviiri, jota pitää puolustaa maailman mahtavimmalla armeijalla.

Globalisaation ajatellaan hiljalleen tasaavan maailmanlaajuisesti tuloeroja, tasa-arvoistavan maailman valtioita. Näitä yleviä periaatteita ei oikein tue se, että maailman kahdeksan rikkainta omistaa enemmän kuin maapallon ihmispopulaation puolikas!|**


Amerikkalainen globalisaatio – ennen Trumpia

USA meni Kiinaan lähinnä kolmen syyn vuoksi: 1) halpa työvoima, 2) massiiviset kotimarkkinat ja alussaan 3) olemattomat ympäristölait. Näiden syiden vuoksi Suomikin kotiuttaa suuria voittoja Kiinasta ja samalla siirtämällä ympäristökuormaa kiinalaisten ”taskuihin”.

Kiinalaiset tuotteet synnyttävät lisäksi vientimaissaan paljon työtä – maahantuonti, tukku- ja vähittäisportaaseen. On myös huomattavaa, että esimerkiksi Suomen valtio saa enemmän arvonlisäveroa kiinalaisesta T-paidasta kuin valmistava tehdas koko paidasta!

Näillä operaatioilla Yhdysvallat osallistui vapaaehtoisesti voittopyyteellä Kiina kehitysmaaohjelman rahoitukseen, molemmat hyötyivät. Tosin vapaan liikkuvuuden myötä meni työpaikkoja, kuten Suomestakin, mutta vastineeksi kansalaiset saivat ja saavat huomattavasti edullisemmin kulutettavaa – puhutaan kiinalaisesta tavara-aallosta, jota ryydittää maailman suurin verkkokauppa, kiinalainen Alibaba.


Entä millainen on globalisaation tavoite maailmalla?

Se lienee varmaa, että kaikki huutavat kasvua, ymmärtämättä, että rajallisesta et voi kiskoa nyhtötaloutena loputtomiin. Kasvuhoenta kaikuu kaikkialta. Ympäristö loppuu ympäriltä aiemmin kuin herää ajatus kestävyydestä, mistä elämme – me kaikki.

Olemme biosfäärillinen vesi-hiilielämä, joka määrittyi niukkuuteen kilpailunsa myötä. Globalisaatio kiihdyttää kulutusta, kotimme ovat jo nyt täynnä kiinalaista tavaraa – niin paljon, että vuokraamme ulkoisia pienvarastoja ylijäämätavaroille – koska kotiin ei enää mahdu enempää!
Niinpä minimalismi – globalisaation kauhu nostaa päätään. Trump miljardöörinä tietää mitä on kuluttaminen, hän ajaa kuluttamisen mantraa nyt kaikille. Kaunista, eikö, mutta tuhoaako se elinympäristömme – vaikka puhutaan puhtaasta hiilestä!


Meneillään on selviytymistaistelu – ei vain mediaa vastaan

Nyt globalisaatio ja reviiripuolustus ottavat yhteen. Trump näyttää valinneen linjansa. Mitä sanovat maailman suurin liukuhihna ja tuotantokoneisto Kiina (presidentti Xi Xiping) ja mitä sanoo maailman suurin raaka-aine- ja energia-aitta Venäjä (presidentti Vladimir Putin)?

Kiina tietää mitä merkitsee rajojen sulkeminen, kun se oli pakko 1400 – luvulla, oli eletty globaaliudessa yli varojen. Venäjä on kyvykäs täyteen omavaraisuuteen ja rajojen kiinni laittoon – se ei tarvitse mitään muualta, kaiken se voi tuottaa lopulta itse.

Entä Yhdysvallat, joka on tottunut imuroimaan raaka-aineita ja energiaa kaikkialta? Näinkö Trumpin perustavoite on omavaraisuuden lisääminen? Mitä sanovat Trumpin tosiluotetut – erityisesti Jared Kushner, jolla sanotaan olevan mittaamaton vaikutusvalta Donald Trumpiin. Jared on Donaldin tyttären Ivankan puoliso. Nepotismia?

Tekstistä viitenumerointi

|1 TTP - Tyynenmeren vapaakauppa-alue. Tyynenmeren suurista valtioista Kiina ja Venäjä olivat muutoinkin pois tuosta TTP: stä. Kiinalla on RCEP oma viritys aiheesta, ilman USA:ta ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005057856.html
|1 Jos Kiina, niin myös Venäjä, jolloin US olisi kuitattu komeasti ulos. Olisiko tämä ollut Trumpin tavoite? Ei varmasti, sillä se heikentäisi USA' n asemaa merkittävästi. Toisaalta Kiinalla on omat suunnitelmat Tyynen valtameren alueelle ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005058783.html -

|2 Tyynenmeren maat, mukaan lukien Yhdysvallat, Japani ja Australia, pääsivät sopuun valtavasta TPP – vapaakauppasopimuksesta maanantaina ~ http://www.hs.fi/talous/art-2000002857492.html - [05102015]

|5 Etelä-Kiinan meri - Sipri eikä media tiedä Kiinan todellista tilannetta tässä arveluttavassa kilpailussa. Kiinan suurin strategia kätkeytyy tähän: ~ 1,38/7,55. Kiinan teknologinen ylivoima kasvaa kaikilla aloilla, myös aseistuksessa. Ylivoima perustuu yksinkertaisiin tosiasioihin. Edellinen liki täydellinen ylivoima-aikakausi oli keisari Zhu Di' n aikana 1400-luvun alkuaikoina ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005058576.html -


EKSTRA

A. Kuka muistaa enää presidentti Barack Obaman? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/09/presidentti-barack-obaman-piina-aika.html

B. Suomen kuuluisin reviiripuolustaja on europarlamentaarikko ja populisti yhdenasialiikkeen johtaja Jussi Halla-aho ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/38881-maahanmuuton-sijasta-kyseessa-on-reviiripuolustus -, joka syrjäyttänee nykyisen Perussuomalaisten puheenjohtajan, toistaiseksi populistisen ulkoministeri Timo Soinin, jonka jälkeen arvellaan Soinin katoavan EU- tai natopyörteisiin – kuten Jyrki Katainen EU – komissioon – kesken kauden, rintamakarkurina?

PS

Ellet näe tekstin linkkejä tai ne eivät aukea, niin voit lukea koko kirjoituksen täältä ~ https://ilkkaluoma.vuodatus.net/lue/2017/01/presidentti-trump-on-reviiripuolustaja -


Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

...
AL | US | PZ | T | VU | BL | BL | FB | FB | FB | BLOG 117807

DOC Presidentti Trump on reviiripuolustaja_24012017 – Microsoft Word Starter
PVM 24012017

|1154|!

Ei kommentteja: