perjantaina, heinäkuuta 14, 2023

Kiina on maailman suurin kansantalous

 CHI|2595|419239|NA


Kuva: Forbidden City -photo by IJL-Productions 


***




- IMF 2016 -BKT/PPP --
https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous/860c910c-f84f-36d2-aa2a-d7c79f9f43f7 -

"4.12.2014 -Se on tapahtunut: Kiinasta tuli maailman suurin talous"

..
"Kiina on maailman suurin vientitalous ja sen kansantalouden koko on ollut jo useita vuosia maailman suurin, jos tarkastellaan valuuttakurssivaihtelusta puhdistettua indikaattoria eli ostovoimakorjattua kansantuloa. Kiinan nousu on ollut poikkeuksellinen koko ihmiskunnan historiassa.
-- 26.11.2021"

Kauppalehti kertoo näin:
"Kiina karkasi länneltä, ykkönen lähes jokaisella teknologian alueella — EK:n johtaja: Kiinaa ajetaan nurkkaan televerkoissa" |1
-löytyy linkin ~ https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kiina-karkasi-lannelta-ykkonen-lahes-jokaisella-teknologian-alueella-ekn-johtaja-kiinaa-ajetaan-nurkkaan-televerkoissa/0421c8c1-1e47-4338-a9a3-bb41e5131833 - alta -
-toimittajakirjoittajana Alberto Claramunt.


__
Kiinassa valmistuu joka vuosi ~ 340 000 ylempää insinööriä, mikä on enemmän kuin USA' ssa, EU' ssa ja Venäjällä yhteensä. Seuraavaksi eniten kouluttaa näitä tuotekehitykseen pystyviä (?) insinöörejä yms. yllättäen Intia! Vai onko se niin suuri yllätys?

Kiina aloitti valtavan tuotekehitys- ja tuotantoreformin vuosituhantisten perinteidensä päälle jo Deng Xiaoping' in aikana (ollen sekaantumatta ja sotkeutumatta muiden itsenäisten omiin sisäisiin asioihin) -

.. silti kiinalainen on vilpittömän utelias, eikä halua "keksiä pyörää uudelleen", vaan helpointa on katsoa mallia ja kehittää sitä. Tätä mallin katsomista harrastavat kaikki - ei tarvitse kuin katsoa autoteollisuutta niin huomaa sen; ulkoisina ja sisäisinä tekijöinä.

__
Länsi aloitti omalla ahneudellaan vääjäämättömien tapahtumasarjojen alustamisen, miksi Kiina menestyy nyt lähes alalla kuin alalla nopeimmin, tehokkaimmin ja tuottavimmin -

.. syinä olivat tämän aikaansaamisessa lähinnä kolme tekijää, jotka innostivat lyhytnäköisiä länsimaita siirtämään valtavat määrät tuotantoa ja työpaikkoja Kiinaan, nämä olivat ja ovat edelleen:

A. Edullinen, lakkoilematon ja työteliäs toveri liukuhihnoilla tuottamassa pienellä lomatarpeellaan työpanosta menestyttämään osaltansa yhtiön voitontekokykyä.

B. Maailman suurin markkinapotentiaali heti tehtaan ovien takana - yhtenäisenä sääntöalueena, joka on monin osin nykyisin jo toteutumassa itse markkinana.

C. Läntiselle yhtiölle mahdollisuus työntää tuottamansa päästöt kiinalaisten omiin taskuihin, pois omasta maastaan -

sekä D. suuri mahdollisuus Kiinan kautta päästä kehittyvien - ja kehitysmaiden valtaville tämän päivän ja erityisesti huomisen markkinoille -edullisemmilla ja kiinalaisilta saaduin tuoteinnovaatiotuotteilla.

__
Länsi omassa ahneudessaan oivalsi tehdä Kiinasta rahaa - katso esimerkiksi Tesla |2, joka valmistaa suuren osan sähköautoistaan Kiinassa - Kiinahan on jo maailman suurin automarkkina ja sen potentiaali on moninkertainen verrattuna koko läntiseen markkinasektoriin.

|1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/05/huawei-yhtyman-suuruus-arsyttaa.html -
"Huawei yhtymän suuruus ärsyttää lännenmiestä!"
|1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/02/idan-ja-lannen-valinen.html -
" .. Huawei on siis alallaan maailman suurin, ja sille olisi saatava suitset – hevonen (kiinaksi 'ma') on saatava aisoihin, jottei se 5G' n myötä nouse liian voimakkaaksi, sillä 5G muuttaa kaikkia yhteiskuntajärjestyksiä, ihmisten henkilökohtaista eloa sekä sotilaspoliittisia asetelmia – kaikkialla maailmassa. Lännen mielestä itä – eli Kiina ei voi olla tien näyttäjä, vaikka kiinalaisia on enemmän populaationa kuin kaikkia lännenmiehiä yhteensä --- .. "
|2 ~ https://tekniikanmaailma.fi/jos-ostat-teslan-se-tulee-luultavasti-kiinasta-jo-yli-puolet-tesloista-on-kiinalaisia/ -
TM-otsikoituna näin: "Jos ostat Teslan, se tulee luultavasti Kiinasta – Jo yli puolet Tesloista on kiinalaisia"
|2 ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000009509327.html -
"Tesla rakentaa akkutehtaan Kiinaan"


__
Länsi on peloissaan omasta tulevaisuudestaan,

.. jos ja (kun) Kiina luo entistä syvempiä talous- |3 yms. (sotilas)suhteita Venäjään ..
-maailman suurimpaan raaka-ainevarantovaltioon ja näin rakentaa ylivoimaiselle tuotantokoneelleen raaka-aineiden saannot eheäksi osaksi toimivaa logistiikkaa ja näin on tie maailman suurimmille markkinoille - kehittyville ja kehitysmaille viitoitettu ..

-ja länsi ihmiskuntavähemmistönä jää omaan karsinaansa täyttämään jo paljolti kyllästyneitä markkinoitaan?

|3 USA FED johtaja Janet Yellen käväisi Kiinassa huolestuneena talouskehityksestä, jossa USA omalla protektionismillaan ja pakote-, kiristys-/takavarikointipolitiikallaan ahdistaa vapaan maailman kauppaa ..
-pelossaan, jossa se jää - jäisi suurempien huomisten jalkoihin -- ?
https://yle.fi/a/74-20040267 -


YLE: "Kiina ja Yhdysvallat ovat taas lähentyneet – taloudellisia päätöksiä ohjaa nyt kansallinen turvallisuus, eivät ihmisoikeudet, sanoo ekonomisti"
-Yle-toimittajana Miina Väisänen.


__


119832



__


|  182  SUOMI24  P  533  |  SUOMI24  A    |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  Twitter  |  



-

2

Ei kommentteja: