maanantaina, kesäkuuta 19, 2006

Tämän päivän Robin Hood jakaa itseltään

Bill Gates on maailman rikkain mies. Nyt hän keskittyy hyväntekeväisyyteen. Hän on myös monille ilmentymä, joka nosti tietoverkkoihin kapinan hakkerointeina, linuxeina ja vastustuksen ylihintaisia tietokoneohjelmia kohtaan. Gatesin yhtiö Microsoft yhdisti tietotekniikan ohjelmallisesti ja laittoi yhtenevän "lukutaidon" moniin sovelluksiin, joita automaattisesti käytämme päivittäin.

Bill jakaa omaisuuttaan runsaalla kädellä; malariaohjelmiin Aasiaan ja Afrikkaan kuin myös Helsingin kaupungin kirjastotoimelle. Gatesin laskennallinen omaisuus lienee noin 40.000 miljoonaa euroa. Hän on luvannut jakaa siitä 90%. 4 miljardia eläkkeeksi ja lapsien turvaksi riittänee. Moniko suomalainen jakaa omaisuudestaan 90% yleishyödyllisiin kohteisiin? Tosin runsaudesta on helpompi jakaa kuin niukkuudesta. Missä menee runsauden ja niukkuuden raja?

Bill on myös vihattu mies. Hän aloitti varakkaan lakimiesisänsä tuella niin sanotusti autotallista. Hän ja luottomiehensä osasivat neuvotella tuon - ja tämän ajan jättiläiseltä IBM:ltä historiallisen sopimuksen, jota IBM ei ymärtänyt, mutta Bill ymmärsi. Daavid ja Goljat kohtasivat. IBM ei uskonut henkilökohtaisiin tietokoneisiin, Bill uskoi.

Microsoftin tuotteet eivät ole koskaan olleet automarkkinoiden mersuja. Bilin ohjelmistot ovat sen sijaan keskimäärin toimivia tasapainoisia tuotteita, joille syntyi de facto asema. Microsoft oli ikäänkuin pakko, koska se oli alusta alkaen kaikilla heti (DOS-käyttöjärjestelmä). Tietokoneen sielu on käyttöjärjestelmä, aivan kuin meidän ymmärrys, joka ohjaa toimiamme, joskus hyvin ja joskus vähemmän hyvin.

Bill Gates oivalsi, että kaikki tarvitsevat tietokoneita ja ennen kaikkea hän ymmärsi, että ohjelmistojen pitää olla yhteensopivia ja yleisesti ymmärrettyjä. Miltei kaikki maailman ihmiset osaavat Word-teksitinkäsittelyn ja Windows-käyttöjärjestelmän. Bilin ohjelmistot eivät ole koskaan olleet maailman parhaita, mutta ne ovat useasti yleisimpiä. IBM teki Bilille maailman merkittävimmän massamarkkinoinnin. IBM oli määräävä hahmo PC-markkinoilla 1980-luvulta.

Bill keräsi itselleen mahtiomaisuuden ja mikä mielenkiintoista, ilmoitti jo 10 vuotta sitten lahjoittavansa suurimman osan omaisuudestaan muille. Bill "ryöstää" itsensä tämän päivän Robin Hoodina jaettavaksi "köyhille". Bill suorittaa tulonjakoa enemmän kuin monet maailman valtiot. Gates vie nimensä historiaan tulonjakajana, kunhan lahjoituspolitiikka saa laajaa tietoisuutta. Bill tullaan muistamaan ihmisenä joka rikasti itsensä, lähipiirinsä, tuli "uskoon" ja jakoi amerikkalaistyyppisesti ja tavallansa säätiönsä kautta hyvinvointia kaikkialle maailmaan.

Mikä on hyväntekijän rooli? Mikä on lopullinen Bill Gatesin missio, mihin hän pyrkii? Joka tapauksessa hänen raha kelpaa kaikkialle. Microsoft ottaa ja Bill jakaa. Microsoft yhdisti informaatiologistiikan Ciscon (reitittimet/"liikennevalot") ja Googlen (tietovarastot ja tiedon etsintä/"pallo ei ole hukassa") kanssa; he/ ne avasit tiedollisen globalisaation, jota materiaalivirrat ja pääoma seurasivat. Näin syntyi maapalloistuminen. Nyt Bill yrittää korjata rahanjaolla globalisaatiosta syntyneitä ongelmia ja virheitä. Bill on ymmärtänyt, että hiukan hyvinvoivempi maailma takaa parhaiten rauhan tehdä businesta. Aikakautemme Robin Hood on aktivoitunut, ketkä muut lähtevät mukaan?

Ilkka Luoma
www.adressit.com/ilkkaluoma

Ei kommentteja: