Nokia, Suomen yrityselämän huippu, tehokkuudessa ja ostovoimanjaossa, teki ratkaisun saksalaisen Siemensin kanssa. Liitto kantaa hedelmää, kun jaetaan Aasian ja Kiinan jättiläismäisiä verkkokauppoja muutaman vuoden kuluessa. Nokia työllistää Suomessa markkinoidemme kokoon nähden ylivertaisesti myös verkkopuolella. Saksassa Siemens tulee vähentämään henkilöstöä verkkopuolelta suhteellisesti enemmän. Nokian ja Siemensin avioliitto on todellinen piristeruiske kummankin maan tietoliikenneosaamiselle.
Kiinassa päätetään noin parin vuoden kuluessa maailman suurimmat verkkokaupat. Vielä ei tiedetä mikä järjestelmä/ järjestelmät tulevat valituiksi. Kiina on juuri nyt ratkaisemassa ns. 3G ja WLAN/WIMAX - järjestelmien keskinäisyyttä/ jakoa ja onkin todennäköistä, että molemmat saavat jalansijaa maailman suurimmilla mobilemarkkinoilla.
Nokia ei olisi erinomaisesta kännykkäbuumistaan huolimatta saanut Kiinasta merkittävää osuutta verkkokaupoista. Siemens nauttii saksalaisena yhtiönä myös luottamusta ja arvostusta Kiinassa. Siemensin suurimpia myyntimiehiä on ollut mm. Saksan edellinen liittokansleri Shröeder. Nokia ja Siemens yhdessä, tehden vielä allianssin kiinalaisen Huawein kanssa, paaluttaa ja sementoi mahdollisuuksiansa merkittävästi.
Uusi Nokiasiemens saa pääkonttorinsa Suomeen; Nokian uusi toimitusjohtaja Kallasvuo teki väkevän vaikutuksen loistavalla ajoituksella ilmoituksesta, vaikkakin edellinen pääjohtaja Ollila varmasti tiesi hankkeesta, ja oli sen jo siunannut kuukausia sitten. Uusi yhtiö valmistautuu kilpailuun kiihkeimmin kehittyvillä markkinoilla Aasiassa. Osa valmistuksesta siirtyy Kiinaan. Kiinasta tulee maailman suurin tietoliikennemarkkina, jo nyt netin toiseksi yleisin kieli on kiina ja kasvu suurinta.
Nokia ilmaisi jo kuuluisassa mainoslööpissään lankojen katkeavan; näin tulee käymään ja maa toisensa jälkeen siirtyy langattomuuteen ja tolppien välit pitenevät, mutta myös alueittain tihenevät. Nokiasiemens kykynee nyt uudessa avioliitossaan riittäviin tuotekehityspanostuksiin, joista osa käytetään muualla kuin Suomessa ja Saksassa. Nokia on ymmärtänyt jo 1990-luvun lopulla, että kaikki tietoliikenne siirtyy nettiin ja henkilökohtaisiin taskulaitteisiin. Nokia ymmärsi myös sen, että verkkotoimintoja ei voi erottaa kännyköistä. Ajan kuluessa tietokoneet siirtyvät taskuihin, korviin ja silmälaseihin. Kaikki nämä järjestelyt tarvitsevat aina verkkoja ja taskulaitteita.
Taloudellisesti Saksa on ollut lähes aina Suomen merkittävimpiä kauppakumppaneita. Suomella ja Saksalla on historiallinen yhteys. Suomalaiset insinöörit ovat kautta-aikojen matkustaneet virtoina perehtymään saksalaiseen pedanttisuuteen ja suunnitelmallisuuteen. Nyt on toteutumassa historiallinen liitto, ja vielä 50/50 suhteessa, tasa-arvoisena ja Nokia johteisena. Edellinen Nokian liittoutuma ja ostos oli edesmenneen Nokian pääjohtajan, vuorineuvos Kairamon aikana tehdyt televisiotehdaskaupat. Kairamo oivalsi kännykät, mutta littutelkkarit olivat liian kaukana.
Informaatiologistiikka nousee maapallon merkittävimmäksi toimialaksi. Fyysistä tavaroiden ja ihmisten liikettä on pakko rajoittaa päästöjen, logistiikkahäiriöiden, terrorismin ja ihmisten psyykkeen vuoksi. Maapallo ei kestä sitä kasvua, mitä hoetaan kaikilla liikkumisen sektoreilla. Maapallo ja ihmiset tulevat kohtaamaan "pakolla" virtuaalisuuden, etätyön ja etämatkailun. Nokia valmistautuu olemaan se merkittävä toimija ratkaisemaan vielä tuntemattoman suuruisia tuotekehitysongelmia, mitä virtuaalisuus todellisuudessa tulee olemaan. Nokia lausutaan kiinaksi suunnilleen: "nuutzia", joka tarkoittaa liki näin: "lupaukset nousevat idästä".
Ilkka Luoma
www.adressit.com/ilkkaluoma
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti