tiistaina, syyskuuta 19, 2006

Suomalainen poliisi harjoitteli rajojansa pikkukahakoinnissa


Kuva: ~ 
https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2015102020539385 - kuva lisätty 03032021

*


Suomi on järjestyksen ja poliisiarvostuksen maa. Kansalaiset haluavat järjestyksen säilyvän ja erityisesti rikollisen aineksen kuriin parantaakseen omaa turvallisuuttaan. Suomi on keskimäärin niin turvallinen, kuin mikä tahansa muu länsimaa. Oli jo selvää, että Helsinkiin kehittyi "mellakka" ja poliisi harjoitteli menetelmiään ja haki rajojaan. 

Oli täysin selvää, että oikeusvalvonnan viranomaiset ottivat asiakseen tutkia ylittikö poliisi valtuutensa, koska tutkimus on osa kehityskulkua, myös tulevien vakavampien mellakoiden torjunnassa. Näin poliisi saa käytännön kautta toimintamallit. 

Mielenosoitukset ovat tulleet myös Suomeen ja yleisen suoran kansalaisvaikuttamisen lisääntymisen myötä lailliset ja jopa kannustettavat mielenosoitukset yleistyvät. Poliisi on Suomessa hyvin koulutettua perinteellisiin tehtäviin. On selvää, että ensimmäisissä "kahakoissa" poliisin adrenaliini kiehahti, koska kaikki oli uutta ja ennalta kokematonta. Suomen poliisilla ei ole kokemusta Tukholman ja Pariisin kaltaisista mielenosoituksista. 

Suomen poliisi harjoittelee nyt hyväksyttävästi huomista varten. Poliisi ei voi olla opettelematta ja harjoittelematta uusia tilanteita, viittaukset yleiseen kansalaisturvallisuuteen ovat hyväksyttäviä. USA:lla on maailman voimakkain armeija, vain sen takia, että heillä on rahaa, tahtoa ja jatkuva käytännön harjoittelu päällä. Samalla tavalla yhteiskuntarauhan turvaamiseksi suomalainen poliisi tarvitsee rahaa, tahtoa ja harjoitusta taatakseen kansan enemmistön vaatiman turvallisuuden tunteen. 


Suomalainen poliisi voi opetella ja harjoitella menetelmiä, joissa laillinen, etukäteen ilmoitettu voimakaskin mielenosoitus ohjataan "isällisesti" puuttumatta pieniin nyrkinheilutuksiin

Poliisi ei saa provosoida, kuten Helsingissä kävi. Poliisimme on vielä kokematon, mutta oppivainen. Poliisijohto on myös epävarma ja hakee linjojaan; rambopäälliköitä ei tarvita. Poliisi voi tehdä exkursioita Pariisiin, Washingtoniin, Buenos Airesiin ja muualle, missä tapahtuu oikeasti. 


Kansalaiset ovat yhä valveutuneempia ja ikiaikainen käsitys, ettei Suomen kansalainen ryhdy barrikaadeille, on murtumassa

Huomisen kansalaiset ottavat enemmän suoraan kantaa ja toimivat. Uudet ryhmät kehittyvät, he saavat määrätietoisia johtajia; osaajia, jotka ymmärtävät laillisuusnäkökulmat ja suoran toiminnan tehokkuuden ja tuloksen. 


Maailma muuttuu myös Suomessa, poliisi sen mukana

Meidän on aina muistettava, että niin mielenosoittajat kuin poliisit ovat enemmistöltään suomalaisia. Yhteiskuntakehitys on murroksessa, esialku on nähty ja edustuslaitoksemme on myös kehityttävä ymmärtämään kansalaisten suorat toimintatavat. 

Viime kädessä yhteiskunnan voima on peruskansalaiset, jotka ylläpitävät tämän koko systeemin. Eilisen hiljainen enemmistö on huomenna aktiivisempi ja toimivampi. 


 Ilkka Luoma

Ei kommentteja: