keskiviikkona, syyskuuta 20, 2006

UPM saneeraa ylläpitoa ylläpitääkseen markkina-asemansa?

UPM Jämsä River Mills - Kaipola



Suomi on vahva metsäteollisuusmaa, vielä. Kustannustasomme ja rahtausetäisyytemme ovat liian suuria ja pitkiä. Metsäteollisuus yhdistyksensä ja Anne Brunilan kanssa ovat totisen paikan edessä. UPM Jämsänkoski ja Kaipola Jämsässä vähentänee kummastakin 160 henkilöä YT-rallin kautta. Maapallon paperinkulutus nousee kauko-idässä ja Etelä-Amerikassa; siirtyykö tuotanto sinne ja viedäänkö parhaat koneet laivarahtina Kiinaan.
UPM taistelee markkinaosuuksista ja koettaa pitää tehtaidensa ylijohdon Suomessa, vaikka skenaariot ovat tuotannon osalta jo muualla. Uusia paperikoneita ei ole asennettu Suomeen. Jämsässä vanhimmat yksiköt ovat punakapinan ajoilta ja uusimmatkin jo yli kymmenen vuoden takaa. "Vanhat" paperikoneet suomalainen Metso-konserni voi modernisoida ja myydä edelleen Intiaan ja Pakistaniin.

Nyt saneerataan mielenkiintoisesti paljon väkeä koneiden kunnossapidosta. Mitä se tarkoittaa? Yksinkertaisesti se kertoo sen, että koneita ei kohta huolleta; ne jäävät virattomiksi. 10 metriä paperia sekunnissa ei riitä, nyt pitää olla 30 metriä sekunnissa, se on maailman menoa se. Kuriositeettina mainittakoon, että Tervakoskella "ikivanhoilla" koneilla menee hyvin; raamattupaperin kulutus on vakaata kuin luterilaisen kirkon kannatus ja Tervakoskella tehdään maailman parasta erikoispaperia, on niin ohutta, että nälkäkin näkyy läpi.

Jos UPM YT-neuvottelee kunnossapidon ulos, jää jäljelle aikataulu, josta koneet hiljenevät. Ei siinä UPM-Pesonen mahda asioille juuri mitään. Markkinat ovat muualla ja paperinpyörittäjä mm. kauko-idässä on halvempi kustannuserä kuin meidän ammattiväki. Puu- ja kuituraaka-aines lähtee edullisemmin eukalyptus-metsistä. Palkkatasot kaikkinensa ovat Suomessa korkeita, myös johtajistolla.

Johdon tehtävä on huolehtia yhtiöstä, henkilöstöstä, toiminnan tuotekehityksestä ja markkinaosaamisesta. Metsäteollisuus on ajautunut rankalle saneerauskuurille. Mm. Metsäliitto luopunee kokonaan tavallisesta paperista ja keskittää ydinosaamisensa mekaaniseen puunjalostukseen; talojahan tarvitaan aina ja sillatkin osataan tehdä jo puusta. Mitä tekee UPM, tuo Suomen metsäjalokivi? Onko UPM:n johtajisto ajantasalla, onko paperiväki kokonaisuudessaan laajasti ajan hermolla. Missä on yhteishenki, henkilöstötuotekehitys ja kyky ajatella huomisen kustannustasoja.

Jämsä kokee melkoisen iskun, jos 320 henkilöä poistuu verokertymistä, tosin osa ulkoistuu pienemmille palkoille ja osa eläkkeelle. Kunnossapidossa on moniosaajia, joista osa päätyy telakkateollisuuteen Turkuun ja länsirannikolle. Muutto on edessä ja Jämsä menettää kunnalliskertymiä. Tulee kiire etsiä uusia verolähteitä, sillä valtio ei voi koko metsäteollisuutta pelastaa.

Ilkka Luoma

Ei kommentteja: