lauantaina, syyskuuta 23, 2006

Helsinki - Sipoo maaottelu on koko Suomen tulevaisuuspeli

Valtakunnallisen sanomalehden viikkotelevisioliite vapaan tiedonvälityksen periaatteella valitsi kirjoitustavaksi itsestään selvyyden Helsingin hamutessa elintilaa idästä, Sipoosta. Kirjoituksessa pidetään oikeutettuna hiukan ylimielisen humoristisesti Helsingin oiketukselle Sipoon vähäväkisiin merenrantamaihin saarineen. Ikäänkuin vallalla olisi malli suuremman automaattisesta yksinoikeudesta.

Kuvalinkki: *1* kopauta ykköstä

Helsinki on himoinnut Sipoon suuria tontteja, rantoja ja saaria vedoten pullistuvaan kaupunkiinsa, siis lisääntyvään väestöön. Kasvu on nykyajan muotitermi. Suomalaisia syntyy vähän, maahanmuuttajia on vähän; vain maan sisäinen muuttovirta liikuttelee alueellisia väestömääriä. Suomessa asuu noin 17 ihmistä per neliökilometri, se on vähän se.

On merkillistä, kuinka valtakunnalliseksi levinnyt sanomalehti televisioliitteessään koko Suomelle informoiden julistaa yksipuolista oikeutta vahvemmalle. Tämän informaation lukijoista on merkittävä osa "maaseutusuomesta", ja he asuvat mm. sellaisissa kunnissa, jotka saattavat myöhemmin joutua suuremman vierusnaapurinsa yksipuolisen mielivallan kohteeksi.

Valtiovalta suunnittelee lakeja, joissa vapaaehtoisuus porkkanalla muuttuu pakoksi kepillä, jos heikko ei alistu vahvalle. Valtakunnan etu on kansalaiset ja heidän mielipiteensä. Mielipide on subjektiivinen niin virkamiehistössä, poliitikoissa kuin asukkaissakin. Asukas vain sattuu olemaan se perusyksikkö, joka maksaa myös päättäjien palkat. Sipoo adressi on jo nyt netissä kerännyt ilman mitään markkinointia yli 5.000 ääntä vahvana vastuksena Helsingin syleilylle. Sipoossa on 18.000 asukasta.

Sipoo ei ole suupala, jossa neuvottelut koko kunnan kohtalosta käydään virkamiestasolla. Tunnustelut ja menettelytavat kuuluvat virka- ja luottamusmiehille. Lopullisen päätöksen tekevät äänestäjät kussakin kunnassa suoralla kansanvaalilla. Huomisen elämisentasopäätöksiä ei haudota "kammareissa", vaan julkisuudessa koko kunnan kuullen ja nähden.

Uusvarakas pientontin omistaja mielellään ottaa naapurinsa suuresta tontista palan parhaalta paikalta puoli-ilmaiseksi. Helsinki omistaa suuret maa-alueet Sipoossa, mutta se ei lakien vuoksi voi kaavoittaa niitä haluamikseen. Helsinki haluaa ennen huomisen väestönsä paluumuuttoa kotisijoilleen tarjota vaihtoehdoksi maaseutumaisuutta, siksi Helsinki etsii elintilaa idästä, Sipoosta.

Nyt-liitteen koko kannen peittänyt operaatiokartta hyökkäyssuuntineen ja mustine lentokoneineen suuntana itä, kuvaa asian operatiivista luonnetta. Helsingin Barbarossa-suunnitelma on laadittu jo kauan sitten.

Helsinki ja Vantaa on luonnollinen neuvottelupari. Helsingillä on rahaa ja Vantaalla maita. Vantaalla on talous kuralla ja Helsingillä pula asuttavista tonteista. Helsingin tonttipulasta on eriäviä mielipiteitä, muualla maailmassa Helsingin alueelle mahtuisi miljoona asukasta.

Helsinki valitsi taktiikakseen valtion avuksipyytämisen. Valtioneuvosto pääministerinsä suulla oli jo operaatiokarttojen äärellä julistamassa Helsingin ikiaikaista maa-alueoikeutta vahvan pääkaupunki-imagon varjolla. Suomi tarvitsee voimakkaan pääkaupungin; sen rakentaminen Suur-Helsingiksi alkaa Vantaalta. Vantaalaiset eivät ole edes rakastuneet kaupunkinsa nimeen. Espoo liittyy jälkimetrossa Suur-Helsinkiin havaittuaan jahkailunsa turhaksi ja aiheettomaksi, kuten kävi metroradassakin.

Sipoo jääköön maaseutumaiseksi viherhelmeksi. Valtiovalta voi tutkia mahdollisuuksia, kuinka Sipoo saa lainoituksen lunastaakseen Helsingin omistamat Sipoossa olevat maat itselleen. Sipoo tehköön itse päätökset, kuinka se - joko asuttaa tai sitten ei - ne kiistellyt 40.000 uutta asukasta, jotka Helsingin mielestä "miltei väkisin" ovat heille pyrkimässä. Sipoo voi rakentaa vaihtoehtoviherkaupungin tavallansa ja markkinoikoon omin keinoin alueitansa saadakseen nuo 40.000 ihmistä. Kyllä Sipoo Karhusaarineen ja Landboineen on nytkin kelvannut muualta tulleille, ovat vielä kuulemma tyytyväisiä asuinympäristöönsä ja kuntaansa.

Helsingin operaatiokartat NYT-lehden nuolineen ja lentokoneineen eivät ole vielä voitto, sillä taistelu on vielä aloittamatta ja koko Suomi tulee ottamaan asiaan kantaa, koska tämä sota koskee koko maata ennakkoluonteensa vuoksi. Suomen kansalaiset voivat antaa mielipiteensä aiheeseen netissä sivulla:
www.adressit.com/sipoo_ei tai www.adressit.com/sipoo_kylla

Ilkka Luoma

Ei kommentteja: