torstaina, lokakuuta 12, 2006

Mitä hyötyä Kiinasta on meille suomalaisille?

Julkaistu yksinoikeudella Vieskalainen lehdessä 2.10.2006:

Vuonna 1999 ei Suomessa laajasti uskottu Kiinan merkittävään vaikutukseen maailmantaloudessa. Ei myöskään uskottu Kiinan merkitsevän muutoksia suomalaiselle kauppapolitiikalle. Sittemmin olemme uutisista lukeneet ulkoistuksista Kiinaan; suomalaiset ovat investoineet maahan miljardeja ja mm. Nokia on Kiinan 16. suurin yhtiö. Kiina on vienyt "liukuhihnatyöpaikkoja" kaikkialta maailmasta itselleen. Nyt kiinalaista rahaa on tarjolla myös Suomeen investointeina.


Syy on yksinkertainen, palkat ovat Kiinassa keskimäärin 80 euroa kuukaudessa 


Toisaalta parturimaksu on pesun ja kasvohieronnan kanssa noin 2 euroa. Voidaan sanoa, että kemijärveläinen Salcomp ei olisi pärjännyt ilman muuttoa Kiinaan. Ulkomaalaiset ovat investoineet Kiinaan omien pyrkimyksiensä vuoksi, ei auttaakseen Kiinan kansantaloutta. Yritykset toimivat tavoitellakseen voittoa. Voiton muodostumiseen vaikuttavat mm. markkinoiden läheisyys ja edulliset tuotantokustannukset.


Suomalainen
Eimo, joka valmisti kännyköiden kuoria, myytiin kiinalaisille (Taiwan) 


Sittemmin lähes koko entisen Eimon tuotanto ja työpaikat ovat poistuneet maastamme. Suomessa ei kannattanut valmistaa liukuhihnoilta kännyköiden kuoria, olivatpa ne kuinka laadukkaita tahansa. Eimo kaupassa Suomeen tuli suuri määrä pääomia myyjien sijoittaessa niitä uudelleen suomalaiseen yrityselämään luoden myös uusia työpaikkoja maahamme.


Maapallolla on menossa työn uudelleen jaon taistelu 


Meille suomalaisille pitäisi jäädä myös jotain, missä hyödyntäisimme korkean koulutuksemme, vakaat yhteiskuntaolot sekä turvallisen yritysympäristön. Palkkojen merkittäväkään alennus ei tuo takaisin kokoonpanotyöpaikkoja. 


Tarvitsemme innovaatioita ja keksintöjä 

Hintakilpailu on kova ja mm. vaatesektorilla kiinalaiset vaatettavat jo 60% maapallon väestä. Emme pärjää paidan valmistuksessa, vai mitä sanotte, kun hinta miesten laatukauluspaidalla on Helsingin satamassa noin 2,10 euroa ja Lidl myy tätä samaa tavaraa suomalaisille hinnalla 11,90-14,90 euroa. Mikä on suomalaisten vaatekauppojen hinta?


Suomalaiset ovat ulkoistaneet suuret määrät pääomia ulkomaille investointeina ja osinkoina 


Tähän antoi mahdollisuuden palkkamaltti ja valtiovalta jo alkaen 1990-luvulta. Suomi on mallikelpoinen maa yli 10 vuoden ajan ulkomaankaupan merkittävistä ylijäämistä. Nuo ylijäämät ovat osin osinkoina ulkomaalaisilla ja investointeina takomassa edullisemman palkkatason maissa rahaa omistajilleen. Toivottavasti osa näistä rahoista suuntautuisi sijoituksina kotimaahamme.


Kiinan keskushallinto vapautti investoinnit ulkomaille tämän vuoden alusta 


Kiinaan on kertynyt suuret valuuttavarannot lähinnä USA:n kaupasta; Kiina palauttaa osan USA ylijäämästään takaisin Amerikkaan lainoina liittovaltiolle, jotta sen jättiläismäinen alijäämä saadaan paikattua. Nyt myös tämä kiinalainen sijoitusraha pyrkii mm. Suomeen. 

Suomessa on runsaasti yrityksiä, joilla olisi paljon annettavaa Kiinalle. Kiina hakee itselleen hyödyllisiä investointikohteita mm. EU-alueelta. Suomi on kiinalaisten mielestä luotettava maa. Suomi oli ainut maa 1950-luvulla, joka myi kiinalaisille käytetyn paperikoneen oikeasti käytettynä.

Kiina kasvaa jättiläismäisen työvoimareservin ansiosta kiivaasti heilutellen jo koko maapallon taloutta. Mikäli kaikki kiinalaiset saavuttavat amerikkalaisten elintason, tarvitsemme maapallomme lisäksi kolme-neljä uutta palloa.Kiinassa on nyt painopistealueita, jotka sopivat suomalaiselle osaamiselle 


Kiina tarvitsee mm. eko-, hyötysuhde-, turvallisuus-, uusiutuvien energialähteiden -, tietoliikenne-, ja pienpuutalorakentamisen teknologioita. Suomessa on miltei joka kohtioon huippuosaamista. Nämä teollisuuden alat voisivat saada merkittäviä pääomasijoituksia Kiinasta lähinnä pk-sektorin yhtiöille. Suomessa on innovaatioita ja Kiinassa on markkinat ja rahaa.


Kuinka meidän pitäisi toimia? 


Meillä on Kiinassa jokaista suomalaista kohden 240 kiinalaista kuluttajaa. Samalla huomaamme, että heidän ongelmat kasvukivuissa voivat olla meihin nähden 240 kertaiset. Samoin meidän ymmärrys kiinalaisesta kulttuurista, arvoista ja historiasta on ehkä 240:s osa siitä tarpeellisesta, joka johdattaisisi meidät ymmärtämään ylihuomisen maailman suurinta taloutta.


Pohjanmaalla yrittäminen on verissä, 


 ... samoin Kiinassa uuden aallon nuoret tähtäävät yrittäjiksi. Tässä voisi olla yhteistä säveltä Suomelle; joku vielä hoksaa perustaa suomalais-kiinalaisen yrittämisen koulutuskeskuksen ja se sopisi Suomen yrittäjäystävällisimmälle alueelle Pohjanmaalle.


Meillä on muutamia kymmeniä suomalaisia, 


 ... jotka oikeasti ja vakavasti opiskelevat yhtä maailman suurinta kieltä; mandariinin kiinaa. Pekingissä opiskelee 24 kiinalaista päätyönään suomen kieli. Voisimme perehtyä Kiinan kulttuuriin, sillä kiinalaiset voivat nähdä meidät porttina muualle Eurooppaan. Suomesta on eurooppalaisittain lyhin lentoreitti mm. Pekingiin. Siperian rata tulee Suomen rajan yli ollen lyhin maareitti molemminpuoliseen tavaravirtaan Kiinasta.


Konkreettisesti suomalaiset puutalot ovat mielenkiintoinen toimialue 


Suomessa on vaikeat talonrakennusolosuhteet. Me hallitsemme mm. kosteuden siirron ja lämpölaajenemiset. Osaamme tehdä laatua. Kiinalaiset tietävät suomalaisen laadun; Metson paperikoneet, Tamglassin lasikoneet ja Nokian menestys. Nokia muuten aloitti nykyisen menestyskierteen noin 21 vuotta sitten tietotekniikka-alueena; ensimmäinen kauppa oli luokkaa 400.000 USD. Nokia sana on käännetty myös kiinaksi, sen ollessa kutakuinkin äänneasultaan "Nuutzia" ja tarkoittaen osapuilleen "lupaukset kumpuavat idästä".


Kiinassa puutalo ei voi maksaa kuten Suomessa, 


 ... mutta se voidaan tehdä edullisena ja pelkistettynä sarjatyönä heidän tarpeiden mukaisesti pyyhkeiden jo roikkuessa koukuissaan, kun talo lasketaan "plug-in" periaatteella valmiiseen pohjaan "putket" kiertäen kiinni ja asukkaat sisään. Kiinassa ei ole juurikaan omia puuvaroja. Siperia on täynnä puuta ja suomalainen sahausteknogia voisi saada jalansijaa Venäjältä, joka tulee olemaan merkittävä sahatun puun toimittaja maailman suurimmille talomarkkinoille.


Me emme voi myydä Kiinaan bulkkitavaraa, he ovat maapallon "liukuhihna" 


Me voimme myydä osaamista, laatua, projekteja, projektin johtoa, suunnittelua ja "yhteiskuntajärjestelmiä". Nyt Kiinan viranomaisia kiinnostaa mm. yksittäisenä tekijänä Suomen potilasturva-asiat ja -vakuutukset.


Kiinasta on käynyt lentokonelasteittain virkamiehiä tutustumassa
koululaitokseemme 


Suomessa on vireä noin 2.000 kiinalaisen opiskelijan yhteisö, jotka ovat Kiinan huomisentekijöitä. Kiinalaiset opiskelijat koettavat opetella suomen kieltä ja myöhemmin he ovat parhaimmillaan meidän edusmiehiä ja -naisia kotimaassaan tuomassa esille suomalaista kaupankäynnin rehellisyyttä, osaamista ja luotettavuutta. Kiinalaiset luottavat suomalaisiin ja nyt onkin alkanut kiinalaisten yhtiöiden perustamisoperaatiot Suomeen.


Ennakkoluulottomuutta, 


 ... kaupankäyntiä ja yrittämistä sekä tuntemuksen lisäämistä kiinalaiseen kulttuuriin, se tuo meille sen mahdollisuuden maailman huomisen suurimmille markkinoille. Aikaikkuna menee myös umpeen ja kaikki markkinatalousmaat kilpailevat Kiinan markkinoista. 

Ottakaamme vastaan myös kiinalaiset matkailijat; kun heille paljastuu, että Suomi on puhdas ja miltei tyhjä maa, voisi heiltä olla runsaasti kysyntää matkoihin Suomeen, eikä vain Helsinkiin katsomaan Suurkirkkoa ja Kauppatoria.


Ilkka Luoma


Kuvalinkit: *1* .......... *2* .......... *3* .......... *4*

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

... Kiinalaista matkailuvirtaa tarjottiin jo 10 vuotta sitten - ei kelvannut. Nyt kelpaa.

~ http://yle.fi/uutiset/maailman_suurin_nettikauppa_myy_matkoja_lappiin__pohjoiseen_odotetaan_kiinalaisten_vyorya/9177829 -

.