tiistaina, toukokuuta 20, 2014

Jyrki Kataisen poliittinen testamentti


Pääministeri Jyrki Katainen on lausunut poliittisen testamenttinsa, niin hyvässä kuin pahassa. Tämä on samalla viimeinen kirjoitukseni Kataisen tiestä oman Suomessa vaikuttaneen poliittisen ohjelmansa iltaan.
Jyrki yritti parhaansa ja oli mestari, kun sai pidettyä kuusilonsa, nykyään viisilöksi kutistuneen monikirjohallituksensa konsensuksessa ja keskinäissolidaarisuudessa 0] – niin hyvässä kuin pahassa, tässäkin. Niinpä Jyrki päätti ottaa ja lähteä …

Otetaan ensin se kansakuntaa halveksiva huono testamenttiosa – Katainen poikkeuksellisesti pääministerin vastuulliselta postilta laukaisi varsinaisen nato-ohjuksen, kertomalla oman henkilökohtaisen mielipiteensä Natosta. Tätä ei kansakunta sulattanut 1]. Tuo letkaus teki Kataiselle suuren miinuksen, jonka mahdollinen vienti EU-Brysseliin tullaan ”päämajassa” huolestuneena laittamaan merkille.

Ja nyt se testamentin erinomainen osa!
Katainen lainasi takavuosien mystistä valtiomiespoliitikkoa ja kertoi hänen evästäneen jo pidempi aika sitten, että poliittisista päätöksistä kolmasosa on hyviä ja oikeita, kolmasosa mitäänsanomattomia, siis paljolti merkityksettömiä ja loppu kolmasosa vääriä.
”Kolmasosa lainauksensa” päättääksi Jyrki Katainen arvioi omien päätöksien seuraillaan tätä edellä kuvattua linjausta, siis tunnustus myös vääristä päätöksistä. Tähän kiinnitin erityistä huomiota ja näin Jyrki nosti lopulta itsensä arvostuksen kohteeksi.

Suomen kansa peukuttuu ihmisistä,
[ …oliko meillä varaa ylläpitää ”kataiskuusiloa ja -viisilöä? ~http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=926989 [12494] - ]
jotka osaavat nöyrtyä ja tunnustaa virheensä. Ehkä Jyrki haki kansakunnalta vapaalippua ja vilpitöntä tervemenotoivotusta Brysselin juonikkaisiin ja kansoista erkaantuneisiin neuvottelukatakombeihin.

Tähän artikkeliin päätän omat ”jyrkikataiskirjoitukset” Suomen osuudelta
[ … tässä se ensimmäinen kirjoitus vuodelta 2006http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/09/jyrki-kataisen-ill-spekulointi-voi.html - ]
En vielä tiedä, millaisen linjan otamme, jos Katainen pääsee EU-vallankammareihin, sillä tuolloin hän siirtyy suomalaisuuden valvomisesta EU-eurooppalaisuuden valvontatehtäviin; kuten muuten talouskomissaariOlli Rehn 2] on toiminut, mandaattinsa mukaisesti EU-miehenä ja -vaikuttajana. Usein tuntui kylläkin jo siltä, että pääministerinäkin Jyrki valvoi enemmän Brysselin virkakoneiston etuja kuin oman valtakuntansa etuja!

...
Sain tehtailtua kymmeniä jutuja Kataisen edesottamuksista, virheistä ja siitä yrittämisen hengestä, jossa piti olla toivoa. Nyt toivo on paljolti liian useilta mennyt, ja kansalaisillemme jää ne ongelmat, mitä konsensus- ja solidaarisuushallitus (itselleen) on aikaansaanut valtiollemme ja kansakunnallemme. Nuo virheet täytyy joidenkin korjata.
Saammeko Antti Rinteen 3] (demareiden uusi puheenjohtaja) myötä vastuullisesti ennenaikaiset eduskuntavaalit vai eroaako nykyinen raajarikko viisilö ja saamme hätätilan purkajaksi ensi kesään saakka tehokkaan ja tunteettoman virkamieshallituksen, joka laittaa ”rattaat pyörimään” kansallista vastuuta tuntien.

Toivotan Jyrki Kataiselle menestyksekästä tulevaisuutta,
vaikka se ei jatkuisikaan EU-politiikkona tai virkamiehenä. Jyrki teki tehtävänsä varmaan niin hyvin kuin osasi; aika ei ollut vain suopea hänelle ja hänen tavoitteilleen. Nostaisin Jyrkin päämääristä yhden ylitse muiden – hän ymmärsi Saksan merkityksen ja ajoi siinä niin johdonmukaista linjaa, että saksalaisten junailemana syntyy se mahdollinen EU-huippuvirka.
Arvoitukseksi jää valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen ja Jyrkin välinen työsuhde 4], sillä se toimi harvinaisen hienosti, vaikka politiikaltaan kieli puoliposkessa toinen oli pääomien yltäkylläisyyspöydistä ja toinen toverien, omistuspöydiltä pudonneiden murusien, lattiatasoilta.

VIITTEET
0] Kataishallituksella ei ollut luovuutta, mutta solidaarisuus keskenään hymisytti ministeriaitiota ~http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/164151-viisikko-poliitikkojen-luovuus-kadoksissa -
4] Laidoiltansa olevat puoluejohtajat komppasivat poikkeuksellisen hyvin yhteen – Kataiselle on annettava tunnustus erinomaisesta pelisilmästä tältä osin. On suorastaan ihmetyttävää kuinka kauan ja hartaasti voimakaksikko pelasi yhteen. Työsuhde oli erinomainen ja uskoisin, että heidän luonteetkin natsasivat hienosti. Urpilainen oli uudistajademari ja Katainen toi uutta väriä värittömästi väriköyhään puolueeseensa.

EXTRA

Ilkka Luoma

SENT

Sent: Thursday, May 22, 2014 9:12 AM
Subject: KANSALAISKIRJOITUS - Jyrki Kataisen poliittinen testamentti
...
Jyrki Kataisen poliittinen testamentti
(Pääministeri Katainen päätti yllättäen erota - paetakseen Suomen huonoa yhteiskunnallista tilannetta Brysseliin - näin arvellaan. Jyrki teki kaikkensa ja parhaansa, ... pitänee paikkansa, mutta konsensus- itselleen solidaarisuushallitus sotki kaikki suunnitelmat. Pääministerille jäi käteen 33 prosenttia vääriä päätöksiä)

Pääministeri Kataisen poliittinen testamentti
AL US IL Vf BL - BLOG 36156
---20052014---


doc.: kataisen_poliittinen_testamentti_20052014.doc – OpenOffice Writer
534 | 5184

Ei kommentteja: