keskiviikkona, toukokuuta 14, 2014

Kiina on jo maailman suurin talousvaikuttaja

Kiina on noussut USA:n rinnalle ja ohi; näin arvellaan alan maailmantalouden asiantuntijapiireissä – kun otamme huomioon Kiinan varjotalouden. Harmaa vyöhyke nousevissa maissa on perinnettä, kun nokkelat liikemiehet ja yrittäjät oivaltavat käyttää kehittyvän lainsäädännön porsaanreikiä, unohtamatta eräiden kansantalouksien kansallisia tapoja ja perinteitä ---


Mikä tulee olemaan Kiinan linja, kun se 1000 vuoden periodilla on ottanut jälleen maailman talousvaikutteiden johtajan aseman, jo kolmatta kertaa? Onko niin, että lännenmiehen pelottavin skenaario asuu talous- ja sotilasvoimakaavassa ”Kiina + Venäjä > USA + EU”? 0]


Kiina8 nettijulkaisu lainaus -

Kiinalaisille maailman suurimman talouden asema on kansallinen ylpeys ja jonkinlainen palautuminen ”normaaliin”. Jos maailmantaloutta tarkastellaan vähän pidemmällä perspektiivillä voidaan todeta, että Kiina on ollut globaalisti katsoen yksi johtavia talouksia suurimman osan ajasta viimeiset 1 000 vuotta.
...
Intian, Kiinan, Euroopan ja USA:n suhteellinen osuus maailmantaloudesta. Kiinan ja Intian osuudet romahtivat 1800-luvulla Euroopan systemaattisten valtapyyteiden ajamana. Syynä oli lähinnä brittiläisen imperiumin nousu esimerkiksi Oopium-kaupalla 1]. USA pääsi kunnolla vauhtiin vasta viime vuosisadan vaihteen jälkeen ...”


Kommentti Pekka Paloheimolta [Facebook keskustelu] ---

”… Tosiasia kuitenkin on se, että jos kaikki maailman ihmiset eläisivät tällä elintasolla kuin esim. minä ja sinä elämme, maapallolla ei olisi mitään mahdollisuuksia. meidänkin elintasomme perustuu Kiinan talouden kasvuun. Raja tulee kuitenkin jossain vaiheessa vastaan. pelkään pahoin, että se on jo ylitetty. Siksi esim. Kiinan talouskasvulla hehkuttelu on mielestäni vähän kuin iloitsisi saamastaan syövästä”


Ilkka Helen´in kommentti ---

Kiina on sivussa mutta kuinka kauan? Miksi Kiina rakentaa lentotukialuksia ja panostaa muutenkin kalustoon vaikka Kiinaa ei taatusti uhkaa hyökkäys mistään ilmansuunnasta, siitä pitää valtava väestö ja atomipommit huolen”

Pekka Paloheimon kommentti ---

Kun Kiinassa ei sen saastuneisuuden vuoksi enää kukaan pysy elossa, tarvitaan kiinalaisille elintilaa jostain muualta. Sen hankkimiseen tarvitaan voimakas armeija. As simple as that”


Mikaela Vuorion kommentointia ---

Maailmankartalta häviäminen ei ole tässä pointti (paitsi epätodennäköistä tosiaan), vaan se yhtälö, miten Kiina turvaa kasvavalle ja yhä vaateliaammalle jättiläisväestölleen tarpeet elinolojen heikentyessä saastumisen, viljelyskelpoisen maapinta-alan hupenemisen mm. ilmastonmuutoksen seurauksena. Keinot eivät aina ole kovin reiluja tai vailla tuhovaikutuksia muille”


Ilkka Helen jatkaa ---

Elinolot ovat jatkuvasti parantuneet Kiinassa, eikä sitä ilmastonmuutostakaan huomata oikeistaan muualla kuin eurooppalaisten poliitikkojen, rahankeräysapparaattien ja median puppugeneraattoreissa. Samat asiantuntijat jotka ennustavat näitä elinolot tuhoavia ilmastonmuutoksia ennustivat että jos kiinalaisten 15kg/y lihankulutus nousee vähänkin niin kaikki maailman vilja 2] menee Kiinaan. No nyt siellä syödään 60 kg/y ja samaan aikaan elintarvikkeiden maailmanmarkkinahinnat ovat niin alhaalla ettei täällä kannattaisi viljellä mitään ilman jättitukiaisia”

Kommentti allekirjoittaneelta Pekalle ---

Pekka, voimme odottaa Siperian resurssien olevan vielä lähi vuosikymmeninä ratkaisevia pohjois-kiinalaisille. Jo nyt on meneillään konsultaatio vesiputkesta Baikalista Kiinaan - esiselvitys; poliittinen ja teknologinen ja tässä projektissa suomalaisilla on merkittävä rooli - eikä vain sen takia, että Venäjällä politiikan piirissä arvostetaan kansalaistemme natovastaisuutta - samoin Kiina arvostaa meidän sitoutumattomuutta amerikkalaisjohteisiin sotimisjärjestelmiin”

Siis mistä onkaan kysymys?

Nyt taitetaan peistä voimakkaasti siitä kuinka me lännenmiehet ymmärrämme itää, itämaista kulttuuria, historiaa ja niitä vaikutteita, miksi tosiaan Kiina nousi/ nousee jälleen maailman suurimmaksi talousvaikuttajaksi ja taloudeksi …

Edesmenneen, Kiinan nykyisen kasvun käynistäjän ja vauhditajan Deng Xiaoping´in 3] ohje kansalaisilleen oli kaksijakoinen - ”Ylittäessänne jokia, tutkikaa varpaillanne huolellisesti tuntemattoman pohjan kiviä” kuin se, että ”Menkää, ja rikastukaa

-tosin Dengin viimeinen ohje rikastumisesta on vaikeaselkoinen ja se saattaa tarkoittaa myös rikastumista niistä virheistä, mitä länsi teki ja tekee – ja rikastumisella voidaan myös tarkoittaa henkistä ylevymmyyttä ja seesteisyyttä!

VIITTEET
0] Talousyhtälössä lännenmiehet ajavat Venäjää Kiinan syliiin! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163220-kiina-venaja-usa-eu -
2] Elinehtomme hiili katoaa jonnekkin pelloilta ja metsistä! ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/elinehtomme-hiili-katoaa-johonkin-emme-tied-minne -

...
Kuuluisa kiinalainen sotapäällikkö kenraali Han katseli sotimisen tauolla miestensä lentopallopeliä – Lopulta hän turhautui kiistelystä yhdestä pallosta ja antoi meille lännenmiehille vaikeaselkoisen käskyn - ”Antakaa jokaiselle oma pallo” --- ”

LinksIlkka Luoma

AL US IL VF BL - BLOG 35688
---11052014---

doc.: kiina_suurin_11052014.doc – OpenOffice Writer

636 | 5924

Ei kommentteja: